Forum

Rozmowy wolne i frywolne

akwarium 60 l - pomocy!

• Autor: maria11 Data: 2009-12-13 20:22:02

Tydzień czasu mamy akwarium i wszystko zanieczyściło się, kamyki brudne od rana. Padły nam dwie rybki. Czy to z powodu nie wymienionego filtra, mamy typu ECHEIM  (ile razy go trzeba czyścić bo nie pisze w tej książeczce)  czy to z powodu kawałka kiełbasy, który moj mały synalek nieopatrznie wrzucił parę dni temu- raczej to spowodowało taki stan.
    wSZYSTKO trzeba było czyścić ehhhh roślinki do wyrzucenia

• Autor: basiaaa Data: 2009-12-13 20:33:22

maria11- może znajdziesz cos tutaj
    http://www.superakwarium.pl/inne-cp34.html
    Ja miałam takie akwarium ,ale z doświadczenia wiem ,że czym większe ono jest tym mniej się brudzi. Musisz odpowiednio dobrac rybki i roślinki.
    Życzę powodzenia .

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-13 20:48:25

Wpuść do akwarium glonojada (albo 2)

• Autor: Kazik45 Data: 2009-12-13 21:36:49

Prawdopodobnie jak wszyscy początkujący akwaryści (też miałem taki problem z pierwszym, gdy hodowałem rybki) dawałaś za dużo pokarmu suchego.    Robiłem ten sam błąd. Pokarm musisz dobierać do hodowanych rybek, najlepiej jak uda się naturalny i raczej dawaj za mało aniżeli za dużo. Druga sprawa: temperatura, trzecia akwarium nie może stać w zasięgu promieni słonecznych z powodu rozrostu glonów. Jest wiele przyczyn mętnienia wody, narostu na kamieniach. Wskazana jest dobra lektura i wcale nie ta "z wyższych półek" ponieważ jest zbyt "naukowa".
      Porada Czesława jest bardzo dobra: kup glonojada małego 4-5 cm, urośnie do 12-15cm. 
    Czy przypadkiem nie wlałaś świeżej wody, prosto z kranu?

• Autor: as Data: 2009-12-14 14:43:52

Czy jeżeli mam filtrowaną wodę w kranie to mogę ją od razu wlać do akwarium?

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-14 14:53:11

http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/jak-utrzymac-zgodne-z-natura-parametry-wody-id12.html

Ja to nigdy nie nauczę ... :-(

• Autor: maria11 Data: 2010-01-06 23:11:29

Glonojada jeszcze nie mam, ale mam zamiar go wpuścić, może nawet dwa. Ale czy to znaczy, że nie będę podmieniać wody co tydzień?
    Na obecny czas wlewam wodę odstaną 1/3 dolewam, wtedy była z kranu chociaż z własnej głębinówki,
    co tydzień myję szybki, mam 3 roślinki, wyłączam światło na noc (wcześniej tego nie robiłam), a także myję kamyki taka pompką/
    "zabawka niezła!.
    A z rybek mam kiryska, 3 małe w prążki i 1 większego białego ale nazwy to jeszcze nie doszłam, bo kto inny kupował.

• Autor: Kazik45 Data: 2009-12-14 23:09:32

Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > Czy jeżeli mam filtrowaną wodę w kranie to mogę ją od razu wlać do
    > akwarium?
    Masz jak rozumiem filtr własny, jeśli jest temperatura odpowiednia to tak ale tylko jako dolewkę, natomiast przy wymianie zawsze zalecane jest odstanie wody. Tu może "siła przyzwyczjenia " bardziej działa(ła) na Autorow wszelkich poradników. Nawet woda źrodlana powinna odstać minimum kilka godzin. Przed włożeniem rybek, przy pełnej wymianie, dobrze jest sprawdzać Ph wody, niestety już zapomniałem ale chyba musi być tzw"neutralne"., bodajże 5,5 ale tu "strzelam". Tak samo nie każda roślina dobrze się czuje w każdej wodzie, przed wsadzeniem roslin też trzeba zapoznać się  z ich wymaganiami. Najbardziej neutralną jest moczarka kanadyjska i trawka (nie pamietam nazwy) mająca długie bardzo odrosty, które śmiało można ciąć na odpowiednią długość, tak jak i moczarkę.

