Forum

Kuchenne porady

strucla makowa

  • Autor: zaneta1178 Data: 2009-12-09 11:03:48

    Witam. Mam pytanie do fachowców. Chodzi mi o struclę makową, co mam zrobić aby po upieczeniu mak nie odstawał od ciasta, robię makowca często na święta ale nie jest on taki jak bym chciała, zawsze skórka odstaje od masy.

  • Autor: jema4 Data: 2009-12-09 11:44:06

    Fachowcem nie jestem, ale z doświadczenia wiem, że masę makową po nałożeniu na ciasto,a przed zrolowaniem powinno się posmarować surowym białkiem. Powodzenia i udanych wypieków.

  • Autor: alman Data: 2009-12-09 11:49:55

    dodać do maku łyżkę mąki, dodatkowo gotową struclę nakłuć w kilku miejscach

  • Autor: basilek Data: 2009-12-09 14:22:33

    A ja ubijam białko i smaruję nim rozwałkowane ciasto drożdżowe, a następnie nakładam masę makową i zwijam makowiec. Pozdrawiam :)

  • Autor: zaneta1178 Data: 2009-12-15 10:34:15

    Dziękuję za podpowiedzi, na pewno skorzystam

  • Autor: Zofia941 Data: 2009-12-20 00:12:45

    Witam ! ja także smaruję rozwałkowane ciasto białkiem i jest wszystko okej.

  • Autor: jagoda.pik Data: 2009-12-20 19:13:35

    Witam, a co zrobić, żeby ciasto nie pękało. Nie wiem co źle robię, bo w trakcie pieczenia ciasto pęka, i otwiera "paszczę."

  • Autor: docha Data: 2012-12-19 13:44:19

    ciasto w trakcie pieczenia powinno być zawinięte luźno (żeby mogło rosnąć) w papier lub pergamin, ja używam papieru saga i nigdy mi nie pęka, spróbuj :)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-12-19 14:49:34

    zwiniętą już ponakłuwać np. widelcem a następnie zawinąć  luźno w pergamin

  • Autor: domia Data: 2012-12-19 15:45:25

    Chcialam założyc watek o takim samym temacie ale innym pytaniu.Skorzystam więc z założonego.

    Mogę Was prosić o sprawdzony przepis na struclę makową..Mało ciasta, duuuzo maku.

    Zawsze piekłam zwykły makowiec na blaszce na cienkim spodzie, pokryty duża ilością kruszanki. Tak mnie włościwie dzisiaj naszło na struclę. Może w tym roku spróbuję.

    Z gory dziękuję

  • Autor: megi65 Data: 2012-12-19 16:41:25

    Aby ciasto drozdżowe pięknie przylegało do masy makowej należy '' wygazować '' .  Potrzebna jest słomka do napoju , którą przecinamy na połowe i wkłuwamy w strucle ; w  koniec i w początek ..

    Bez obaw Kochani , słomka nie roztopiła się , nie spłynęła na makowczyć..a rolada makowa była idealna :))

  • Autor: bogdzia Data: 2012-12-19 16:56:54

    Od koleżanki haliny00 otrzymałam poradę, by smarować ciasto przed nałożeniem maku ubitym białkiem z odrobina maki ziemniaczanej. Sprawdziło się, Halinko dzieki. Innym sposobem jest też dodanie trochę rozczynu drożdżowego do maku, ta porada zaczerpnięta z internetu.

  • Autor: Anka53 Data: 2012-12-19 17:31:11

    ja pieke strucle makowa z przepisu Doroty z blogu moje wypieki-zawsze wychodza okragle i mak nie odstaje

  • Autor: je7mima Data: 2012-12-19 18:00:25

    Również korzystam z tego samego przepisu - mak idealnie przylega, ale ciasto pęka :-(

  • Autor: Anka53 Data: 2012-12-19 22:07:57

    jak mam owiniete w papier to mi nie peka

  • Autor: Anka53 Data: 2012-12-19 22:08:13

    jak mam owiniete w papier to mi nie peka

  • Autor: Anka53 Data: 2012-12-19 22:13:03

    Ja owijam luzno w papier tak ze tylko troszke urosnie i nie peka

  • Autor: Anka53 Data: 2012-12-20 19:16:11

    -to moj dzisiejszy wypiek

  • Autor: je7mima Data: 2012-12-20 19:27:39

    Dzięki za wskazówkę. Luźniej zawinę niż zwykle. Makowce piekę w niedzielę :-) Jutro spody na miodowca (sernik gotowany) i korpusy do orzeszków :-D Musiałam to napiać hihi

Przejdź do pełnej wersji serwisu