Kupilam sobie przystawkę do KA - wałkowarkę do ciasta, ale coś nie wychodzi mi to walkowanie.Ciasto na pierogi ( mąka plus gorąca woda) rwie się, nie jest stałe, mimo dodawania dalej mąki i nie wiem co robie źle. Czy ktoś używa jakiejkolwiek wałkowarki do ciasta i może mi w skrocie opisać jakie ma przepisy i technologie wałkowania. Pozdrawiam gorąco.
Ciasto musi być dobrze wyrobione - około 15 minut, musi "odpocząć" - około 30 minut. Zaczynamy wałkowanie od najgrubszego / u mnie 7, do np. 3/ . Ja ciasto na pierogi robię z mąki - 1 kg, 4 żółtek, 20 dag masła i około 1/2 l gorącej wody. Takie ciasto nie wymaga podsypywania mąką. Z zagniecionego "bochenka" kroję plastry i wkładam do wałkownicy.
Kupilam sobie przystawkę do KA - wałkowarkę do ciasta, ale coś nie wychodzi mi to walkowanie.Ciasto na pierogi ( mąka plus gorąca woda) rwie się, nie jest stałe, mimo dodawania dalej mąki i nie wiem co robie źle.
Czy ktoś używa jakiejkolwiek wałkowarki do ciasta i może mi w skrocie opisać jakie ma przepisy i technologie wałkowania.
Pozdrawiam gorąco.
Ciasto musi być dobrze wyrobione - około 15 minut, musi "odpocząć" - około 30 minut. Zaczynamy wałkowanie od najgrubszego / u mnie 7, do np. 3/ . Ja ciasto na pierogi robię z mąki - 1 kg, 4 żółtek, 20 dag masła i około 1/2 l gorącej wody. Takie ciasto nie wymaga podsypywania mąką. Z zagniecionego "bochenka" kroję plastry i wkładam do wałkownicy.
Dziękuję za odpowiedź, przepis wypróbuje, ale widze, że nie jest łatwo z tym wałkowaniem.
Pozdrawiam gorąco.