Forum

Gawędy o jedzeniu

Modra kapusta

• Autor: bahus Data: 2009-12-08 00:12:13

W Poznaniu tak mówimy na kapustę czerwoną. Macie jakieś fajne i niecodzienne przepisy na jej przyrządzenie?. Chodzi mi również o przepisy, w której kapusta ta  jest składnikiem. Chciałbym podyskutować nad różnymi wariantami jej podania. Nie chodzi mi jednak o linki do przepisów, a o podzielenie się doświadczeniami i zwyczajami dotyczącymi tego pysznego warzywa
    Bahus

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-08 00:23:39

Moja Babcia ś.p. kisiła takową w beczce na zimę, a ja się latem zażerałem.

• Autor: RN Data: 2009-12-08 08:03:23

Ja mam tylko codzienny przepis.

Do poszatkowanej i ugotowanej kapusty (oczywiście odcedzonej) dodaję:
    - potarte, kwaśne jabłko
    - sól
    - pieprz
    - ocet
    - cukier
    - i koniecznie stopiony boczek wędzony

Kapusta ma być lekko twarda, taka trochę niedogotowana.
    Błysnąć może nie błysnęłam w tym momencie, ale za to podzieliłam się przepisem przekazanym mi przez moją babcię.

• Autor: aloalo Data: 2009-12-08 08:23:26

U mnie w rodzinie modra kapusta też tylko w ten sposób :) Choć bez jabłka (będę musiała spróbować). Tradycyjny śląski obiad - kluski, rolada i modro kapusta :)))

• Autor: RN Data: 2009-12-08 14:56:29

Tradycyjny śląski obiad - kluski, rolada i modro kapusta :)))

"niom" - jak by powiedziały moje dzieci :):)

• Autor: jola Data: 2009-12-08 13:43:07

U nos sie godo modro kapusta .A kaj tu cebula i czosnek ,zamiast boczku dajemy szpyrka.Pozdrawiam ślązaków

• Autor: RN Data: 2009-12-08 14:52:49

Ale wędzony boczek lepszy :) 

pozdrawiam :)

• Autor: jola Data: 2009-12-08 15:47:07

Boczek czy szpyrka mozna zastąpic olejem ,ale jabłko ,cebula ,czosnek musi byc.

• Autor: OlgaSmile Data: 2009-12-08 11:04:25

Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
    > W Poznaniu tak mówimy na kapustę czerwoną. Macie jakieś fajne i
    > niecodzienne przepisy na jej przyrządzenie?. Chodzi mi również o
    > przepisy, w której kapusta ta jest składnikiem. Chciałbym
    > podyskutować nad różnymi wariantami jej podania. Nie chodzi mi jednak
    > o linki do przepisów, a o podzielenie się doświadczeniami i
    > zwyczajami dotyczącymi tego pysznego warzywaBahus

Witaj,
    Osobiście bardzo lubię kapustę, nazywaną u nas w domu fioletową. Jako, że ma ona intensywniejszy smak niż biała, to używam jej do przygotowywania głównie gołąbków wegetariańskich lub wegańskich Wegańskie gołąbki z fioletowej kapusty nadziewane kaszą gryczaną i imbirem, w formie surówki Fioletowa – modra kapusta troszkę inna niż zasmażana i do farbowania jajek na święta :) Wiele lat temu kupowałam wspomnianą wcześniej kapustę fioletową kiszoną, jednak teraz jakoś jej nie można dostać a szkoda, bo była wyśmienita.

Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

• Autor: agaost1 Data: 2009-12-08 17:41:28

Czesc, ja z mezem bardzo lubimy surowke z czerwonej kapusty:)
    Siekasz, kropisz lyzeczka soku z cytryny, dodajesz starta na duzych oczkach gruszke, drobno pokrojonego pora( biala czesc ), garsc rodzynek.Wszystko solisz, pieprzysz i dodajesz troszke cukru i oczywiscie oliwe z oliwek. Najbardziej nam smakuje swiezo zrobiona, chrupiaca z pieczonymi ziemniaczkami i bitkami w sosie:)
    Smacznego
    Aga

• Autor: nonka4 Data: 2009-12-08 15:04:28

Ja lubię taką jak podała RN, tyle ,że bez boczku tzw na słodko-kwaśno, lubię surówkę z czerwonej z czosnkiem i chrzanem oraz uwielbiam czerwoną zasmażaną na ciepło.

• Autor: momik Data: 2009-12-08 16:33:20

moja Rodzicielka ulepszyła przepis na modro dodając rodzynki, ale mam ciekawostkę otóż we Wrocławiu drzewiej jadano kapustę czerwoną pod postacią również bigosu

• Autor: aggusia35 Data: 2009-12-08 17:52:33

uuuuu a o tym mi nic nie wiadomo

• Autor: aggusia35 Data: 2009-12-08 17:53:41

ja lubię zasmarzaną lub sórówkę lekko obgotowana do tego cebula pieprz sól olej ocet. Kiszona też mi smakuje

• Autor: momik Data: 2009-12-08 18:05:55

1 kg czerwonej kapusty

2 duże jabłka

1 cebula

100 g rodzynek

50 g masła

sok z 1 cytryny

2 goździki

2 liście laurowe

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki maggi

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

świeżo zmielony pieprz

Kapustę oczyszczoną, umytą bez głąba poszatkować drobno. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, posiekać w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Kapustę wymieszać w misce z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Masło rozpuścić, a następnie zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, a następnie goździki, liście laurowe, jabłka, rodzynki, wino i 100 ml wody. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 40 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości wody i połączyć z kapustą. Na koniec do bigosu dodać pieprz i maggi. Kto nie może się obejść bez mięsa może dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę.

Powyższy przepis pochodzi z ksiązki Kuchnia Wrocławia autorstwa B. Jakimowicz - Klein i G. Sobel. Dodam, że p. G. Sobel popełnił jeszcze jedną publikację "Przy wrocławskim stole" opisującą dawne zwyczaje kulinarne Wrocławia :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu