Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Stroik świąteczny

• Autor: anneau Data: 2009-12-13 12:40:16

Kochani! Wielu z Was ma talent do tego typu rękodzieł - rok temu ktoś prezentował tutaj choinki z orzechów włoskich...a ja proszę o jakieś inspiracje na stroik bożonarodzeniowy. Taki, który sami robicie. Głównie nie umiem zrobić bazy- takiego wianuszka ze świerku. Macie jakieś pomocne rady, zdjęcia i instrukcje?

• Autor: smakosia Data: 2009-12-13 13:02:31

Proponuję żebyś napisała do Agik. Ona jest zdolniacha i pewnie Ci pomoże. 

• Autor: agik Data: 2009-12-13 13:05:16

Jesli chcesz koniecznie zrobić na bazie wianuszka- to zrób tak: Zaopatrz się w jakiś grubszy drut, albo witki giętkich gałązek, albo słomiany ( wilkinowy) gotowy wianek; pocięte gałązki iglaków ( swierk lepiej nie- bo bardzo szybko opada, no i ręce bedziesz mieć mocno pokłute. Najładniej wyglądają rózne gatunki iglaków- sosna, jodła, tuja, może byc też jemioła); dość mocna nitkę.

Plecenie wianka polega na dowiązywaniu krótkich gałązek i obwiązywaniu ich nitką.
    Zaraz Ci pokażę.

• Autor: agik Data: 2009-12-13 13:13:54

Zapomniałam właczyć stoper, ale myślę, ża to trwało ok 4 min

Zrobiłam na specionych gałązkach wierzby mandżurskiej.

Dowiązujesz pęczek zielonego, za każdym razem okręcając nitką. Następnym pęczkiem zakrywasz "szycie" i znów okręcasz. I tak dookoła.

A to już gotowy wianuszek. Niesforne gałązki, takie które za bardzo wystają obcinasz nozyczkami.

O to chodziło?
    Czy o wykonanie stroika na inne podstawie?

• Autor: smakosia Data: 2009-12-13 13:21:47

A nie mówiłam, że zdolniacha! i to jaka życzliwa zdolniacha.

• Autor: agik Data: 2009-12-13 13:28:03

• Autor: anneau Data: 2009-12-13 13:54:00

TAK! O to chodziło! Strasznie, ogromnie bardzooo dziękuję! Tym bardziej ,że ani wikliny, ani gotowego wianka - niet. Ale za to mamy pod domem to mandżurskie, powyginane drzewko :D Dzisiaj się zabieram do roboty!...Czy myslisz, że nie jest za wcześnie na jego przygotowanie już teraz?

• Autor: agik Data: 2009-12-13 13:58:18

Zalezy, jakimi iglakami dysponujesz...Tuja się nie obsypie nawet trzymana w cieple.
    Jeśli teraz dasz do ciepła- to igiełki moga się obsypać, jesli będziesz trzymac w chłodnym miejscu- wytrzyma na pewno.

Pochwal się efektem :)

• Autor: anneau Data: 2009-12-13 16:56:10

No to się chwalę Mój pierwszy stroik HURRRRRRAAAAAAAAAA! a Tobie serdecznie dziękuję za instrukcję :*

• Autor: anneau Data: 2009-12-13 16:59:37

bazę zrobiłam najpierw z tych mandzurskich gałązek, ale ponieważ były sztywne - zmieniłam je na giętkie "pędy" winobluszcza - stą te fioletowe jagódki miałam. Iglaki- sosna plus taka zwykła przydomowa choinka. Do tego piórko i czerwone cuś- z dawnego bukietu z suszek.

• Autor: erka Data: 2009-12-14 02:39:46

Sliczny !!!.
    Gratuluje, i czekam na nastepne.

• Autor: agik Data: 2009-12-13 17:22:04

No zuch jesteś!!!
    Gratuluję pierwszego stroika w życiu :)

• Autor: smakosia Data: 2009-12-13 23:48:58

Ja też gratuluję :-)   Brawo!

• Autor: bahus Data: 2009-12-14 13:17:12

Użytkownik smakosia napisał w wiadomości:
    > Ja też gratuluję :-) Brawo!

