Forum

Gawędy o jedzeniu

Przepyszny deser

• Autor: bahus Data: 2009-12-05 15:50:02

Dostałem dziś ochoty na jakiś pyszny deser. Poszperałem w Interii i znalazłem. Troszkę go zmodyfikowałem (przepis poniżej)

Smażone banany z lodami

2-3 banany

połówka cytryny,

25 ml rumu,

2-3 łyżki cukru,

lody waniliowe  (ilość wedle upodobań),

1 łyżeczka cukru waniliowego,

3-4 łyżki masła

Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło - uwaga, żeby nie zaczęło się palić. Do roztopionego masła dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny, mieszamy - dodajemy cukier, również mieszamy. Na tym etapie można dodać alkohol i cukier waniliowy. Na patelnię wrzucamy banany - smażymy, od czasu do czasu mieszają. Każdy plasterek powinien z każdej strony nasiąknąć sosem. Do pucharków, miseczek, itp. nakładamy lody, banany układamy na wierzchu. Dekorować bakaliami, sezonowymi owocami, itp. Można również banany włożyć na spód i na wierzch wyłożyć lody - udekorować bitą śmietaną.

Mówię Wam dawno nie jadłem nic tak fajnego. Dlatego śpieszę się podzielić przepisem.

Bahus

• Autor: agus2404 Data: 2009-12-05 15:58:11

Mniam..Bahusie, ale smaka narobiles..
    A ja w domu nie mam bananow..
     A do sklepu nie mam jak skoczyc, bo wlasnie Mikolaj przyslal swoich pomocnikow i nam antene montuja.. :))
    Nie wiem co robic.. pilnowac pomocnikow czy do sklepu leciec...???
    No nic..zaczekam az skoncza.. Mam nadzieje ze nie pozamykaja mi sklepow z bananami  :)

• Autor: jamajka Data: 2009-12-05 18:00:10

O ja mniam ale pycha, ja uwielbiam banany!

• Autor: kasmat81 Data: 2009-12-05 20:32:09

Na stole szklane stoją pucharki...na ich dnie zmrożone śmietankowe lody polane odrobiną wiśni zanurzonych w alkoholu,a całość zwieńczona plasterkami bananów w sosie maślano-cytrynowym.
    Bardzo mi smakowało!

• Autor: bahus Data: 2009-12-06 13:48:35

Dziś powtórka....;)

• Autor: Agulek74 Data: 2009-12-06 15:04:05

A jak nie mam rumu ? Mogę go czymś innym zastąpić?

• Autor: Ala06 Data: 2009-12-06 18:19:48

zrobilam , pyszny rodzinka zachwycona
    Bahusie prosba wpisz wTwoje przepisy bo tak to moze byc niezauwazony

• Autor: Wkn Data: 2009-12-06 18:26:31

Na pewno pyszne - banany w maśle i czymś w rodzaju karmelu, skropione cytryną są świetne.
    Od lat robię na grillu - dodając jeszcze cynamon.
    Do lodów jak znalazł! Masz całkowitą rację.

• Autor: till Data: 2009-12-06 19:51:38

Robię bardzo podobnie z malibu, banany nie w plasterki a wzdłuż. I już :) Faktycznie pycha z lodami :) tyle, że kalorii znowu niemało...

• Autor: ciastojad Data: 2009-12-07 22:00:18

Ja robię podobnie tylko zamiast rumu polewam  adwokatem obok  bita śmietana i polewam  polewą czekoladową. Pychota

Przejdź do pełnej wersji serwisu