Dostałem dziś ochoty na jakiś pyszny deser. Poszperałem w Interii i znalazłem. Troszkę go zmodyfikowałem (przepis poniżej)
Smażone banany z lodami
2-3 banany
połówka cytryny,
25 ml rumu,
2-3 łyżki cukru,
lody waniliowe(ilość wedle upodobań),
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3-4 łyżki masła
Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło - uwaga, żeby nie zaczęło się palić. Do roztopionego masła dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny, mieszamy - dodajemy cukier, również mieszamy. Na tym etapie można dodać alkohol i cukier waniliowy. Na patelnię wrzucamy banany - smażymy, od czasu do czasu mieszają. Każdy plasterek powinien z każdej strony nasiąknąć sosem. Do pucharków, miseczek, itp. nakładamy lody, banany układamy na wierzchu. Dekorować bakaliami, sezonowymi owocami, itp. Można również banany włożyć na spód i na wierzch wyłożyć lody - udekorować bitą śmietaną.
Mówię Wam dawno nie jadłem nic tak fajnego. Dlatego śpieszę się podzielić przepisem.
Mniam..Bahusie, ale smaka narobiles.. A ja w domu nie mam bananow.. A do sklepu nie mam jak skoczyc, bo wlasnie Mikolaj przyslal swoich pomocnikow i nam antene montuja.. :)) Nie wiem co robic.. pilnowac pomocnikow czy do sklepu leciec...??? No nic..zaczekam az skoncza.. Mam nadzieje ze nie pozamykaja mi sklepow z bananami :)
Na stole szklane stoją pucharki...na ich dnie zmrożone śmietankowe lody polane odrobiną wiśni zanurzonych w alkoholu,a całość zwieńczona plasterkami bananów w sosie maślano-cytrynowym. Bardzo mi smakowało!
Na pewno pyszne - banany w maśle i czymś w rodzaju karmelu, skropione cytryną są świetne. Od lat robię na grillu - dodając jeszcze cynamon. Do lodów jak znalazł! Masz całkowitą rację.
Dostałem dziś ochoty na jakiś pyszny deser. Poszperałem w Interii i znalazłem. Troszkę go zmodyfikowałem (przepis poniżej)
Smażone banany z lodami
2-3 banany
połówka cytryny,
25 ml rumu,
2-3 łyżki cukru,
lody waniliowe (ilość wedle upodobań),
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3-4 łyżki masła
Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło - uwaga, żeby nie zaczęło się palić. Do roztopionego masła dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny, mieszamy - dodajemy cukier, również mieszamy. Na tym etapie można dodać alkohol i cukier waniliowy. Na patelnię wrzucamy banany - smażymy, od czasu do czasu mieszają. Każdy plasterek powinien z każdej strony nasiąknąć sosem. Do pucharków, miseczek, itp. nakładamy lody, banany układamy na wierzchu. Dekorować bakaliami, sezonowymi owocami, itp. Można również banany włożyć na spód i na wierzch wyłożyć lody - udekorować bitą śmietaną.
Mówię Wam dawno nie jadłem nic tak fajnego. Dlatego śpieszę się podzielić przepisem.
Bahus
Mniam..Bahusie, ale smaka narobiles..
A ja w domu nie mam bananow..
A do sklepu nie mam jak skoczyc, bo wlasnie Mikolaj przyslal swoich pomocnikow i nam antene montuja.. :))
Nie wiem co robic.. pilnowac pomocnikow czy do sklepu leciec...???
No nic..zaczekam az skoncza.. Mam nadzieje ze nie pozamykaja mi sklepow z bananami :)
O ja mniam ale pycha, ja uwielbiam banany!
Na stole szklane stoją pucharki...na ich dnie zmrożone śmietankowe lody polane odrobiną wiśni zanurzonych w alkoholu,a całość zwieńczona plasterkami bananów w sosie maślano-cytrynowym.
Bardzo mi smakowało!
Dziś powtórka....;)
A jak nie mam rumu ? Mogę go czymś innym zastąpić?
zrobilam , pyszny rodzinka zachwycona
Bahusie prosba wpisz wTwoje przepisy bo tak to moze byc niezauwazony
Na pewno pyszne - banany w maśle i czymś w rodzaju karmelu, skropione cytryną są świetne.
Od lat robię na grillu - dodając jeszcze cynamon.
Do lodów jak znalazł! Masz całkowitą rację.
Robię bardzo podobnie z malibu, banany nie w plasterki a wzdłuż. I już :) Faktycznie pycha z lodami :) tyle, że kalorii znowu niemało...
Ja robię podobnie tylko zamiast rumu polewam adwokatem obok bita śmietana i polewam polewą czekoladową. Pychota