Witam! Chociaż przed nami jeden cel w życiu - zorganizować Święta - niektórzy zaczynają wybiegać myślami w daleka przyszłość - wakacje 2010. To dzieje się oczywiście za sprawą biur podróży, które w grudniu wabią nas okazjami first minut. Proponuję, w ramach złapania oddechu w gorączce przedświatecznej (lub tej gorszej - grypowej), podzielić się sukcesami w wyszukiwaniu ciekawych ofert. Godne polecenia będą też ostrzeżenia przed "wakacyjnymi oszustami" i przekretami biur. A może warto też byłoby polecić ciekawe miejsca? Zapraszam do dyskusji!
Ja od kilku lat gorąco polecam spływy kajakowe naszymi pięknymi rzekami :) Zakochałam się w spływach i nie wyobrażam sobie innej formy spędzania wakacji Już teraz zaczynam namawiać znajomych na wakacyjny spływ Polecam
daj jakieś fajne namiary, ja pływałam po Bugu, było super.../zawsze muszę chwilke się zastanoiwć -spływ czy spław:)) podobnie mam problemy por czy seler:))/
Basienkaa ciężko polecić firmę, która organizuje spływy, gdyż my organizujemy sobie spływ sami Natomist moge poleci rzeki po których pływałam tj: Czarna Hańcza (mój pierwszy spływ), Obra, Rospuda, Brda, Piława.
Najczęściej spimy w namiotach, na przygotowanych polach biwakowych, zaznaczonych na mapie. Jeśli chodzi o wypożyczenie kajaków to myśle, że można skorzystać: www.splywy.pl www.brda.pl www.kajaki.net.pl www.obra.pl http://kajaki.swornegacie.pl Na tych stronach podawane są też propozycje noclegów (inne niż pola namiotowe.)
Jeśli chodzi o wypożyczalnie kajaków, żadnej nie mamy przetestowanej z tego względu, że posiadamy swoje kajaki, które pakujemy na dach i smigamy z nimi przez pół Polski. Może, w najbliższe wakacje uda się jakąś przetestować, o ile namówie większą ilość znajomych na spływ, i nasze kajaki nie wystarczą.
Polecam taki wariant. Przyjeżdżasz do Gdańska, wypożyczasz kajaki w Klubie Wodnym "Żabi Kruk" (zaleca się rezerwację), zawożą Cie na miejsce startu wraz z kajakami i klamotami (n.p. Lipusz na szlaku Wdy), umawiacie się kiedy i gdzie Was odebrać (przewaznie jest to Tleń), ale moim zdaniem warto płynąć dalej, do Wisły. Tu mało kto pływa. Jest cisza, spokój, obcowanie sam na sam z przyrodą. Można to przedłużyć jeszcze dalej Wisłą, przez śluzę w Przegalinie, Martwą Wisłę, Radunię do Żabiego Kruka. I na telefon praktycznie odbierają Was z dowolnego punktu trasy (oby tylko auto dojechało)
Innym wariantem jest trasa rz. Biała (z Białego Boru), Czernica i Gwdą do Piły lub Ujścia. Ogólnie przyjmuje się na rzekach nizinnych 15-20 km/dzień i 3 dnia bezwarunkowy postój z zakazem zbliżania się do kajaka :-)
Potwierdzam Czesławie! Brda i Wda, czyli kujawsko-pomorskie, to śliczne szlaki kajakowe. Dla żadnych przygód, polecam tzw. Piekiełko (można zerknąć w necie). Brda od źródeł jest cudna, są odcinki spokojne i mniej relaksacyjne. W pobliżu Park Narodowy Bory Tucholskie. Ja co prawda, oglądam te śliczności z "pokładu samochodu", bo spływ mnie nieco przeraża ( kiepskie warunki sanitarne, załamanie pogody). Nad Zalewem Koronowskim mam działkę i bardzo dobrze znam te okolice. Zalew, Lipkusz - można popływać na wypożyczonym sprzęcie. Szkoda, że u nas w Polsce tak słabo jest rozwinięta infrastruktura na brzegu. Bo tereny mamy przecudne. Piękne są też Jeziora Charzykowskie!
Ja z kolei szukam dobrego noclegu w Londynie na kilka dni .
Ja jeszcze wakacyjnie ale zimowo-gdzie mozna pojeździć na nartach, ale żeby "górki" były takie powyżej 1000m etrów zjazdu /nie łacznego w górę i na dół :))/?? My jeździmy na Kotelnicę do Białki Tatrzańskiej, którą polecam , również Kasprowy jak jest dobrze zratrakowany polecam, zwłaszcza nartostrade, ale może ktos ma inne fajne stoki...
Aby link był aktywny musisz go wkleić. Następnie zaznaczyć link, kliknąć na ósemkę w poziomie na pasku nad oknem tekstu. Wstawić link do rubryki linkURL nacisnać wstaw i gotowe. http://narty.onet.pl/3,1069774,region.html.
Witam!
Chociaż przed nami jeden cel w życiu - zorganizować Święta - niektórzy zaczynają wybiegać myślami w daleka przyszłość - wakacje 2010. To dzieje się oczywiście za sprawą biur podróży, które w grudniu wabią nas okazjami first minut. Proponuję, w ramach złapania oddechu w gorączce przedświatecznej (lub tej gorszej - grypowej), podzielić się sukcesami w wyszukiwaniu ciekawych ofert. Godne polecenia będą też ostrzeżenia przed "wakacyjnymi oszustami" i przekretami biur. A może warto też byłoby polecić ciekawe miejsca?