P.S.
     Dopiero spojrzalem na post Czesława i linka. Masz wspaniałą poradę i co tu dużo mówić, pełniejszą od mojej.
    pzdr

• Autor: maria11 Data: 2010-01-06 23:13:52

Dzięki za rady. Rośłinki też obcinam.

:-)

• Autor: erka Data: 2010-01-10 01:49:03

Dzieki wielkie za informacje, mnie sie tez przydaly.Mialam dokladnie taki sam prioblem tylko akwarium nieco wieksze, 456 litrow.

• Autor: abiola Data: 2009-12-15 11:30:21

mam akwarium od kilkunastu lat,
    Nie przekarmiaj rybek przede wszystkim, z pokarmów u mnie się sprawdzają płatki.
     ja mam własną hodowlę glonojadów więc na 60 litrów jest ich już chyba z 10 sztuk,
     albo więcej, mam zarosnięte akwarium  i nie wiem dokladnie, Jeżeli masz filtr w klapie
     to raz w miesiącu wyjmij koszyczki i umyj , nie przesadzaj ze światłem
     bo sprzyja rozwojowi glonów i jeśli nie masz glonojadda będziesz mieć zielono.
    I tak jak Panowie radzili wodę dawaj odstaną , ja zalewam dwa wiaderka na noc
     a na drugi dzień myję akwarium. Ale rybki się lepiej chowają jeżeli wymieniasz
     wodę stopniowo  np spuszczasz pól i dolewasz. Dodaj też do wody błękit akwarystczny
    pomaga utrzymać czystość wody i pilnuj temperatury by nie była za duża.
    Zacznij od głupików i mieczyków.

• Autor: maria11 Data: 2010-01-06 23:16:17

Aż tyle glonojadów jeju:-).Poza tym stosuję te rady. Pozdrawiam
    Może coś jeszcze ciekawego się dowiem?

• Autor: Kazik45 Data: 2010-01-09 19:13:06

skorzystaj z tego linka: http://www.google.com/search?q=gupiki&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7ADBF_en ...nie podaję konretnego bo w kazdym sa ciekawostki , co ważne , prawdziwe, piszący wiedzą co piszą.

• Autor: Kazik45 Data: 2010-01-09 19:09:48

...gupików , nie głupików ;)

• Autor: abiola Data: 2010-01-10 15:05:55

hehe literówka chyba mnie się głupik włączył ;))

• Autor: Kazik45 Data: 2010-01-10 17:21:50

Ja robiłem leszy numer: przez blisko rok czasu mówiłem głupiki, nawet w sklepie zwróciłem uwagę, że z bykiem nazwa jest na akwarium ... Cóż, nie czytałem nigdzie o hodowli, korzystałem ze starych zapamietanych wiadomosci z lat sczeniecych gdzuie nie zwracało się uwagi na prawidłowosć  nazewnictwa, a i lektury nie było.
    pozdr

• Autor: aliula1 Data: 2010-01-10 20:34:56

Mnie korci dodanie jeszcze jednego przejęzyczenia .... Mojego synka ZAPOREK zamias rozporek...

• Autor: maria11 Data: 2010-01-11 11:38:18

I ja myślę że też w sklepie powiedziałabym że chcę nabyć głupiki :-)

• Autor: maria11 Data: 2010-01-11 11:46:06

A jeśłi roślinki brązowieją, to czyżby gniją?
    Dobrym sposobem aby pożywienie nie spadało na kamyki jest umieszczenie większej muszli pod spodem czy innego naczynka, wtedy tam wpadają rybki i jedzą sobie - dzieci mają ubaw. Narazie mamy tylko 5 rybek.

