Kochane, kochani - podajcie mi przepis na makiełki - mój przyszły mąż prosi mnie o to na święta a ja nie wiem jak się zabrać. Nie wiem czy to to samo co kutia? On nie jest Polakiem i tylko mi tłumaczy ze to jest coś z makiem bakaliami bulką na zimno. Poradzicie cos? Prosze was ponieważ chcę mu zrobić niespodzianke bo już stracil nadzieje na swoja ulubioną potrawę. Z góry dziękuję
http://wielkiezarcie.com/recipe38812.html to przepis na pierogi z makiem i bakaliami. Z Twojego opisu nie wynika jasno co to konkretnie jest. Może to makowiec z bakaliami?
Dzięki za odpowiedź ale nie o to mi chodzi - to jest coś w rodzaju kutii tylko z bułką - mniej więcej wiem, że mak, bakalie, bułka i na zimno pomieszane ale po tych wypowiedziach już sama głupieję
nie ma sprawy :) podoba mi się ta potrawa, ale u mnie domu nie jada się maku w żadnej innej postaci oprócz makowca, dlatego trochę ryzykowne wydaje mi się zrobionie makówek :) ale może z małej porcji? chętnie bym spróbowała tu masz jeszcze przepis z dokładnie podanymi ilościami składników: http://www.magazyndomowy.pl/swiateczne-potrawy-4/
Kochana dzięki serdeczne - powiem Ci , że ja również nie zjem tego bo mdłe mi sie wydaje i słodkie ale zrobię MU niech je hihihihi oby tylko wszystko zjadl - pozdrawiam serdecznie
Wiem, już masz przepis, ale spójrz jeszcze na ten przepis na łamańce http://wielkiezarcie.com/recipe1502.html , to z kolei ulubiony wigilijny deser mojego meza, z tym, że zamiast ciastek używamy zwykłych, połamanych wafli. Rok temu narobiłam tego maku 2 razy więcej i ciepły mak wyłożyłam na wafel. Gdy wafel zmiękł, zwinęłam w rulon i po ostudzeniu zamroziłam. Później była super niespodzianka na Nowy Rok.
Zośka - ciekawe to jest naprawde - nie znałam tego przepisu - może zrobię - może GO oczaruję - jesteście wszyscy super - bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Wpisz w wyszukiwarkę makówki. Masę makową kupujesz w sklepie. Firma Bakalland ~1 kg ~9 zł. +rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, chałka, mleko, cukier waniliowy. Na dno michy pokrojoną chałkę, zalać wrzącym mlekiem z cukrem waniliowym, wsypać rodzynki i skórkę, dodać masę z puszki, wymieszać i do lodówki. Sorry piszę z głowy, nie pamiętam czyj przepis :-)
Muszę bronić makówek,prawidłowo przygotowane absolutnie nie są mdłe ani za słodkie,cukru możesz przecież dodawać stopniowo. Nie używaj tylko gotowej masy makowej bo wtedy rzeczywiście mogą być kiepskie.W moich przepisach są makówki,przeczytaj bo warto!! Pozdrawiam serdecznie
Mama robiła makiełki na wigilię. Niestety przepis się nie ostał. Pamiętam jadnak, że kilka tygodni wcześniej mama piekła łamańce, ciasteczka podobne do herbatników, tylko twardsze i te łamańce wisiały w płóciennym worku na grzejniku. Musiały byś słodkawe, ba czasem je podbierałem. Dzień przed wigilią mama przepuszczałe mak przez maszynkę do mięsa, mieszała go ze słodką śmietaną, miadem, orzechami włoskimi, migdałami i rodzynkami. Potem zalewała tym łamańce, mieszała i odstawiała na całą dobę. Dopiero, jak łamańce nasiąkły zalewą, można było to jeść.
Kochane, kochani - podajcie mi przepis na makiełki - mój przyszły mąż prosi mnie o to na święta a ja nie wiem jak się zabrać. Nie wiem czy to to samo co kutia? On nie jest Polakiem i tylko mi tłumaczy ze to jest coś z makiem bakaliami bulką na zimno. Poradzicie cos? Prosze was ponieważ chcę mu zrobić niespodzianke bo już stracil nadzieje na swoja ulubioną potrawę. Z góry dziękuję
Hm, nasze makiełki to makaron (łazanki) z makiem mielonym , miodem i bakalimi ( orzechy, rodzynki, figi ...) bułki nie dodajemy.
