Jak co roku w Nowy Rok mam gości na obiad i resztę dnia, niestety przyzwyczaiłam ich , że u mnie dostaną coś extra. I tu problem, wyczerpały się mojepomysły na zupkę. Szukam coś i dla dużych i dla małych. Poradźcie coś, może wy macie jakieś ciekawe pomysły. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością :)
Moim zdaniem zalezy to (o ile zupa ma byc czescia calosci) od calego menu. Nie wszystko sie dobrze komponuje. Powyzej podane zupy sa przepyszne ale ...dosc sycace jako poczatek menu moze za "ciezkie". Za to jako zupy po badz o polnocy, na rozgrzewke, wrecz idealne.
W sumie masz rację . To ma być obiad noworoczny, na drugie danie planuję zrobić sakiewki schabowe z pieczarkami lub faszerowane udka. Do tego pire ziemniaczane zrolowane w andrucie i opanierowane i surówka. Tylko to pierwsze danie to mały problem bo : grzybowa - wigilia , barszczyk z uszkami - Boże Narodzenie , rosołek - w Szczepana . Noi klops , nie lubię się powtarzać , a może zupa cebulowa ? Albo krem z brokułów ?
Podejrzewam drugie danie bedzie lagodne w smaku? To pomysl o pikantniejszej zupie: Glumanda ma przepis na niemiecka zupe weselna - bardzo elegancka wersja rosolu, albo zupa cytrynowa czy tez czysta pomidorowa z grzankami czy groszkiem ptysiowym albo lekka minestrone, brokulowa posypana platkami migdalowymi tez dobra chc moze byc zbyt lagodna. Odradzam grzybowa gdyz pieczarki beda na drugim daniu, kartoflanke z tego samego powodu
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości: > Podejrzewam drugie danie bedzie lagodne w smaku? To pomysl o pikantniejszej > zupie: Glumanda ma przepis na niemiecka zupe weselna - bardzo elegancka wersja > rosolu, albo zupa cytrynowa czy tez czysta pomidorowa z grzankami czy > groszkiem ptysiowym albo lekka minestrone, brokulowa posypana platkami > migdalowymi tez dobra chc moze byc zbyt lagodna. Odradzam grzybowa gdyz > pieczarki beda na drugim daniu, kartoflanke z tego samego powodu
Propozycje Doroty zza plota wydają się najbardziej trafne i wywarzone. Decyzja jednak należy do Ciebie.
może jestem tradycjonalistka ale u mnie wyjatkowy zawsze jest rosół. Wszyscy go lubia dla dorosłych i dla dzieci. Jak byś chciała go zrobic trochę inaczej to mozna np zamiast makaronu usmażyć naleśniki i cieniutko pokroic ( wygląda to bardzo apetycznie )
Jak co roku w Nowy Rok mam gości na obiad i resztę dnia, niestety przyzwyczaiłam ich , że u mnie dostaną coś extra. I tu problem, wyczerpały się mojepomysły na zupkę. Szukam coś i dla dużych i dla małych. Poradźcie coś, może wy macie jakieś ciekawe pomysły. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością :)
http://wielkiezarcie.com/recipe72.html
Smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie:)
Ja też pomyślałam o tej zupce.Polecam, jest pyszna
A ja będę nieskromna
i polecę swoją zupę
http://wielkiezarcie.com/recipe42551.html
Moim zdaniem zalezy to (o ile zupa ma byc czescia calosci) od calego menu. Nie wszystko sie dobrze komponuje. Powyzej podane zupy sa przepyszne ale ...dosc sycace jako poczatek menu moze za "ciezkie". Za to jako zupy po badz o polnocy, na rozgrzewke, wrecz idealne.
W sumie masz rację . To ma być obiad noworoczny, na drugie danie planuję zrobić sakiewki schabowe z pieczarkami lub faszerowane udka. Do tego pire ziemniaczane zrolowane w andrucie i opanierowane i surówka. Tylko to pierwsze danie to mały problem bo : grzybowa - wigilia , barszczyk z uszkami - Boże Narodzenie , rosołek - w Szczepana . Noi klops , nie lubię się powtarzać , a może zupa cebulowa ? Albo krem z brokułów ?
Na kaca kapuśniak albo żurek:)
Podejrzewam drugie danie bedzie lagodne w smaku? To pomysl o pikantniejszej zupie: Glumanda ma przepis na niemiecka zupe weselna - bardzo elegancka wersja rosolu, albo zupa cytrynowa czy tez czysta pomidorowa z grzankami czy groszkiem ptysiowym albo lekka minestrone, brokulowa posypana platkami migdalowymi tez dobra chc moze byc zbyt lagodna. Odradzam grzybowa gdyz pieczarki beda na drugim daniu, kartoflanke z tego samego powodu
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości:
> Podejrzewam drugie danie bedzie lagodne w smaku? To pomysl o pikantniejszej
> zupie: Glumanda ma przepis na niemiecka zupe weselna - bardzo elegancka wersja
> rosolu, albo zupa cytrynowa czy tez czysta pomidorowa z grzankami czy
> groszkiem ptysiowym albo lekka minestrone, brokulowa posypana platkami
> migdalowymi tez dobra chc moze byc zbyt lagodna. Odradzam grzybowa gdyz
> pieczarki beda na drugim daniu, kartoflanke z tego samego powodu
Propozycje Doroty zza plota wydają się najbardziej trafne i wywarzone.
Decyzja jednak należy do Ciebie.
może jestem tradycjonalistka ale u mnie wyjatkowy zawsze jest rosół. Wszyscy go lubia dla dorosłych i dla dzieci. Jak byś chciała go zrobic trochę inaczej to mozna np zamiast makaronu usmażyć naleśniki i cieniutko pokroic ( wygląda to bardzo apetycznie )
Coś w tym jest. Taki rosołek z kury własnego chowu do tego lane kluseczki. Względnie dopracowany rosół wołowy z ziemniakami.
A może barszczyk czerwony, a do tego ptysie z pieczarkami i serem