Zapraszam do dyskusji!
Ja od kilku lat gorąco polecam spływy kajakowe naszymi pięknymi rzekami :) Zakochałam się w spływach i nie wyobrażam sobie innej formy spędzania wakacji
Już teraz zaczynam namawiać znajomych na wakacyjny spływ
Polecam
daj jakieś fajne namiary, ja pływałam po Bugu, było super.../zawsze muszę chwilke się zastanoiwć -spływ czy spław:)) podobnie mam problemy por czy seler:))/
Basienkaa ciężko polecić firmę, która organizuje spływy, gdyż my organizujemy sobie spływ sami
Natomist moge poleci rzeki po których pływałam tj: Czarna Hańcza (mój pierwszy spływ), Obra, Rospuda, Brda, Piława.
My tez nie przez firmę ale własnie może jakieś stanice, gdzie można wypozyczyć kajaki, miejsca na noclegi...
Najczęściej spimy w namiotach, na przygotowanych polach biwakowych, zaznaczonych na mapie. Jeśli chodzi o wypożyczenie kajaków to myśle, że można skorzystać:
www.splywy.pl
www.brda.pl
www.kajaki.net.pl
www.obra.pl
http://kajaki.swornegacie.pl
Na tych stronach podawane są też propozycje noclegów (inne niż pola namiotowe.)
Jeśli chodzi o wypożyczalnie kajaków, żadnej nie mamy przetestowanej z tego względu, że posiadamy swoje kajaki, które pakujemy na dach i smigamy z nimi przez pół Polski.
Może, w najbliższe wakacje uda się jakąś przetestować, o ile namówie większą ilość znajomych na spływ, i nasze kajaki nie wystarczą.
Anulkas!! mnie nie namowisz.. choby nie wiem co;) Ty wiesz czemu ;))
hmm tego nie jestem taka pewna
Będe nad Tobą pracować, aż się złamiesz
no to czeka Cie nie lada zadanie.... musialabys wiesz co wybudowac, wzdluz calej trasy splywu
Polecam taki wariant. Przyjeżdżasz do Gdańska, wypożyczasz kajaki w Klubie Wodnym "Żabi Kruk"
(zaleca się rezerwację), zawożą Cie na miejsce startu wraz z kajakami i klamotami (n.p. Lipusz na
szlaku Wdy), umawiacie się kiedy i gdzie Was odebrać (przewaznie jest to Tleń), ale moim zdaniem
warto płynąć dalej, do Wisły. Tu mało kto pływa. Jest cisza, spokój, obcowanie sam na sam z przyrodą.
Można to przedłużyć jeszcze dalej Wisłą, przez śluzę w Przegalinie, Martwą Wisłę, Radunię do Żabiego
Kruka.
I na telefon praktycznie odbierają Was z dowolnego punktu trasy (oby tylko auto dojechało)
Innym wariantem jest trasa rz. Biała (z Białego Boru), Czernica i Gwdą do Piły lub Ujścia.
Ogólnie przyjmuje się na rzekach nizinnych 15-20 km/dzień i 3 dnia bezwarunkowy postój
z zakazem zbliżania się do kajaka :-)
Potwierdzam Czesławie! Brda i Wda, czyli kujawsko-pomorskie, to śliczne szlaki kajakowe. Dla żadnych przygód, polecam tzw. Piekiełko (można zerknąć w necie). Brda od źródeł jest cudna, są odcinki spokojne i mniej relaksacyjne. W pobliżu Park Narodowy Bory Tucholskie. Ja co prawda, oglądam te śliczności z "pokładu samochodu", bo spływ mnie nieco przeraża ( kiepskie warunki sanitarne, załamanie pogody). Nad Zalewem Koronowskim mam działkę i bardzo dobrze znam te okolice. Zalew, Lipkusz - można popływać na wypożyczonym sprzęcie. Szkoda, że u nas w Polsce tak słabo jest rozwinięta infrastruktura na brzegu. Bo tereny mamy przecudne. Piękne są też Jeziora Charzykowskie!
Ja z kolei szukam dobrego noclegu w Londynie na kilka dni .
Ja jeszcze wakacyjnie ale zimowo-gdzie mozna pojeździć na nartach, ale żeby "górki" były takie powyżej 1000m etrów zjazdu /nie łacznego w górę i na dół :))/??
My jeździmy na Kotelnicę do Białki Tatrzańskiej, którą polecam , również Kasprowy jak jest dobrze zratrakowany polecam, zwłaszcza nartostrade, ale może ktos ma inne fajne stoki...
polecam Jaworzyne Krynicą !! Co do Kotelnicy to też bardzo mi się podobało.
Jeśli nie musi być w Polsce, to polecam Alpe D'Huez we Francji.
http://narty.onet.pl/3,1069774,region.html
Noooooo, nie wiem jak zrobić, aby się uruchomiało. Jakiś cudotwórca potrzebny od zaraz.
Nic sie nie uruchomiło - przynajmniej u mnie.
Aby link był aktywny musisz go wkleić. Następnie zaznaczyć link, kliknąć na ósemkę w poziomie na pasku nad oknem tekstu. Wstawić link do rubryki linkURL nacisnać wstaw i gotowe. http://narty.onet.pl/3,1069774,region.html.
w tym roku byłam na Brdzie i przeprawe kajakiem przez "piekieło" najbardziej pamiętam
Bardzo mi się podobało, adrenalinka była