Forum

Kuchenne porady

Kosci

  • Autor: kamila258 Data: 2009-12-05 00:01:09

    Czy mozna w jakis sposob wykorzystac w kuchni kosci z pieczonego miesa, np. drobiu? Bardzo prosze o podpowiedzi. Z gory dziekuje!

  • Autor: Agapis Data: 2009-12-05 09:35:03

    Jejku... nie wiem ale...chyba tylko wyrzucić. Wykorzystać? Ale niby do czego, bo chyba nie "przerobić" do zjedzenia. Mój umysł chyba jeszcze nie pracuje...Chociaż jestem niezmiernie ciekawa czy jest jakieś zastosowanie dla kostek :)

  • Autor: as Data: 2009-12-05 09:46:55

    Jedynie co przyszło mi do głowy to pewnie chodzi o pogotowanie kości w wodzie by wzbogacić smak przyszłej potrawy. Mam jednak wątpliwości czy to się uda.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-12-05 10:41:19

    Uda sie, ja dodaje takie kosci (korpus) pieczonej gesi lub kaczki. Wygotowuje na powstalej wodzie gotuje tegi rosol - oczywiscie dodaje jarzyny i swieze mieso. Rosol ten jest przewaznie ciemniejszy ale zredukwany i zamrozony podprwia swietnie zwykly lekki rosol badz ciemny ale za malo wyrazisty sos.

    Surowe kosci cieielece czy wolowe prazy sie na suchej brytfannie w piekarnku lepiej zeby sie ne przypalilo. Zrumieione wygotowuje sie na bulion. Oczywiscie najpierw wygotowuje sie kosci, potem je odrzuca  na powstalym wywarze gotuje sie tegi rosol wolowy czy z miesa mieszanego.

  • Autor: Agapis Data: 2009-12-05 11:25:01

    A widzisz... I można się czegoś nauczyć :)

  • Autor: kamila258 Data: 2009-12-06 02:21:48

    Wlasnie moja rodzina twierdzila, ze mozna na takich kosciach ugotowac zupe. Jutro sprawdze, jak to dziala... Dziekuje za wpisy!

  • Autor: BlackOnion Data: 2009-12-05 18:05:34

    Uda się , uda... I smaku doda...

  • Autor: betap Data: 2009-12-05 14:47:01

    Kiedyś widziałam program jak Nigella mówiła , ze zbiera kości nawet od znajomych z pieczonego kurczaka i je mrozi a póżniej gotuje na nich rosół :)

  • Autor: Olciaa Data: 2009-12-05 18:24:01

    dokładnie :) ja tez slyszalam jak Nigella mowila ze robi z kosci rosół, wtedy sie zdziwilam i usmialam :)

  • Autor: Lusy Data: 2009-12-05 20:44:08

    Kości z kurczaka najlepiej potłuc tłuczkiem na miazgę i dać kurom . One wprost to uwielbiejają. Sposób sprawdzony i przynosi efekty. Kury znoszą zdrowsze jaja.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-01-01 08:42:11

    W ksiazce ''kuchnia z roznych stron swiata''jest przepis(z kuchni chinskiej)na zupe na kosciach z pieczonej kaczki,tak wiec mozna probowac.Do sosu pewnie tez sie nadadza

Przejdź do pełnej wersji serwisu