A ja nie gratuluję bo nieładny

• Autor: agus2404 Data: 2009-12-14 23:01:37

Bahusie! nie to ladne co ladne, ale co sie komu podoba!! :))
    Ja na przyklad jestem nim zachwycona... :) Dla mnie jest piekny i grauluje talentu!!

• Autor: anneau Data: 2009-12-18 20:01:18

ekhm.... Dziękuję za miłe słowa, a Tobie Bahusie dziękuję za szczerość :)

• Autor: bahus Data: 2009-12-22 23:50:09

Użytkownik anneau napisał w wiadomości:
    > ekhm.... Dziękuję za miłe słowa, a Tobie Bahusie dziękuję za
    > szczerość :)
    A Ty myślisz że ja tak serio Byłbym chory gdybym nie zażartował...chyba nie chcesz mojej choroby? Co? A stroik śliczny.....
    Bahus

• Autor: Olina Data: 2009-12-14 20:04:49

agik może i mnie pomożesz mam świece o srednicy ok 25 cm i wokół niej chciałabym ułożyć jakieś gałązki i ozdoby.

• Autor: agik Data: 2009-12-14 20:21:51

Chętnie pomogę, ale nie za bardzo rozumiem, w czym problem?
    Mam podrzucić jakis pomysł?
    Czy przedstawić gotowy konspekt krok po kroku- jak masz wykonać stroik?
    szczerze- to na to drugie nie za bardzo mam czas.

jesli chodzi o pomysł- to możesz wykonac taki wianuszek, jak zrobiła Anneau i poprzyczepiać odzoby, kórymi dysponujesz.
    Mozesz tez wstawić świecę w nieco szerszego szklanego naczynia, a dookoła wsypac szyszki, malutke bombeczki, piasek, szkiełka, ziarenka kawy, kawałki cynamonu, pierniczki, suszone pomarańcze, orzechy- no co tam masz.
    Możesz postawić świecę na talerzu dekoracyjnym, albo na paterze; obok połozyć gałązkę jakiegoś iglaka ( a jeszcze lepiej związać drucikiem pojedyncze gałązki różnych iglaczków)- skośnie i dołozyc do tego z dwie bombki.

Najfajniejsza zabawa jest z wymyślaniem :)
    Najlepiej ułoz sobie te elementy, którymi dysponujesz, zebyś je widziała i moze jakiś fajny kształt ostateczny przyjdzie Ci do głowy...

Pozdrawiam serdecznie i... nie zapomnij pochwalić się efektem :)

• Autor: Olina Data: 2009-12-14 20:39:48

No właśnie agik ten striok,który pokazałaś krok po kroku to wydaje mi sie za mały do takiej grubej swiecy,zawsze robiłam(to duzo powiedziane) stroiki tak że wokół swiecy na takiej "tacy" układałam gałązki,tylko teraz chciałabym zrobić coś innego tylko nie wiem jak się do tego zabrać, może z gabki wyciąć kółko na swiece a obok powbijać gałązki... tylko żeby ta swieca nie była "dominatorem".......

• Autor: agik Data: 2009-12-14 22:41:54

Hi, najpierw spytałam lubego ile to jest 25 cm, ale zaraz ugryzłam się w język ;))) To nie jest wiarygodne źródło w tej kwestii ;))))))))))))))

Pomyślałam sobie, ze gdybym miała taką okazałą  swiecę- to chciałabym własnie ją wyeksponować- można byłoby opleść ją drucikiem z dowiązanymi pojedynczymi gałązkami sosy kanadyjskiej ( takie z mięciuchną igłą).
    Ale zrozumiałam, że chcesz mieć stroik dookoła świecy- proporcjonalnie duzy, tak?
    Spokojnie mozesz wykorzystać pomysł z wiankiem- tylko wianek musisz zrobić odpowiednio większy i bardziej nastroszony.
    Mozesz też wziąć jakąś misę, wyłożyć ją pianką florystyczną - i w piankę powbijać gałezie- takiej długości, jakiej chcesz mieć stroik. I juz. Rozgrzanym gwożdziem zrobić dziurkę w świecy od spodu. w dziurkę wbić mocny drut, albo patyk i wbić w gąbkę. Albo po prostu postawić świecę w środku.

