W Poznaniu tak mówimy na kapustę czerwoną. Macie jakieś fajne i niecodzienne przepisy na jej przyrządzenie?. Chodzi mi również o przepisy, w której kapusta ta jest składnikiem. Chciałbym podyskutować nad różnymi wariantami jej podania. Nie chodzi mi jednak o linki do przepisów, a o podzielenie się doświadczeniami i zwyczajami dotyczącymi tego pysznego warzywa Bahus
Do poszatkowanej i ugotowanej kapusty (oczywiście odcedzonej) dodaję: - potarte, kwaśne jabłko - sól - pieprz - ocet - cukier - i koniecznie stopiony boczek wędzony
Kapusta ma być lekko twarda, taka trochę niedogotowana. Błysnąć może nie błysnęłam w tym momencie, ale za to podzieliłam się przepisem przekazanym mi przez moją babcię.
U mnie w rodzinie modra kapusta też tylko w ten sposób :) Choć bez jabłka (będę musiała spróbować). Tradycyjny śląski obiad - kluski, rolada i modro kapusta :)))
Użytkownik bahus napisał w wiadomości: > W Poznaniu tak mówimy na kapustę czerwoną. Macie jakieś fajne i > niecodzienne przepisy na jej przyrządzenie?. Chodzi mi również o > przepisy, w której kapusta ta jest składnikiem. Chciałbym > podyskutować nad różnymi wariantami jej podania. Nie chodzi mi jednak > o linki do przepisów, a o podzielenie się doświadczeniami i > zwyczajami dotyczącymi tego pysznego warzywaBahus
Witaj, Osobiście bardzo lubię kapustę, nazywaną u nas w domu fioletową. Jako, że ma ona intensywniejszy smak niż biała, to używam jej do przygotowywania głównie gołąbków wegetariańskich lub wegańskich Wegańskie gołąbki z fioletowej kapusty nadziewane kaszą gryczaną i imbirem, w formie surówki Fioletowa – modra kapusta troszkę inna niż zasmażana i do farbowania jajek na święta :) Wiele lat temu kupowałam wspomnianą wcześniej kapustę fioletową kiszoną, jednak teraz jakoś jej nie można dostać a szkoda, bo była wyśmienita.
Czesc, ja z mezem bardzo lubimy surowke z czerwonej kapusty:) Siekasz, kropisz lyzeczka soku z cytryny, dodajesz starta na duzych oczkach gruszke, drobno pokrojonego pora( biala czesc ), garsc rodzynek.Wszystko solisz, pieprzysz i dodajesz troszke cukru i oczywiscie oliwe z oliwek. Najbardziej nam smakuje swiezo zrobiona, chrupiaca z pieczonymi ziemniaczkami i bitkami w sosie:) Smacznego Aga
Ja lubię taką jak podała RN, tyle ,że bez boczku tzw na słodko-kwaśno, lubię surówkę z czerwonej z czosnkiem i chrzanem oraz uwielbiam czerwoną zasmażaną na ciepło.
moja Rodzicielka ulepszyła przepis na modro dodając rodzynki, ale mam ciekawostkę otóż we Wrocławiu drzewiej jadano kapustę czerwoną pod postacią również bigosu
Kapustę oczyszczoną, umytą bez głąba poszatkować drobno. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, posiekać w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Kapustę wymieszać w misce z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Masło rozpuścić, a następnie zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, a następnie goździki, liście laurowe, jabłka, rodzynki, wino i 100 ml wody. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 40 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości wody i połączyć z kapustą. Na koniec do bigosu dodać pieprz i maggi. Kto nie może się obejść bez mięsa może dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Powyższy przepis pochodzi z ksiązki Kuchnia Wrocławia autorstwa B. Jakimowicz - Klein i G. Sobel. Dodam, że p. G. Sobel popełnił jeszcze jedną publikację "Przy wrocławskim stole" opisującą dawne zwyczaje kulinarne Wrocławia :)
W Poznaniu tak mówimy na kapustę czerwoną. Macie jakieś fajne i niecodzienne przepisy na jej przyrządzenie?. Chodzi mi również o przepisy, w której kapusta ta jest składnikiem. Chciałbym podyskutować nad różnymi wariantami jej podania. Nie chodzi mi jednak o linki do przepisów, a o podzielenie się doświadczeniami i zwyczajami dotyczącymi tego pysznego warzywa
Bahus
Moja Babcia ś.p. kisiła takową w beczce na zimę, a ja się latem zażerałem.
