Forum

Kuchenne porady

MAKIEŁKI - prosze o przepis

  • Autor: emeska1974 Data: 2009-12-12 20:51:30

    Kochane, kochani  - podajcie mi przepis na makiełki - mój przyszły mąż prosi mnie o to na święta a ja nie wiem jak się zabrać. Nie wiem czy to to samo co kutia? On nie jest Polakiem i tylko mi tłumaczy ze to jest coś z makiem bakaliami bulką na zimno. Poradzicie cos? Prosze was ponieważ  chcę mu zrobić niespodzianke bo już stracil nadzieje na swoja ulubioną potrawę.  Z góry dziękuję

  • Autor: eyta Data: 2009-12-12 21:22:00

    Hm, nasze makiełki to makaron (łazanki) z makiem mielonym , miodem i bakalimi ( orzechy, rodzynki, figi ...) bułki nie dodajemy.

  • Autor: Pampas Data: 2009-12-12 21:24:18

    Czy to naprawdę tak trudo wpisać w wyszukiwarkę??

    Zerknij tutaj jeżeli nie jest zbyt duży wysiłek: http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=makie%C5%82ki&search=Szukaj&author=&branch=5

  • Autor: emeska1974 Data: 2009-12-12 21:26:28

    Pampasie, nie jestem tępa - wpisałam ale jest tylko jeden przepis i nie o to mi całkowicie chodzi - pozdrawiam

  • Autor: ZANTA Data: 2009-12-12 21:48:44

    to wpisz w google tam znajdziesz mnustwo przepisów na tą potrawe

  • Autor: emeska1974 Data: 2009-12-12 21:50:33

    dzięki właśnie to robię i jest dużo - pozdrowionka!!!!!!!!!!!!

  • Autor: Zośka Data: 2009-12-12 21:41:43

    http://wielkiezarcie.com/recipe38812.html to przepis na pierogi z makiem i bakaliami. Z Twojego opisu nie wynika jasno co to konkretnie jest. Może to makowiec z bakaliami?

  • Autor: emeska1974 Data: 2009-12-12 21:47:02

    Dzięki za odpowiedź ale nie o to mi chodzi - to jest coś w rodzaju kutii tylko z bułką - mniej więcej wiem, że mak, bakalie, bułka i na zimno pomieszane  ale po tych wypowiedziach już sama głupieję

  • Autor: holly Data: 2009-12-12 21:54:37

    u mnie nie ma tradycji tej potrawy, nigdy jej nie jadłam, ale wiem co masz na myśli, czytałam o tym niedawno

    myślę że to właśnie coś takiego
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16992

    pozdrawiam :)

  • Autor: emeska1974 Data: 2009-12-12 21:58:10

    dokładnie  - trafiłaś w 10tkę - wielkie dzięki - jestem uratowana mam nadzieje :) - pozdrawiam

  • Autor: holly Data: 2009-12-12 22:03:15

    nie ma sprawy :)
    podoba mi się ta potrawa, ale u mnie domu nie jada się maku w żadnej innej postaci oprócz makowca, dlatego trochę ryzykowne wydaje mi się zrobionie makówek :) ale może z małej porcji? chętnie bym spróbowała
    tu masz jeszcze przepis z dokładnie podanymi ilościami składników:
    http://www.magazyndomowy.pl/swiateczne-potrawy-4/

  • Autor: emeska1974 Data: 2009-12-12 22:06:54

    Kochana dzięki serdeczne  - powiem Ci , że ja również nie zjem tego bo mdłe mi sie wydaje i słodkie ale zrobię MU niech je hihihihi oby tylko wszystko zjadl - pozdrawiam serdecznie

  • Autor: jaska2503 Data: 2009-12-12 23:11:42

    jadłam kiedyś u rodzinki na Śląsku takie coś,ale nazywane było makówkami.Osobiście nie przypadło mi do gustu-zbyt mdłe :-[

  • Autor: Zośka Data: 2009-12-12 22:09:03

    Wiem, już masz przepis, ale spójrz jeszcze na ten przepis na łamańce http://wielkiezarcie.com/recipe1502.html , to z kolei ulubiony wigilijny deser mojego meza, z tym, że zamiast ciastek używamy zwykłych, połamanych wafli. Rok temu narobiłam tego maku 2 razy więcej i ciepły mak wyłożyłam na wafel. Gdy wafel zmiękł, zwinęłam w rulon i po ostudzeniu zamroziłam. Później była super niespodzianka na Nowy Rok.

  • Autor: emeska1974 Data: 2009-12-12 22:11:10

    Zośka - ciekawe to jest naprawde - nie znałam tego przepisu - może zrobię - może GO oczaruję - jesteście wszyscy super - bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi

  • Autor: Czeslaw Data: 2009-12-12 23:12:11

    Wpisz w wyszukiwarkę makówki. Masę makową kupujesz w sklepie. Firma Bakalland ~1 kg ~9 zł. +rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, chałka, mleko, cukier waniliowy. Na dno michy pokrojoną chałkę, zalać wrzącym mlekiem z cukrem waniliowym, wsypać rodzynki i skórkę, dodać masę z puszki, wymieszać i do lodówki.
    Sorry piszę z głowy, nie pamiętam czyj przepis :-)

  • Autor: jolcia73 Data: 2009-12-13 14:42:41

    Muszę bronić makówek,prawidłowo przygotowane absolutnie nie są mdłe ani za słodkie,cukru możesz przecież dodawać stopniowo. Nie używaj tylko gotowej masy makowej bo wtedy rzeczywiście mogą być kiepskie.W moich przepisach są makówki,przeczytaj bo warto!!
    Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: falkor Data: 2009-12-13 16:11:54

    Mama robiła makiełki na wigilię. Niestety przepis się nie ostał. Pamiętam jadnak, że kilka tygodni wcześniej mama piekła łamańce, ciasteczka podobne do herbatników, tylko twardsze i te łamańce wisiały w płóciennym worku na grzejniku. Musiały byś słodkawe, ba czasem je podbierałem.
    Dzień przed wigilią mama przepuszczałe mak przez maszynkę do mięsa, mieszała go ze słodką śmietaną, miadem, orzechami włoskimi, migdałami i rodzynkami. Potem zalewała tym łamańce, mieszała i odstawiała na całą dobę. Dopiero, jak łamańce nasiąkły zalewą, można było to jeść.

Przejdź do pełnej wersji serwisu