Chcę mojej córce upiec na urodziny różowy tort. Przepis na biszkopt już znalazłam i wypróbowałam. Szukam przepisu na masę budyniową do której mogę dać różowy budyń. Pomożecie mi?
http://wielkiezarcie.com/recipe11471.html użyty tu krem należy do moich ulubionych i myślę, że z różowym budyniem będzie też pyszny... nie wydaje mi się jednak, żeby jeden różowy budyń zagwarantował wystarczająco intensywny kolor kremu....
Ja proponuję Ci taki oto krem budyniowy- z zeszytu mojej babci:
"Do 1/2 litra zimnego mleka dodać 5 łyżek mąki pszennej i gotować stale mieszając. Ma być lejącąmasą jak budyń. Po ugotowaniu ostudzić. Osobno utrzeć 25 dag masła i 25 dag cukru pudru. Połączyć z budyniem. Dodać olejek rumowy. (albo...i tu własna inwencja: cytynowy, bakalie, kakao, sok z wiśni, żelki....)
sok z wiśni raczej smakowo a nie kolorystycznie- bo wiśnie barwią na sino. Sugerowałam bowiem walory smakowe. A na róż- proponuję barwnik spozywczy. Z nimi można naprawdę cuda zdziałać.
Po przeszukaniu przepisów znalazłam coś takiego z połączenia dwóch przepisów. Poradźcie mi jak to poskładać w całość. Jakie proporcje zachować jeżeli będzie to mały tort o średnicy 20 cm a jakie jeżeli zdecyduje się na większy czyli 26 cm?
Chcę mojej córce upiec na urodziny różowy tort. Przepis na biszkopt już znalazłam i wypróbowałam. Szukam przepisu na masę budyniową do której mogę dać różowy budyń. Pomożecie mi?
wejdz na basia19 tam jest przepis na lodowiec1 i w tym przepisie jest wlasnie bardzo dobry krem budyniowy a kolor mozesz zrobic jaki chcesz pozdrawiam
Dziękuję. Przeczytałam, Dałam do ulubionych i czekam na następne propozycje.
http://wielkiezarcie.com/recipe11471.html użyty tu krem należy do moich ulubionych i myślę, że z różowym budyniem będzie też pyszny... nie wydaje mi się jednak, żeby jeden różowy budyń zagwarantował wystarczająco intensywny kolor kremu....
Ja proponuję Ci taki oto krem budyniowy- z zeszytu mojej babci:
"Do 1/2 litra zimnego mleka dodać 5 łyżek mąki pszennej i gotować stale mieszając. Ma być lejącąmasą jak budyń. Po ugotowaniu ostudzić. Osobno utrzeć 25 dag masła i 25 dag cukru pudru. Połączyć z budyniem. Dodać olejek rumowy. (albo...i tu własna inwencja: cytynowy, bakalie, kakao, sok z wiśni, żelki....)
Jeżeli chcę różowy to proponujesz by do tego kremu dała sok z wiśni? Czy ta masa nie będzie za rzadka?
sok z wiśni raczej smakowo a nie kolorystycznie- bo wiśnie barwią na sino. Sugerowałam bowiem walory smakowe. A na róż- proponuję barwnik spozywczy. Z nimi można naprawdę cuda zdziałać.
Po przeszukaniu przepisów znalazłam coś takiego z połączenia dwóch przepisów. Poradźcie mi jak to poskładać w całość. Jakie proporcje zachować jeżeli będzie to mały tort o średnicy 20 cm a jakie jeżeli zdecyduje się na większy czyli 26 cm?
Biszkopt różowy
4 jaja,
1 szklanka cukru,
2 czerwone kisiele (np. wiśniowe),
mąki tyle, aby razem z kisielami była 1 szklanka,
4 łyżki oliwy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
1 budyń malinowy duży (0,75l mleka)
1 kostka masła
2 łyżki cukru
Masa malinowa:
2 galaretki malinowe
0,5 kg malin (mogą być mrożone)
A ja polecam ten krem budyniowy. http://wielkiezarcie.com/recipe23252.html Pycha!
I jeszcze jeden http://wielkiezarcie.com/recipe42967.html
ten krem jest super