Ja mam tylko codzienny przepis.
Do poszatkowanej i ugotowanej kapusty (oczywiście odcedzonej) dodaję:
- potarte, kwaśne jabłko
- sól
- pieprz
- ocet
- cukier
- i koniecznie stopiony boczek wędzony
Kapusta ma być lekko twarda, taka trochę niedogotowana.
Błysnąć może nie błysnęłam w tym momencie, ale za to podzieliłam się przepisem przekazanym mi przez moją babcię.
U mnie w rodzinie modra kapusta też tylko w ten sposób :) Choć bez jabłka (będę musiała spróbować). Tradycyjny śląski obiad - kluski, rolada i modro kapusta :)))
Tradycyjny śląski obiad - kluski, rolada i modro kapusta :)))
"niom" - jak by powiedziały moje dzieci :):)
U nos sie godo modro kapusta .A kaj tu cebula i czosnek ,zamiast boczku dajemy szpyrka.Pozdrawiam ślązaków
Ale wędzony boczek lepszy :)
pozdrawiam :)
Boczek czy szpyrka mozna zastąpic olejem ,ale jabłko ,cebula ,czosnek musi byc.
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> W Poznaniu tak mówimy na kapustę czerwoną. Macie jakieś fajne i
> niecodzienne przepisy na jej przyrządzenie?. Chodzi mi również o
> przepisy, w której kapusta ta jest składnikiem. Chciałbym
> podyskutować nad różnymi wariantami jej podania. Nie chodzi mi jednak
> o linki do przepisów, a o podzielenie się doświadczeniami i
> zwyczajami dotyczącymi tego pysznego warzywaBahus
Witaj,
Osobiście bardzo lubię kapustę, nazywaną u nas w domu fioletową. Jako, że ma ona intensywniejszy smak niż biała, to używam jej do przygotowywania głównie gołąbków wegetariańskich lub wegańskich Wegańskie gołąbki z fioletowej kapusty nadziewane kaszą gryczaną i imbirem, w formie surówki Fioletowa – modra kapusta troszkę inna niż zasmażana i do farbowania jajek na święta :) Wiele lat temu kupowałam wspomnianą wcześniej kapustę fioletową kiszoną, jednak teraz jakoś jej nie można dostać a szkoda, bo była wyśmienita.
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
Czesc, ja z mezem bardzo lubimy surowke z czerwonej kapusty:)
Siekasz, kropisz lyzeczka soku z cytryny, dodajesz starta na duzych oczkach gruszke, drobno pokrojonego pora( biala czesc ), garsc rodzynek.Wszystko solisz, pieprzysz i dodajesz troszke cukru i oczywiscie oliwe z oliwek. Najbardziej nam smakuje swiezo zrobiona, chrupiaca z pieczonymi ziemniaczkami i bitkami w sosie:)
Smacznego
Aga
Ja lubię taką jak podała RN, tyle ,że bez boczku tzw na słodko-kwaśno, lubię surówkę z czerwonej z czosnkiem i chrzanem oraz uwielbiam czerwoną zasmażaną na ciepło.
moja Rodzicielka ulepszyła przepis na modro dodając rodzynki, ale mam ciekawostkę otóż we Wrocławiu drzewiej jadano kapustę czerwoną pod postacią również bigosu
uuuuu a o tym mi nic nie wiadomo
ja lubię zasmarzaną lub sórówkę lekko obgotowana do tego cebula pieprz sól olej ocet. Kiszona też mi smakuje
1 kg czerwonej kapusty
2 duże jabłka
1 cebula
100 g rodzynek
50 g masła
sok z 1 cytryny
2 goździki
2 liście laurowe
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki maggi
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
świeżo zmielony pieprz
Kapustę oczyszczoną, umytą bez głąba poszatkować drobno. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, posiekać w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Kapustę wymieszać w misce z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Masło rozpuścić, a następnie zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, a następnie goździki, liście laurowe, jabłka, rodzynki, wino i 100 ml wody. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 40 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości wody i połączyć z kapustą. Na koniec do bigosu dodać pieprz i maggi. Kto nie może się obejść bez mięsa może dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Powyższy przepis pochodzi z ksiązki Kuchnia Wrocławia autorstwa B. Jakimowicz - Klein i G. Sobel. Dodam, że p. G. Sobel popełnił jeszcze jedną publikację "Przy wrocławskim stole" opisującą dawne zwyczaje kulinarne Wrocławia :)