Witam. Mam pytanie do fachowców. Chodzi mi o struclę makową, co mam zrobić aby po upieczeniu mak nie odstawał od ciasta, robię makowca często na święta ale nie jest on taki jak bym chciała, zawsze skórka odstaje od masy.
Fachowcem nie jestem, ale z doświadczenia wiem, że masę makową po nałożeniu na ciasto,a przed zrolowaniem powinno się posmarować surowym białkiem. Powodzenia i udanych wypieków.
ciasto w trakcie pieczenia powinno być zawinięte luźno (żeby mogło rosnąć) w papier lub pergamin, ja używam papieru saga i nigdy mi nie pęka, spróbuj :)
Chcialam założyc watek o takim samym temacie ale innym pytaniu.Skorzystam więc z założonego.
Mogę Was prosić o sprawdzony przepis na struclę makową..Mało ciasta, duuuzo maku.
Zawsze piekłam zwykły makowiec na blaszce na cienkim spodzie, pokryty duża ilością kruszanki. Tak mnie włościwie dzisiaj naszło na struclę. Może w tym roku spróbuję.
Aby ciasto drozdżowe pięknie przylegało do masy makowej należy '' wygazować '' . Potrzebna jest słomka do napoju , którą przecinamy na połowe i wkłuwamy w strucle ; w koniec i w początek ..
Bez obaw Kochani , słomka nie roztopiła się , nie spłynęła na makowczyć..a rolada makowa była idealna :))
Od koleżanki haliny00 otrzymałam poradę, by smarować ciasto przed nałożeniem maku ubitym białkiem z odrobina maki ziemniaczanej. Sprawdziło się, Halinko dzieki. Innym sposobem jest też dodanie trochę rozczynu drożdżowego do maku, ta porada zaczerpnięta z internetu.
Dzięki za wskazówkę. Luźniej zawinę niż zwykle. Makowce piekę w niedzielę :-) Jutro spody na miodowca (sernik gotowany) i korpusy do orzeszków :-D Musiałam to napiać hihi
Witam. Mam pytanie do fachowców. Chodzi mi o struclę makową, co mam zrobić aby po upieczeniu mak nie odstawał od ciasta, robię makowca często na święta ale nie jest on taki jak bym chciała, zawsze skórka odstaje od masy.
Fachowcem nie jestem, ale z doświadczenia wiem, że masę makową po nałożeniu na ciasto,a przed zrolowaniem powinno się posmarować surowym białkiem. Powodzenia i udanych wypieków.
dodać do maku łyżkę mąki, dodatkowo gotową struclę nakłuć w kilku miejscach
A ja ubijam białko i smaruję nim rozwałkowane ciasto drożdżowe, a następnie nakładam masę makową i zwijam makowiec. Pozdrawiam :)
Dziękuję za podpowiedzi, na pewno skorzystam
Witam ! ja także smaruję rozwałkowane ciasto białkiem i jest wszystko okej.
Witam, a co zrobić, żeby ciasto nie pękało. Nie wiem co źle robię, bo w trakcie pieczenia ciasto pęka, i otwiera "paszczę."
ciasto w trakcie pieczenia powinno być zawinięte luźno (żeby mogło rosnąć) w papier lub pergamin, ja używam papieru saga i nigdy mi nie pęka, spróbuj :)
zwiniętą już ponakłuwać np. widelcem a następnie zawinąć luźno w pergamin
Chcialam założyc watek o takim samym temacie ale innym pytaniu.Skorzystam więc z założonego.
Mogę Was prosić o sprawdzony przepis na struclę makową..Mało ciasta, duuuzo maku.
Zawsze piekłam zwykły makowiec na blaszce na cienkim spodzie, pokryty duża ilością kruszanki. Tak mnie włościwie dzisiaj naszło na struclę. Może w tym roku spróbuję.
Z gory dziękuję
Aby ciasto drozdżowe pięknie przylegało do masy makowej należy '' wygazować '' . Potrzebna jest słomka do napoju , którą przecinamy na połowe i wkłuwamy w strucle ; w koniec i w początek ..
Bez obaw Kochani , słomka nie roztopiła się , nie spłynęła na makowczyć..a rolada makowa była idealna :))
Od koleżanki haliny00 otrzymałam poradę, by smarować ciasto przed nałożeniem maku ubitym białkiem z odrobina maki ziemniaczanej. Sprawdziło się, Halinko dzieki. Innym sposobem jest też dodanie trochę rozczynu drożdżowego do maku, ta porada zaczerpnięta z internetu.
ja pieke strucle makowa z przepisu Doroty z blogu moje wypieki-zawsze wychodza okragle i mak nie odstaje
Również korzystam z tego samego przepisu - mak idealnie przylega, ale ciasto pęka :-(
jak mam owiniete w papier to mi nie peka
jak mam owiniete w papier to mi nie peka
Ja owijam luzno w papier tak ze tylko troszke urosnie i nie peka
-to moj dzisiejszy wypiek
Dzięki za wskazówkę. Luźniej zawinę niż zwykle. Makowce piekę w niedzielę :-) Jutro spody na miodowca (sernik gotowany) i korpusy do orzeszków :-D Musiałam to napiać hihi