Forum

Kuchenne porady

Wałkowarka do ciasta - pomocy.

  • Autor: daisy99 Data: 2009-12-06 15:14:54

    Kupilam sobie przystawkę do KA - wałkowarkę do ciasta, ale coś nie wychodzi mi to walkowanie.Ciasto na pierogi ( mąka plus gorąca woda)   rwie się, nie jest stałe, mimo dodawania dalej mąki i nie wiem co robie źle.
    Czy ktoś używa jakiejkolwiek wałkowarki do ciasta i może mi w skrocie opisać jakie ma przepisy i technologie wałkowania.
    Pozdrawiam gorąco.

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-12-06 15:47:43

    Ciasto musi być dobrze wyrobione - około 15 minut, musi "odpocząć" - około 30 minut. Zaczynamy wałkowanie od najgrubszego / u mnie 7, do  np. 3/ . Ja ciasto na pierogi robię z mąki - 1 kg, 4 żółtek, 20 dag masła i około 1/2 l gorącej wody. Takie ciasto nie wymaga podsypywania mąką.  Z zagniecionego "bochenka"  kroję plastry  i  wkładam do wałkownicy.

  • Autor: daisy99 Data: 2009-12-07 17:02:08

    Dziękuję za odpowiedź, przepis wypróbuje, ale widze, że nie jest łatwo z tym wałkowaniem.
    Pozdrawiam gorąco.

Przejdź do pełnej wersji serwisu