Forum

Kuchenne porady

Przesolony bigos

  • Autor: asiula76 Data: 2009-12-14 18:20:58

    Jak uratować przesolony bigos,pomóżcie bo narobiłam wielki gar i troszkę soli za dużo poleciało.

  • Autor: nonka4 Data: 2009-12-14 18:36:23

    poczytaj w tym wątku:

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=297950&post=297950&offset=0

  • Autor: nova1981 Data: 2009-12-14 18:49:19

    Asiula76 ja posłuchałam rady Makusi i dogotowałam białej kapusty. Bigos dał się uratować i wyszedł całkiem smaczny. Pozdrawiam! Powodzenia

    PS. W środę znów gotuję bigos - tym razem będę uważała z przyprawami

  • Autor: anna702 Data: 2009-12-14 19:57:03

    Dolac wrzatku i podgotowac na tyle na ile trzeba, tzn. do wyparowania nadmiaru wody i odsolenia bigosu...

  • Autor: Glumanda Data: 2009-12-15 00:20:06

    Hmmm..jak woda odparuje... to i tak sol zostanie w bigosie.. moim skromnym zdaniem.

  • Autor: jareksz Data: 2009-12-15 06:49:20

    Użytkownik anna702 napisał w wiadomości:
    > Dolac wrzatku i podgotowac na tyle na ile trzeba, tzn. do wyparowania nadmiaru
    > wody i odsolenia bigosu...
    Odwrotnie! Podgotować aż sól się wykrystalizuje, zebrać nadmiar łyżką i dopiero dodać wody.

  • Autor: Olciaa Data: 2009-12-14 20:46:55

    wrzuc surowego obranego ziemniaka i podgotuj z nim bigos.powinien wsiaknac nadmiar soli,ja zawsze tak ratuje przesolone potrawy

  • Autor: Glumanda Data: 2009-12-15 00:21:30

    Najlatwiej to jak juz zostalo powiedziane, dogotowac kapusty i dodac, zostawic az sie przegryzie. Mozna tez dodac suszonych sliwek lub ananasa.

  • Autor: asiula76 Data: 2009-12-15 09:38:25

    Dziękuje za wszystkie rady.Dzięki bogu uratowałam bigos,dodałam kilka łyżek powideł wegierkowych,bo nie miałam śliwek suszonych.Gar byl wielgachny wiec ta ilość powideł nie taka duża,ale za to smak jaki,nawet się nie spodziewałam.Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu