Forum

Kuchenne porady

Kapusta z grochem

  • Autor: BEATA55555 Data: 2009-12-10 19:20:33

    Wigilijna kapusta z grochem podobno jest pyszna ale ja jej nigdy nie jadłam, mam zamiar ją ugotować może podzielicie się sprawdzonym przepisem.

  • Autor: Mika K Data: 2009-12-10 20:08:54

    Oj pyszna moja mama zawsze robi na wigilię ale ja nigdy jej sama nie robiłam i chętnie też poczytam przepisy:)

  • Autor: atek Data: 2009-12-10 20:47:17

    Groch / taki cały z łupinami / dzień wcześniej trzeba namoczyć.  Wody należy dodać dość dużo bo przecież groch pęcznieje , a przy okazji dodawania wody / płukania / usunąć te groszki, które pływają na powierzchni lub są widocznie nadgryzione, ciemne, niewykształcone. Na drugi dzień gotujemy groch do miękkości - musi się rozpadać, a w drugim garze gotujemy kiszoną kapustę .Odlewamy nadmiar wody i mieszamy kapustę z grochem. Gdy trzeba to można dosolić lub dosmaczyć. Wskazane aby do kapusty z grochem dodać zasmażkę na maśle - daje taki maślany posmaczek.   Proporcje - tak na oko  dwa razy więcej kapusty niż suchego grochu.
    Kapustę z grochem znam jako typową wigilijną potrawę . Przy jednym gotowaniu większej ilości kapusty można zrobić kapustę z grochem i kapustę z suszonymi grzybami . . Kapusty te można przygotowac wcześniej / nie blokują palników/ i później odgrzać .

  • Autor: malka200 Data: 2009-12-10 21:04:42

    a ja kupuję ten groch w połówkach, trochę szybciej się gotuję i do zasmażki dodaję cebulkę, koniecznie zeszkloną na dobrym maśle. Pyszne...............

  • Autor: MARTA84 Data: 2009-12-10 21:20:50

    moja mama robi podobnie ale groch tuche tuczkiem lub czyms ubiaj i dodaje do kapusty do tego troche prawdziwego masełka  super uwielbiam tak kapuste:)

  • Autor: as Data: 2009-12-11 08:54:32

    U nas do kapusty z grochem daje się jeszcze grzyby. Robię cos jak napisalas. Tzn robiłam rok temu pierwszy raz ale przepisu nie znam. Proporcje były napisane na opakowaniu grochu.

  • Autor: agacia Data: 2009-12-11 10:29:29

    Ja też tak robię kapustę , ale dodaje jeszcze przesmażoną cebulę.Grzybów suszonych nie dodaję , bo to już nie to samo.Ja robię tą potrawe co roku na Wigilię, a jak zostanie to zamrażam i póżniej  jak przyjdzie ochota to jemy z kiełbasą smażona lub gotowaną.

  • Autor: crisen Data: 2009-12-10 21:47:42

    Jeśli jesteś zainteresowana to właśnie podałam przepis na pyszną kapustę wigilijną z ciemno bordowym grochem. Polecam jest pyszna.

  • Autor: megii013 Data: 2009-12-10 22:11:58

    My zawsze robimy ze słodkiej kapusty, jeżeli ma być z grochem, do tego można dać grzybki suszone, pysznista jest!

  • Autor: malka200 Data: 2009-12-10 22:15:46

    to ja się podłączę pod wątek i zapytam, czy łazanki  wigilijne ze słodką kapustą ktoś robił?

  • Autor: crisen Data: 2009-12-11 13:01:52

     Zawsze łazanki robię ze słodką kapustą. Musi być tylko dobrze wysmażona i oczywiście z cebulką smażoną na maśle.

  • Autor: dajanka Data: 2009-12-11 12:13:42

    U mnie też robi się słodką kapustę z grochem:)
    Kapustę i groch gotuję oddzielnie, później odcedzam jedno i drugie i łączę ze sobą, po czym ubijam tłuczkiem.
    do tego odrobina soli i sporo masełka:)
    Taką kapustę poprostu uwielbiamy i muszę jej robic bardzo duuużo:)
    Zeszłego roku mój brat zgarnął dla siebie cały półmisek;-)

  • Autor: agacia Data: 2009-12-11 13:23:00

    Narobiłaś mi smaka tym przepisem:)Ja zawsze robię z kapusty kiszonej , ale wolę słodką kapustę i chyba w tym roku zrobię właśnie taką.

  • Autor: dajanka Data: 2009-12-12 13:25:26

    Zachęcam:) Napewno nie pożałujesz, a może i zakochasz się w takiej kapustce jak cała moja rodzinka:)

  • Autor: BEATA55555 Data: 2009-12-11 19:29:42

    Czyli na ok 1kg kapusty kiszonej potrzebujemy 0,5kg suchego grochu???

  • Autor: crisen Data: 2009-12-14 18:57:21

    Nie musi tyle być . Jak zagęścimy przetartym grochem to dodać trochę na okrasę całego aby ładnie wyglądało.

  • Autor: tineczka Data: 2009-12-13 00:13:03

    Hehe, moje kiszki, by tego dania nie przezyly....nie dosc, ze kapusta , to jeszcze groch do tego....:)

  • Autor: as Data: 2009-12-15 08:46:40

    Tineczko. Ja dodaję jeszcze grzyby:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu