Forum

Gawędy o jedzeniu

Krem budyniowy

  • Autor: as Data: 2009-12-05 16:59:12

    Chcę mojej córce upiec na urodziny różowy tort. Przepis na biszkopt już znalazłam i wypróbowałam. Szukam przepisu na masę budyniową do której mogę dać różowy budyń. Pomożecie mi?

  • Autor: muszka Data: 2009-12-05 17:22:30

    wejdz na basia19 tam jest przepis na lodowiec1 i w tym przepisie jest wlasnie bardzo dobry krem budyniowy a kolor mozesz zrobic jaki chcesz pozdrawiam

  • Autor: as Data: 2009-12-05 18:41:24

    Dziękuję. Przeczytałam, Dałam do ulubionych i czekam na następne propozycje.

  • Autor: till Data: 2009-12-05 19:51:19

    http://wielkiezarcie.com/recipe11471.html użyty tu krem należy do moich ulubionych i myślę, że z różowym budyniem będzie też pyszny... nie wydaje mi się jednak, żeby jeden różowy budyń zagwarantował wystarczająco intensywny kolor kremu....

  • Autor: anneau Data: 2009-12-05 21:27:59

    Ja proponuję Ci taki oto krem budyniowy- z zeszytu mojej babci:

    "Do 1/2 litra zimnego mleka dodać 5 łyżek mąki pszennej i gotować stale mieszając. Ma być lejącąmasą jak budyń. Po ugotowaniu ostudzić. Osobno utrzeć 25 dag masła i 25 dag cukru pudru. Połączyć z budyniem. Dodać olejek rumowy.  (albo...i tu własna inwencja: cytynowy, bakalie, kakao, sok z wiśni, żelki....)

  • Autor: as Data: 2009-12-05 22:49:45

    Jeżeli chcę różowy to proponujesz by do tego kremu dała sok z wiśni? Czy ta masa nie będzie za rzadka?

  • Autor: anneau Data: 2009-12-06 15:25:02

    sok z wiśni raczej smakowo a nie kolorystycznie- bo wiśnie barwią na sino. Sugerowałam bowiem walory smakowe. A na róż- proponuję barwnik spozywczy. Z nimi można naprawdę cuda zdziałać.

  • Autor: as Data: 2009-12-06 16:10:04

    Po przeszukaniu przepisów znalazłam coś takiego z połączenia dwóch przepisów. Poradźcie mi jak to poskładać w całość. Jakie proporcje zachować jeżeli będzie to mały tort o średnicy 20 cm a jakie jeżeli zdecyduje się na większy czyli 26 cm?

    Biszkopt różowy

    4 jaja,

    1 szklanka cukru,

    2 czerwone kisiele (np. wiśniowe),

    mąki tyle, aby razem z kisielami była 1 szklanka,

    4 łyżki oliwy,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

     

    Masa budyniowa:

    1 budyń malinowy duży (0,75l mleka)

    1 kostka masła

    2 łyżki cukru

     

    Masa malinowa:

    2 galaretki malinowe

    0,5 kg malin (mogą być mrożone)

  • Autor: yette Data: 2009-12-06 18:41:49

    A ja polecam ten krem budyniowy. http://wielkiezarcie.com/recipe23252.html Pycha!

  • Autor: yette Data: 2009-12-06 19:21:49

    I jeszcze jeden http://wielkiezarcie.com/recipe42967.html

  • Autor: as Data: 2009-12-06 19:32:23

    ten krem jest super

Przejdź do pełnej wersji serwisu