• Autor: beata77 Data: 2010-01-11 11:50:39

o to malutko masz tych rybek jak na takie akwariyn ja mam ok 20 (a może i wiecej)bo sie gupiki same mnożą i wtedy dzieci mają ubaw po pachy bo są maluszki jak igiełki

• Autor: beata77 Data: 2010-01-11 11:53:26

kochana poczytaj informację na opakowaniu pokarmu, pokarm nie powinien spaśc na dno daj taką ilość pokarmu żeby ryby zjadły zanim spadnie (maleńką szczyptę) możesz im dawać nawet 2 - 3 razy dziennie ale mało

• Autor: Kazik45 Data: 2010-01-11 12:40:59

Użytkownik maria11 napisał w wiadomości:
    > A jeśłi roślinki brązowieją, to czyżby gniją?Dobrym sposobem aby
    > pożywienie nie spadało na kamyki jest umieszczenie większej muszli pod
    > spodem czy innego naczynka, wtedy tam wpadają rybki i jedzą sobie - dzieci
    > mają ubaw. Narazie mamy tylko 5 rybek.
    Uważaj na muszle, szczególnie właśnie te ogromne, są takie które "oddają" w nadmiarze wapno do wody. Słyszalem (nie sprawdzałem sam), że można pogotowac w solance, przed umieszczeniem w akwarium.
    Brązowienie roślin przez pojawianie się na nich delikatnego nalotu lub włosków może być spowodowane namierna temperaturą. Oderwij kawałeczek takiej roślinki i spróbuj zmyć; jeśli zmyje się to sprawa temperatury, jeśli nie spróbuj jedną roślinkę wykąpać (10-15 minut) w roztworze soli: łyżeczka na 1,0 litr wody o temp. pokojowej.
     Trzeba pamietać zawsze , przed wsadzaniem nowej roslinki: tak jak i rybka musi przejśc kwarantannę : roslinke potrzymac w podanej wyżej kaopieli, przed wsadzeniem do akwarium. Rośliny sprzedawane w sklepach pochodzą od hodowców roślin, a z tym nie zawsze jest "dobrze".
     Można krócej odkażać same rosliny lub dodawać odkażalniki (ja stosowałem odkażanie raczej >przed<), stosując środki dostępne nawet w sklepach akwarystycznych (wpisz w google kali odkażanie.) Odkażanie przed jest pewniejsze, nie wszystkie rybki akwariowe dobrze znoszą odkażanie, nawet przy zachowaniu odpowiednich dawek.

• Autor: Kazik45 Data: 2010-01-11 12:48:24

Nie zadałem Ci pytań, a i sama nie podałaś: * czy nie masz przypadkiem za małej pompki(?) lub wyregulowalaś ją na zbyt mały przelot; *czy czyścisz regularnie filtr(?);* czy przypadkiem nie włączasz filtra tylko na kilka godzin dziennie;* czy zachowujesz stałą temperatrę (grzałka z termoregulatorem).

• Autor: maria11 Data: 2010-01-11 23:28:35

Napisałam dużo, bardzo dużo, a tu co "zaloguj się" no nie, gdzie jest moderator? tO NIE PIERWSZY RAZ!
    Odpowiem póżniej muszę zwolnić komputer?