Pochwal się tym, co zrobisz, proszę :)

• Autor: Olina Data: 2009-12-15 13:34:41

Tak tak lubego lepiej nie pytać o rozmiary
    Bardzo Ci dziękuję za propozycję,napewno coś stworzę i postaram sie fotke wkleić
    Pozdrawiam :)

• Autor: Olina Data: 2009-12-25 10:55:42

Tak jak obiecałam wstawiam moje stroiki,nie jest to to o czym myślałam,ale miałam troche zamieszania i czasu nie starczyło

• Autor: Olina Data: 2009-12-25 10:58:01

• Autor: agus2404 Data: 2009-12-25 11:19:14

Cudne!!
    Moze w przyszlym roku tez sprobuje :)

• Autor: Olina Data: 2009-12-14 20:42:37

Ten pomysł ze szklanym naczyniem napewno wykorzystam na inny stół

• Autor: mysha2006 Data: 2009-12-22 21:23:55

Pierniczki upieczone (ostatni element stroika) więc chciałam się podzielić z Wami moimi skromnymi wypocinami

• Autor: agus2404 Data: 2009-12-22 22:37:16

Śliczny :)) I pewnie cudnie pachnie-swietami..CHoinka, pomarancze i pierniki...ach...

Musze zrobic fotke dziela mojego Tatusia.. On tez takie cuda potrafi.. Ze tez tego talentu po nim nie odziedziczylam.. (dobrze zamilowanie do gotowania mam po nim... ;) )

• Autor: agus2404 Data: 2009-12-25 11:18:34

Stroik mojego Tatusia:

• Autor: Narwen Data: 2009-12-24 23:30:17

hej

moze ci sie przyda za jakis czas dopiero ale..za jakis czas
    1. najprostszy sposób - to kupic gotowy słomiany podkład koszt w zaleznosci od wielkosci to 2-.. 45 zl ale średnio za średnice 30 cm placisz 4 złote wiec koszt nieduzy. Świerk, jodłę lub inny iglak tniesz na fragmenty 5-10cm tak aby uzyskac jak najwiecej, tniesz w przeciwnym kierunku niz rosna igly, pamietaj iz mozesz ciac w rozgalezieniach . Uzywasz drutu na koleczku o srednicy 0,9-1,2 taki zielony koszt to 2,3-4 zł i nim bedziesz dalej owijac igliwie wokół wianka . upinasz sobie taki maly peczek z igliwia, a nastepnie przymocowujesz go do wianuszka, potem dokładasz kolejne igliwie az do wypelnienia calkowitego wianka. Wianki na stół nie musza byc pełne, ważne by patrzac na nie nie widziec słomy. Swiece montujesz na candleholdery lub drut - 3 kawałki rozgrzewasz i wbijasz w swiece, dwa dlusze i jeden krotszy, dłuższymi przebijasz wianek a koncówki zawijasz wtedy masz pewność iz ci nie wypadnie
    2. trudniejszy sposób to wykonanie własnego podkładu - tu masz fantazje :) albo wierzba, albo brzoza, albo żarnowiec albo wiklina albo modrzew. Wybierasz gietkie gałazki które łapiesz w 2 miejscach takim drutem powleczonym w papier koszt 5-8 zł potem dokładasz kolejne gałazki aby uzyskać jak najładniejsze kolo i znów upinasz idliwie

3. najdroższy kupujesz gotową gabke florystyczną w kształcie okregłu i wypełniasz go igliwiem. Drogi al najtrwalszy sposob. Pamietaj gabka ma sama wchłonac wode a nie nalezy zalewac ani dusic piafloru, oazisu lub jak inaczej to zwa

w razie pytan słuze pomoca

ps ja robie z reguły świerk na florecie, wyglada to tak ( to akurat świteczna pogrzebowa :( ) nie kazdy ma radosne

a wianuszki mozesz tez oplatac mchem :) wyglada to tak

• Autor: anulkas Data: 2009-12-25 12:41:44

A co mi tam:) też się pochwale moimi stroikami

• Autor: walczak72 Data: 2009-12-28 20:04:34

mój nie jast taki ładny jak wasze ale też sie pochwalę

• Autor: anneau Data: 2009-12-28 20:45:46

No i super :) Razem nauczyliśmy się pleśćstroiki świąteczne. Ten z różami jest bardzo fajny. A mój dotrwał do świąt i jeszcze teraz wygląda całkiem dobrze. Bez względu na efekty- miło jest mieć w domu własne "rękodzieło" :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu