Potrzebuje spodu ciasta które mozna przeciac na pól ale nie chce zeby to był biszkopt wiem ze moge kruche dwa razy upiec ale moze maciwe wypróbowany przepis mam taki z olejem ale on jest zawsze niski i go nie przekroje a konkretnie do słonecznika ciato po przekrojeniu przekładam samym karmelem a na wierzch uprazony słonecznik z karmelem.
Dziś w książce D. Brown "50 kolorowych tortów" znalazłam przepis na biszkopt maderowy, podobno świetny do wypieków. Oto przepis: - 5 jajek - 315 g self raising flour, czyli mąki z proszkiem do pieczenia (można zrobić samemu, w misce zmieszać 6 szklanek mąki pszennej, dodać 3 łyżki proszku do pieczenia i łyżkę soli. Wymieszać dokładnie, najlepiej trzepaczką) - 155 g zwykłej mąki - 315 g masła/ margaryny - 315 g cukru pudru - aromat do ciasta To przepis na małą tortownicę, 20 cm, ale sądzę, że na 22 cm średnicy też wystarczy.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Natłuść formę i wysyp bułką, albo wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej obie mąki do miski. Ubij miękką margarynę/masło z cukrem pudrem, aż powstanie bladożółta, puszysta masa. Do masy dodawaj jajka (po jednym), po każdym jajku dosypuj 1 łyżkę mąki i dobrze ubij. Dodaj aromat. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę pozostałą mąkę. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby ciasto się nie wybrzuszyło i nie wyrosło za bardzo na środku. Piec na środkowym poziomie piekarnika ok. 1 h 15 min. Patyczek, po włożeniu do ciasta, powinien być suchy. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia (5 min.), a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
A ja prponuję mój "biszkopt nie biszkopt " , przepis na dużą blachę i wychdzi wysoki tak ,że można przekroić na dwa blaty .Przypomina trochę ucierane ciasto . Pozdrawiam :)
Dziekuje wam za porady ale teraz zrobi~łabym przepis Moni a powiedz mi czy on nie jest za suchy taki podobny do zebry bo sk~ładniki wygladaja dobrze i napewno sie uda dam ci znac jak wypr~óbuje
Spróbuj mojego orzechowca. On wychodzi wysoki, zwłaszcza jak się go studzi "do góry nogami". Przepraszam, że bez linka, ale jeszcze się nie "naumiałem".
Potrzebuje spodu ciasta które mozna przeciac na pól ale nie chce zeby to był biszkopt wiem ze moge kruche dwa razy upiec ale moze maciwe wypróbowany przepis mam taki z olejem ale on jest zawsze niski i go nie przekroje a konkretnie do słonecznika ciato po przekrojeniu przekładam samym karmelem a na wierzch uprazony słonecznik z karmelem.
Dziś w książce D. Brown "50 kolorowych tortów" znalazłam przepis na biszkopt maderowy, podobno świetny do wypieków. Oto przepis:
- 5 jajek
- 315 g self raising flour, czyli mąki z proszkiem do pieczenia (można zrobić samemu, w misce zmieszać 6 szklanek mąki pszennej, dodać 3 łyżki proszku do pieczenia i łyżkę soli. Wymieszać dokładnie, najlepiej trzepaczką)
- 155 g zwykłej mąki
- 315 g masła/ margaryny
- 315 g cukru pudru
- aromat do ciasta
To przepis na małą tortownicę, 20 cm, ale sądzę, że na 22 cm średnicy też wystarczy.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Natłuść formę i wysyp bułką, albo wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej obie mąki do miski. Ubij miękką margarynę/masło z cukrem pudrem, aż powstanie bladożółta, puszysta masa. Do masy dodawaj jajka (po jednym), po każdym jajku dosypuj 1 łyżkę mąki i dobrze ubij. Dodaj aromat. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę pozostałą mąkę. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby ciasto się nie wybrzuszyło i nie wyrosło za bardzo na środku. Piec na środkowym poziomie piekarnika ok. 1 h 15 min. Patyczek, po włożeniu do ciasta, powinien być suchy. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia (5 min.), a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
A ja prponuję mój "biszkopt nie biszkopt " , przepis na dużą blachę i wychdzi wysoki tak ,że można przekroić na dwa blaty .Przypomina trochę ucierane ciasto . Pozdrawiam :)
Dziekuje wam za porady ale teraz zrobi~łabym przepis Moni a powiedz mi czy on nie jest za suchy taki podobny do zebry bo sk~ładniki wygladaja dobrze i napewno sie uda dam ci znac jak wypr~óbuje
Spróbuj mojego orzechowca. On wychodzi wysoki, zwłaszcza jak się go studzi "do góry nogami".
Przepraszam, że bez linka, ale jeszcze się nie "naumiałem".