Czy to naprawdę tak trudo wpisać w wyszukiwarkę??
Zerknij tutaj jeżeli nie jest zbyt duży wysiłek: http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=makie%C5%82ki&search=Szukaj&author=&branch=5
Pampasie, nie jestem tępa - wpisałam ale jest tylko jeden przepis i nie o to mi całkowicie chodzi - pozdrawiam
to wpisz w google tam znajdziesz mnustwo przepisów na tą potrawe
dzięki właśnie to robię i jest dużo - pozdrowionka!!!!!!!!!!!!
http://wielkiezarcie.com/recipe38812.html to przepis na pierogi z makiem i bakaliami. Z Twojego opisu nie wynika jasno co to konkretnie jest. Może to makowiec z bakaliami?
Dzięki za odpowiedź ale nie o to mi chodzi - to jest coś w rodzaju kutii tylko z bułką - mniej więcej wiem, że mak, bakalie, bułka i na zimno pomieszane ale po tych wypowiedziach już sama głupieję
u mnie nie ma tradycji tej potrawy, nigdy jej nie jadłam, ale wiem co masz na myśli, czytałam o tym niedawno
myślę że to właśnie coś takiego
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16992
pozdrawiam :)
dokładnie - trafiłaś w 10tkę - wielkie dzięki - jestem uratowana mam nadzieje :) - pozdrawiam
nie ma sprawy :)
podoba mi się ta potrawa, ale u mnie domu nie jada się maku w żadnej innej postaci oprócz makowca, dlatego trochę ryzykowne wydaje mi się zrobionie makówek :) ale może z małej porcji? chętnie bym spróbowała
tu masz jeszcze przepis z dokładnie podanymi ilościami składników:
http://www.magazyndomowy.pl/swiateczne-potrawy-4/
Kochana dzięki serdeczne - powiem Ci , że ja również nie zjem tego bo mdłe mi sie wydaje i słodkie ale zrobię MU niech je hihihihi oby tylko wszystko zjadl - pozdrawiam serdecznie
jadłam kiedyś u rodzinki na Śląsku takie coś,ale nazywane było makówkami.Osobiście nie przypadło mi do gustu-zbyt mdłe :-[
Wiem, już masz przepis, ale spójrz jeszcze na ten przepis na łamańce http://wielkiezarcie.com/recipe1502.html , to z kolei ulubiony wigilijny deser mojego meza, z tym, że zamiast ciastek używamy zwykłych, połamanych wafli. Rok temu narobiłam tego maku 2 razy więcej i ciepły mak wyłożyłam na wafel. Gdy wafel zmiękł, zwinęłam w rulon i po ostudzeniu zamroziłam. Później była super niespodzianka na Nowy Rok.
Zośka - ciekawe to jest naprawde - nie znałam tego przepisu - może zrobię - może GO oczaruję - jesteście wszyscy super - bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Wpisz w wyszukiwarkę makówki. Masę makową kupujesz w sklepie. Firma Bakalland ~1 kg ~9 zł. +rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, chałka, mleko, cukier waniliowy. Na dno michy pokrojoną chałkę, zalać wrzącym mlekiem z cukrem waniliowym, wsypać rodzynki i skórkę, dodać masę z puszki, wymieszać i do lodówki.
Sorry piszę z głowy, nie pamiętam czyj przepis :-)
Muszę bronić makówek,prawidłowo przygotowane absolutnie nie są mdłe ani za słodkie,cukru możesz przecież dodawać stopniowo. Nie używaj tylko gotowej masy makowej bo wtedy rzeczywiście mogą być kiepskie.W moich przepisach są makówki,przeczytaj bo warto!!
Pozdrawiam serdecznie
Mama robiła makiełki na wigilię. Niestety przepis się nie ostał. Pamiętam jadnak, że kilka tygodni wcześniej mama piekła łamańce, ciasteczka podobne do herbatników, tylko twardsze i te łamańce wisiały w płóciennym worku na grzejniku. Musiały byś słodkawe, ba czasem je podbierałem.
Dzień przed wigilią mama przepuszczałe mak przez maszynkę do mięsa, mieszała go ze słodką śmietaną, miadem, orzechami włoskimi, migdałami i rodzynkami. Potem zalewała tym łamańce, mieszała i odstawiała na całą dobę. Dopiero, jak łamańce nasiąkły zalewą, można było to jeść.