Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Raport miesięczny RMUA ,a pieniądze za zwolnienie

• Autor: bena Data: 2009-12-07 20:37:47

Mam prośbę,czy ktoś się może orientuje,czy kwota wykazana w takim raporcie jako zasiłek chorobowy ,to kwota jaką pracodawca powinien mi wypłacić ? Bo mam wrażenie że mój pracodawca mnie oszukuje.Jestem od 4 miesięcy na zwolnieniu i kwoty jakie mi wypłaca są prawie o połowę niższe od tych na raporcie.Dodam jeszcze tylko,że raport otrzymałam dopiero dzisiaj pocztą i tylko z  sierpnia.Proszę o odpowiedz,będę bardzo wdzięczna,bo jestem normalnie cała w nerwach

• Autor: jema4 Data: 2009-12-07 21:49:46

Pracodawca płaci za zwolnienie lekarskie za pierwsze 33 dni choroby, póżniej zasiłek chorobowy płaci ZUS.

• Autor: aloalo Data: 2009-12-08 07:50:24

Zasiłek chorobowy płaci ZUS. Pracodawca wypłaca wynagrodzenie za czas choroby za pierwsze 33 dni (ewent. 14 jeśli po 50 roku życia) tzw gwarantowane. Kwota wykazana na RMUA jest wartością "brutto", z której potrąca się zaliczkę na podatek dochodowy. Więc na pewno nie jest to ta sama kwota.

• Autor: momik Data: 2009-12-08 12:30:40

Zasiłek chorobowy jest zazwyczaj obliczany na podstawie 12 miesięcznych wynagrodzeń poprzedzających zwolnienie lekarskie, pierwsze 33 dni wypłaca pracodawca,  kolejne ZUS. Ważne tu będziem czy wcześniej też chorowałaś, bo to pomniejsza w efekcie wynagrodzenie chorobowe. Wysokość Twojego zasiłku może być uzależniona, od rodzaju składników wynagrodzenia branych do jego obliczenia. Raport RMUA powinien być Ci przekazywany co miesiąc. Wykazane stawki na RMUA są ubruttowione. Pamiętaj, jeśli jesteś na normalnym zwolnieniu, a nie ciążowym czy wypadkowym to otrzymujesz 80 % wynagrodzenia brutto.

• Autor: bena Data: 2009-12-09 21:10:15

Dziękuję serdecznie za rzeczową odpowiedz wszyskim.

Przejdź do pełnej wersji serwisu