Forum

Kuchenne porady

Wigilijna kasza jaglana

• Autor: Agapis Data: 2009-12-01 16:18:21

Kiedyś rozmawiałam z klientką na temat potraw wigilijnych. Mówiła mi, że u niej w Wigilię jada się kaszę jaglaną ze słodkim sosem (o konsystencji kisielu) z suszonych owoców. Ciekawa jestem czy u was też je się kaszę jaglaną. Jeśli tak zdradźcie przepis na sos :)  Klientka mówiła jeszcze, że to przynosi pieniądze (coś jak łuska karpia w portfelu).

• Autor: malka200 Data: 2009-12-01 20:09:08

uwielbiam kaszę jaglanę, przyłączam się do prośby o przepis..........
    a sama z mało znanych potraw robię gołąbki z kaszy jęczmiennej z tartymi ziemniakami, pycha!

• Autor: Agapis Data: 2009-12-02 11:04:20

A można prosić o przepis na te gołąbki

• Autor: malka200 Data: 2009-12-04 09:21:25

witam, dopiero teraz wróciłam do świątecznego wątku, bo byłam w delegacji Ale chętnie się podzielę tym przepisem:

gotuję 1 woreczek kaszy jęczmiennej, troszkę krócej niż przepis na opakowaniu, zostawiam pod przykryciem. Trę (malakserem- ułatwia) ok 5-6 ziemniaków, jak małe dodać ze 2. ziemniaki, wyciskam je przez ściereczkę i papkę dodaję do kaszy. Do tego podsmażoną 1,5 cebulki, przyprawy czyli sól pieprz i ew. trochę rozmarynu lub majeranku, 1 ząbek czosnku.
    najsmaczniejsza jest cebulka przesmażona na odrobinie słoninki, jeśli rygorystycznie przestrzegasz postu, to na maśle i tak sporo go- ze 2 łyżki.
    mieszam farsz i nakładam na wypażone liście kapuściane. Zapiekam w piekarniku. Podaje na wigilię, zazwyczaj zamrażam bo robię wcześniej, też dobre.
    polecam i pozdrawiam, K.

• Autor: holly Data: 2009-12-03 12:34:58

hm, brzmi apetycznie, bardzo lubię kaszę, starałam się znaleźć jakieś informacje i tu między innymi jest przepis na kaszę na słodko:
    http://nowagospodyni.pl/?page=artykul&id=535

• Autor: malinka16 Data: 2009-12-03 12:48:21

Ja uwielbiam kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami.Pycha.Robię z tego przepisu.
    http://www.edziecko.pl/jedzenie/2,79376,,,,23984271,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

• Autor: Agapis Data: 2009-12-03 20:25:34

Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za ciekawe przepisy. Na pewno je wykorzystam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu