Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wakacyjnie

• Autor: lugato Data: 2009-12-08 08:54:56

Witam!
    Chociaż przed nami jeden cel w życiu - zorganizować Święta - niektórzy zaczynają wybiegać myślami w daleka przyszłość - wakacje 2010. To dzieje się oczywiście za sprawą biur podróży, które w grudniu wabią nas okazjami first minut. Proponuję, w ramach złapania oddechu w gorączce przedświatecznej (lub tej gorszej - grypowej), podzielić się sukcesami w wyszukiwaniu ciekawych ofert. Godne polecenia będą też ostrzeżenia przed "wakacyjnymi oszustami" i przekretami biur. A może warto też byłoby polecić ciekawe miejsca?
    Zapraszam do dyskusji!

• Autor: anulkas Data: 2009-12-08 09:28:11

Ja od kilku lat gorąco polecam spływy kajakowe naszymi pięknymi rzekami :) Zakochałam się w spływach i nie wyobrażam sobie innej formy spędzania wakacji Już teraz zaczynam namawiać znajomych na wakacyjny spływ Polecam

• Autor: Basienkaa0 Data: 2009-12-08 14:26:52

daj jakieś fajne namiary, ja pływałam po Bugu, było super.../zawsze muszę chwilke się zastanoiwć -spływ czy spław:)) podobnie mam problemy por czy seler:))/

• Autor: anulkas Data: 2009-12-08 15:45:41

Basienkaa ciężko polecić firmę, która organizuje spływy, gdyż my organizujemy sobie spływ sami Natomist moge poleci rzeki po których pływałam tj: Czarna Hańcza (mój pierwszy spływ), Obra, Rospuda, Brda, Piława.

• Autor: Basienkaa0 Data: 2009-12-08 17:21:51

My tez nie przez firmę ale własnie może jakieś stanice, gdzie można wypozyczyć kajaki, miejsca na noclegi...

• Autor: anulkas Data: 2009-12-08 18:32:14

Najczęściej spimy w namiotach, na przygotowanych polach biwakowych, zaznaczonych na mapie. Jeśli chodzi o wypożyczenie kajaków to myśle, że można skorzystać:
    www.splywy.pl
    www.brda.pl
    www.kajaki.net.pl
    www.obra.pl
    http://kajaki.swornegacie.pl
    Na tych stronach podawane są też propozycje noclegów (inne niż pola namiotowe.)

Jeśli chodzi o wypożyczalnie kajaków, żadnej nie mamy przetestowanej z tego względu, że posiadamy swoje kajaki, które pakujemy na dach i smigamy z nimi przez pół Polski.
    Może, w najbliższe wakacje uda się jakąś przetestować, o ile namówie większą ilość znajomych na spływ, i nasze kajaki nie wystarczą.

• Autor: agus2404 Data: 2009-12-08 19:05:21

Anulkas!! mnie nie namowisz.. choby nie wiem co;)  Ty wiesz czemu ;))

• Autor: anulkas Data: 2009-12-08 19:20:57

hmm tego nie jestem taka pewna Będe nad Tobą pracować, aż się złamiesz

• Autor: agus2404 Data: 2009-12-08 19:40:25

no to czeka Cie nie lada zadanie.... musialabys wiesz co wybudowac, wzdluz calej trasy splywu

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-08 20:41:50

Polecam taki wariant. Przyjeżdżasz do Gdańska, wypożyczasz kajaki w Klubie Wodnym "Żabi Kruk"
    (zaleca się rezerwację), zawożą Cie na miejsce startu wraz z kajakami i klamotami (n.p. Lipusz na
    szlaku Wdy), umawiacie się kiedy i gdzie Was odebrać (przewaznie jest to Tleń), ale moim zdaniem
    warto płynąć dalej, do Wisły. Tu mało kto pływa. Jest cisza, spokój, obcowanie sam na sam z przyrodą.
    Można to przedłużyć jeszcze dalej Wisłą, przez śluzę w Przegalinie, Martwą Wisłę, Radunię do Żabiego
    Kruka.
    I na telefon praktycznie odbierają Was z dowolnego punktu trasy (oby tylko auto dojechało)

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-08 20:56:02

Innym wariantem jest trasa rz. Biała (z Białego Boru), Czernica i Gwdą do Piły lub Ujścia.
    Ogólnie przyjmuje się na rzekach nizinnych 15-20 km/dzień i 3 dnia bezwarunkowy postój
    z zakazem zbliżania się do kajaka :-)

• Autor: lugato Data: 2009-12-09 08:39:37

Potwierdzam Czesławie! Brda i Wda, czyli kujawsko-pomorskie, to śliczne szlaki kajakowe. Dla żadnych przygód, polecam tzw. Piekiełko (można zerknąć w necie). Brda od źródeł jest cudna, są odcinki spokojne i mniej relaksacyjne. W pobliżu Park Narodowy Bory Tucholskie. Ja co prawda, oglądam te śliczności z "pokładu samochodu", bo spływ mnie nieco przeraża ( kiepskie warunki sanitarne, załamanie pogody). Nad Zalewem Koronowskim mam działkę i bardzo dobrze znam te okolice. Zalew, Lipkusz - można popływać na wypożyczonym sprzęcie. Szkoda, że u nas w Polsce tak słabo jest rozwinięta infrastruktura na brzegu. Bo tereny mamy przecudne. Piękne są też Jeziora Charzykowskie!

Ja z kolei szukam dobrego noclegu w Londynie na kilka dni .

• Autor: Basienkaa0 Data: 2009-12-09 08:54:28

Ja jeszcze wakacyjnie ale zimowo-gdzie mozna pojeździć na nartach, ale żeby "górki" były takie powyżej 1000m etrów zjazdu /nie łacznego w górę i na dół :))/??
    My jeździmy na Kotelnicę do Białki Tatrzańskiej, którą polecam , również Kasprowy jak jest dobrze zratrakowany polecam, zwłaszcza nartostrade, ale może ktos ma inne fajne stoki...

• Autor: anulkas Data: 2009-12-09 09:04:30

polecam Jaworzyne Krynicą !! Co do Kotelnicy to też bardzo mi się podobało.

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-12 07:57:02

Jeśli nie musi być w Polsce, to polecam Alpe D'Huez we Francji.

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-12 08:00:06

http://narty.onet.pl/3,1069774,region.html

Noooooo, nie wiem jak zrobić, aby się uruchomiało. Jakiś cudotwórca potrzebny od zaraz.

• Autor: ekkore Data: 2009-12-12 08:05:53

Nic sie nie uruchomiło - przynajmniej u mnie.

Aby link był aktywny musisz go wkleić. Następnie zaznaczyć link, kliknąć na ósemkę w poziomie na pasku nad oknem tekstu. Wstawić link do rubryki linkURL nacisnać wstaw i gotowe. http://narty.onet.pl/3,1069774,region.html.

• Autor: anulkas Data: 2009-12-09 09:10:07

w tym roku byłam na Brdzie i przeprawe kajakiem przez "piekieło" najbardziej pamiętam Bardzo mi się podobało, adrenalinka była

Przejdź do pełnej wersji serwisu