Forum

Kuchenne porady

Potrzebny spód do ciasta (nie biszkopt)

• Autor: urszulka Data: 2009-12-08 15:54:07

Potrzebuje spodu ciasta które mozna przeciac na pól ale nie chce zeby to był biszkopt wiem ze moge kruche dwa razy upiec ale moze maciwe wypróbowany przepis mam taki z olejem ale on jest zawsze niski i go nie przekroje a konkretnie do słonecznika ciato po przekrojeniu przekładam samym karmelem a na wierzch uprazony słonecznik z karmelem.

• Autor: babsy Data: 2009-12-08 17:29:07

Dziś w książce D. Brown "50 kolorowych tortów" znalazłam przepis na biszkopt maderowy, podobno świetny do wypieków. Oto przepis:
    - 5 jajek
    - 315 g self raising flour, czyli mąki z proszkiem do pieczenia (można zrobić samemu, w misce zmieszać 6 szklanek mąki pszennej, dodać 3 łyżki proszku do pieczenia i łyżkę soli. Wymieszać dokładnie, najlepiej trzepaczką)
    - 155 g zwykłej mąki
    - 315 g masła/ margaryny
    - 315 g cukru pudru
    - aromat do ciasta
    To przepis na małą tortownicę, 20 cm, ale sądzę, że na 22 cm średnicy też wystarczy.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Natłuść formę i wysyp bułką, albo wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej obie mąki do miski. Ubij miękką margarynę/masło z cukrem pudrem, aż powstanie bladożółta, puszysta masa. Do masy dodawaj jajka (po jednym), po każdym jajku dosypuj 1 łyżkę mąki i dobrze ubij. Dodaj aromat. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę pozostałą mąkę. Przełóż masę do formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby ciasto się nie wybrzuszyło i nie wyrosło za bardzo na środku. Piec na środkowym poziomie piekarnika ok. 1 h 15 min. Patyczek, po włożeniu do ciasta, powinien być suchy. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia (5 min.), a następnie wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.

• Autor: moni01011 Data: 2009-12-08 18:41:07

A ja prponuję mój "biszkopt nie biszkopt " , przepis na dużą blachę i wychdzi wysoki tak ,że można przekroić na dwa blaty .Przypomina trochę ucierane ciasto . Pozdrawiam :)

• Autor: urszulka Data: 2009-12-09 09:41:09

Dziekuje wam za porady ale teraz zrobi~łabym przepis Moni a powiedz mi czy on nie jest za suchy taki podobny do zebry bo sk~ładniki wygladaja dobrze i napewno sie uda dam ci znac jak wypr~óbuje

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-08 20:00:36

Spróbuj mojego orzechowca. On wychodzi wysoki, zwłaszcza jak się go studzi "do góry nogami".
    Przepraszam, że bez linka, ale jeszcze się nie "naumiałem".

Przejdź do pełnej wersji serwisu