• Autor: maria11 Data: 2010-01-12 11:56:20

Co do muszli to mam dwie duże( obok siebie teraz leżą) i co się okazało właśnie przy nich są brudne kamienie, dalej zaś nie.Wyfruną z akwarium w takim razie :-)
    Faktycznie zaopatrzę się w małe rybki tylko jak zrobić kwarantannę dla nich?
    Roślinki też tylko umyłam. Tym razem zastosuję się co do ich kwarantanny.
    Trochę mam brak czasu na doczytywanie, tyle tych różnych spraw, dlatego za cenne rady praktyczne z góry dziękuję:-)
    Odnośnie rybek to mam kiryska, 3 danio, i molinezję jedną (drugiej pozbyłam się bo kłóciły się i przeganiały mniejsze rybki od jedzenia- w ogóle zanieczyszczają chyba mocno akwarium.
    - Pompka była w komplecie z filtrem, teraz przeniosłam na inną ściankę, więcej wody mam napowietrzanej- czyżby wtedy jest mniejszy przelot?
    - Filtr czyszczony raz na tydzień w wodzie w akwarium, bo na początku był wyjmowany ta gąbka i pod kranem. Potem ktoś mi powiedział, że w filtrze wytwarzają się dobre bakterie, które po dostaniu się do wody akwariowej neutralizują te inne bakterie- czy to prawda- jeszcze tego nie doczytałam, ale tak robię.
    - Filtr faktycznie włączyłąm na początku na kilka godzin, ale potem już pracował do nadal 24 godz.
    - Temperatura stała 26 stopni - jest termoregulator

• Autor: Kazik45 Data: 2010-01-12 12:53:45

Nalot na kamieniach to w takim razie nadmiar pokarmu, pozostaw na razie muszle, tylko najpierw wygotuj je w solance(ok 10-15 minut na małym ogniu), Kwarantanna dla rybek: przynosisz zapewne po kupieniu w woreczku foliowym , umyj z zewnatrz ten woreczek i razem z nim włoż do akwarium (oswojenie się z nowym otoczeniem i stopniowe przejście/wyrównanie temperatury , pozostaw nawet na kilka godzin, nic się nie stanie, jeśli mały woreczek lub duża rybka, to po kilku godzinach dolej wode z akwarium do woreczka. Dobrze jest mieć malutkie akwarium legowo/kwarantannowe. Małe rybki gdy sie pojawią trzeba odłowic i właśnie do takiego małego; 2-5 ltr. przełozyć. W nim nie trzeba mieć żadnych roślin czy też kamieni zamiast pompki tylko natlenianie(filtr mógłby wciągnąć maluchy.
     Same filtry nawet te tańsze, mają regulacje wysokości zawieszenia(wieszak regulowany) i przepływu wody, sama musisz to wyregulować, odpowiednim kolankiem najlepiej skierowć strumień w dół, a wylot pompki umieścić (przy takiej pojemności akwarium) na wys. 1/4 od powierzchni. Nie umieszczajgrzałki przy samym filtrze, poniewać bedzie to powodowac szybszy wzrost glonów w pompce na filtrze (cieplejszaa woda). Grzałkę umieść po przeciwnej stronie, i nie przy roślinach. Niektórzy grzałkę chowają za roślinami i potem dziwią się też, że rosliny nie bardzo ładnie wygladają, a przecież rośliny właśnie spowalniają obieg wody.
    Dobre bakterie to ... pozostaw jako fakt, ale mniej korzystny w stosunku do mniej pozytywnych bakterii powstajacych z rozkładających się resztek na gąbce filtra. Możesz to stosowac ale dopiero po dłuższym stażu akwarystycznym i większym doświadczeniu. Nie wwszystkie rybki mają takie same wymagania(!!) i musisz zachować daleko idąca "neutralność" środowiska wodnego. Możliwości takie stwarza, (zmniejszając ryzyko chorób) dopiero wielkie akwarium i z większym i doskonalszym sprzętem ... takie ok 400-600 litrowe.

• Autor: beata77 Data: 2010-01-12 15:06:00

ja jeszcze troszeczkę zmniejszyła bym tem. wody tak do 24 stopni rybom to nic nie szkodzi a jak jest chłodniejsza to pokarm który ewentualnie zalegnie na dnie tak szybko sie nie zepsuje i rybki go jeszcze zjedza kiryski sa super bo właśnie żyją przy dnie i zjadają te resztki,powodzenia napewno sie uda Nie taki diabeł straszny jak go malują

