Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Siła bojowa RP

• Autor: CZOS Data: 2009-12-04 15:55:00

Chciał nie chciał - wysyłamy. Tylko kogo by tu wysłać? Wojsko Polskie, według informacji zamieszczonej - zapewne przez niedopatrzenie - na stronie internetowej MON, składa się z 95 360 osób, z czego 139 to generałowie; 22 670 - oficerowie; 41 850 - podoficerowie, a 28 200 - szeregowi.

Analizował te dane na łamach "Rzeczpospolitej" Grzegorz Kwaśniak, wykładowca Akademii Obrony Narodowej, i stwierdził krótko - to znaczy, że polska armia w praktyce nie istnieje.

Na 1 dowódcę przypada 0,43 żołnierza, a to znaczy, że w czołgach i transporterach nie ma załóg, w samochodach kierowców, w artylerii są dowódcy działonów, ale nie ma kanonierów, w piechocie zaś dowódcy wydają rozkazy nie istniejącym pododdziałom.

To jest kawałek tekstu Rafała A. Ziemkiewicza.

Moje wrażenie od kilku lat jest takie, że najwięcej w naszej armii przybywa generałów. Jeszcze trochę i sami będą na "misje" jeździli.

• Autor: spajdermen Data: 2009-12-04 23:11:45

Na jakie misje? Ta tak jak byś napisał że wojsko polskie wkroczyło żeby ratowac czechów i słowaków, nasi żołnierze jeżdżą na wojnę i tam walczą jako najemnicy bo przecierz nie za darmo, pisząc misja uległeś prowadzonej dezinformacji prowadzonej służby,Ta misja to po prostu okupacja.

• Autor: erka Data: 2009-12-05 01:57:59

Taaaaa, misja i zapewne pokojowa.
    Jak napisal moj poprzednik ( uklon), najemnicy i okupanci.

• Autor: CZOS Data: 2009-12-05 07:41:50

Dla mnie w tym wszystkim najciekawsze jest to, że na 1 dowódce przypada 0,43 żołnierza!!!

• Autor: spajdermen Data: 2009-12-05 08:19:31

To ile przypada żołnirza na dowódcę to nie istotne, dlatego że wielu z nich to fachowcy, którzy szkolą sie i są przygotowani do walki,to ich zawód
    natomiast myślę że chodzi ci o tzw. mięso armatnie, to akurat nie problem bo miliony czekają w rezerwie,
    przecierz to kosztuje utrzymanie takiej ilości ludzi.
    Jesli byłeś w wojsku to wiesz że większość czasu zmarnowaliśmy.

• Autor: Bodek Data: 2009-12-06 19:40:30

ee tma zmarnowalismy:)
    ja tam gotowalem czasami. reszta wolnego czasu to sie popijalo :) hehehe

Przejdź do pełnej wersji serwisu