Groch / taki cały z łupinami / dzień wcześniej trzeba namoczyć. Wody należy dodać dość dużo bo przecież groch pęcznieje , a przy okazji dodawania wody / płukania / usunąć te groszki, które pływają na powierzchni lub są widocznie nadgryzione, ciemne, niewykształcone. Na drugi dzień gotujemy groch do miękkości - musi się rozpadać, a w drugim garze gotujemy kiszoną kapustę .Odlewamy nadmiar wody i mieszamy kapustę z grochem. Gdy trzeba to można dosolić lub dosmaczyć. Wskazane aby do kapusty z grochem dodać zasmażkę na maśle - daje taki maślany posmaczek. Proporcje - tak na oko dwa razy więcej kapusty niż suchego grochu. Kapustę z grochem znam jako typową wigilijną potrawę . Przy jednym gotowaniu większej ilości kapusty można zrobić kapustę z grochem i kapustę z suszonymi grzybami . . Kapusty te można przygotowac wcześniej / nie blokują palników/ i później odgrzać .
a ja kupuję ten groch w połówkach, trochę szybciej się gotuję i do zasmażki dodaję cebulkę, koniecznie zeszkloną na dobrym maśle. Pyszne...............
U nas do kapusty z grochem daje się jeszcze grzyby. Robię cos jak napisalas. Tzn robiłam rok temu pierwszy raz ale przepisu nie znam. Proporcje były napisane na opakowaniu grochu.
Ja też tak robię kapustę , ale dodaje jeszcze przesmażoną cebulę.Grzybów suszonych nie dodaję , bo to już nie to samo.Ja robię tą potrawe co roku na Wigilię, a jak zostanie to zamrażam i póżniej jak przyjdzie ochota to jemy z kiełbasą smażona lub gotowaną.
U mnie też robi się słodką kapustę z grochem:) Kapustę i groch gotuję oddzielnie, później odcedzam jedno i drugie i łączę ze sobą, po czym ubijam tłuczkiem. do tego odrobina soli i sporo masełka:) Taką kapustę poprostu uwielbiamy i muszę jej robic bardzo duuużo:) Zeszłego roku mój brat zgarnął dla siebie cały półmisek;-)
Wigilijna kapusta z grochem podobno jest pyszna ale ja jej nigdy nie jadłam, mam zamiar ją ugotować może podzielicie się sprawdzonym przepisem.
Groch / taki cały z łupinami / dzień wcześniej trzeba namoczyć. Wody należy dodać dość dużo bo przecież groch pęcznieje , a przy okazji dodawania wody / płukania / usunąć te groszki, które pływają na powierzchni lub są widocznie nadgryzione, ciemne, niewykształcone. Na drugi dzień gotujemy groch do miękkości - musi się rozpadać, a w drugim garze gotujemy kiszoną kapustę .Odlewamy nadmiar wody i mieszamy kapustę z grochem. Gdy trzeba to można dosolić lub dosmaczyć. Wskazane aby do kapusty z grochem dodać zasmażkę na maśle - daje taki maślany posmaczek. Proporcje - tak na oko dwa razy więcej kapusty niż suchego grochu.
Kapustę z grochem znam jako typową wigilijną potrawę . Przy jednym gotowaniu większej ilości kapusty można zrobić kapustę z grochem i kapustę z suszonymi grzybami . . Kapusty te można przygotowac wcześniej / nie blokują palników/ i później odgrzać .
a ja kupuję ten groch w połówkach, trochę szybciej się gotuję i do zasmażki dodaję cebulkę, koniecznie zeszkloną na dobrym maśle. Pyszne...............
moja mama robi podobnie ale groch tuche tuczkiem lub czyms ubiaj i dodaje do kapusty do tego troche prawdziwego masełka super uwielbiam tak kapuste:)
U nas do kapusty z grochem daje się jeszcze grzyby. Robię cos jak napisalas. Tzn robiłam rok temu pierwszy raz ale przepisu nie znam. Proporcje były napisane na opakowaniu grochu.
Ja też tak robię kapustę , ale dodaje jeszcze przesmażoną cebulę.Grzybów suszonych nie dodaję , bo to już nie to samo.Ja robię tą potrawe co roku na Wigilię, a jak zostanie to zamrażam i póżniej jak przyjdzie ochota to jemy z kiełbasą smażona lub gotowaną.
Jeśli jesteś zainteresowana to właśnie podałam przepis na pyszną kapustę wigilijną z ciemno bordowym grochem. Polecam jest pyszna.
My zawsze robimy ze słodkiej kapusty, jeżeli ma być z grochem, do tego można dać grzybki suszone, pysznista jest!
to ja się podłączę pod wątek i zapytam, czy łazanki wigilijne ze słodką kapustą ktoś robił?
Zawsze łazanki robię ze słodką kapustą. Musi być tylko dobrze wysmażona i oczywiście z cebulką smażoną na maśle.
U mnie też robi się słodką kapustę z grochem:)
Kapustę i groch gotuję oddzielnie, później odcedzam jedno i drugie i łączę ze sobą, po czym ubijam tłuczkiem.
do tego odrobina soli i sporo masełka:)
Taką kapustę poprostu uwielbiamy i muszę jej robic bardzo duuużo:)
Zeszłego roku mój brat zgarnął dla siebie cały półmisek;-)
Narobiłaś mi smaka tym przepisem:)Ja zawsze robię z kapusty kiszonej , ale wolę słodką kapustę i chyba w tym roku zrobię właśnie taką.
Zachęcam:) Napewno nie pożałujesz, a może i zakochasz się w takiej kapustce jak cała moja rodzinka:)
Czyli na ok 1kg kapusty kiszonej potrzebujemy 0,5kg suchego grochu???
Nie musi tyle być . Jak zagęścimy przetartym grochem to dodać trochę na okrasę całego aby ładnie wyglądało.
Hehe, moje kiszki, by tego dania nie przezyly....nie dosc, ze kapusta , to jeszcze groch do tego....:)
Tineczko. Ja dodaję jeszcze grzyby:)