• Autor: beata77 Data: 2010-01-11 11:47:52

witam na 100 % przekarmiłaś rybki i pokarm się rozkłada i brudzi wodę ja tez mam akwarium 60 l wodę wymiwniam co 6 miesięcy jest czyściutka a kamyczki jak sie trochę zabrudzą to je wymieszam (bo mi sie niechce ich myć co miesiąc) i nie widać tego brudu,nie martw sie początki sa zawsze trudne zacznij od małych rybek mieczyki, gupiki,neony,danio sa naprawdę ładne i łatwe w hodowli POWODZENIA i uszy do góry

• Autor: maria11 Data: 2010-01-11 23:32:46

I tak zrobię te najmniesze - najmniej brudzą :-) Ta molinezja podjada dużo pokarmu i przegania te mniejsze , miałam 2 ale jednej się pozbyłam teraz trochę spokoju ;-)

• Autor: Kazik45 Data: 2010-01-12 13:02:03

Kamienie  mam nadzieję wymyłaś, a najlepiej, wygotowałaś przed włożeniem do akwarium? Przynajmniej sprzedawca przy zakupie powinien o tym 
    powiedzieć. Kiełbasa reaczej rybkom nie smakuje, chociaż niektore lubia bardzo drobna watróbke drobiową... tylko naprawdę w minimalnych ilościach ale to juz po małym stażu hodowlanym można stosować. Daje się tego pokarmu mikroskopijne ilości i  ... najlepiej poczytaj, które rybki to lubią.

• Autor: maria11 Data: 2010-01-17 20:17:03

Kamienie tylko wymyłam porządnie, a z tą kiełbasą to był jeden incydent. Kolejnej Danio już nie ma. Przeczekam tylko te większe mrozy i zakupię nowe rybki. A muszli nie ma i kamienie są czystsze. Pozdrawiam.

• Autor: Kazik45 Data: 2010-01-17 20:45:49

Użytkownik maria11 napisał w wiadomości:
    > Kamienie tylko wymyłam porządnie, a z tą kiełbasą to był jeden incydent.
    > Kolejnej Danio już nie ma. Przeczekam tylko te większe mrozy i zakupię nowe
    > rybki. A muszli nie ma i kamienie są czystsze. Pozdrawiam.

W sklepie akwarystycznym kup zestaw do badania kwasowości i odkażacz. Jak roślinki?. Danio są wrazliwe na wszystko. Mniej podatne są neonki.
     Z zakupem rybek wstrzymaj się, odkażacz powinien pomóc. Jeśli padają danio'a, to prawdopodobnie coś nie bardzo było z nimi. Przełóż je do akwarium "kwarantanny" i też dodaj odkażacza, ogranicz im ilość pokarmu  i tylko do płatkow z witaminami (są takie specjalne).
    Pozdrawiam

• Autor: maria11 Data: 2010-01-31 22:10:57

Witam!

Od dwóch tygodni doszły nam 2 gupiki, 4 neonki i 2 glonojady. Ta 1/3 częśc wody nie była do tej pory wymieniana a jest w miarę czysto, aż dziwne. No i i jedną roślinkę więcej mamy, więc takie są: Shinersia, Cryptocoryne undulata, Limnophilia sesiliflora. Pokarm to mam jakieś płatki Tetry i tylko to daję od początku.
    A Danio zostało jedno. Trochę kirysek mnie niepokoił, bo często odpoczywał i oczy  mu tak mrugały, ale chyba z głodu, neonki wszystko widocznie zjadały zanim pokarm dotarł na dno. Kiedy udało mu się zjeść nabrał wigoru.  Nie wiem czy tak się robi, ale kiedy daję pokarm, wyłączam dotlenianie, trochę zjedzą na górze i włączam z powrotem wtedy trochę pokarmu spadnie na dno.
    Myśle też że tam gdzie na początku rybki były kupowane mogły być chore, taki mały sklepik, te ostatnie były kupione w specjalistycznym dużym sklepie.
    Narazie pływają. Trochę już się unormowało, a te muszle okropnie brudziły kamyki,
    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu