Użytkownik anna702 napisał w wiadomości: > Dolac wrzatku i podgotowac na tyle na ile trzeba, tzn. do wyparowania nadmiaru > wody i odsolenia bigosu... Odwrotnie! Podgotować aż sól się wykrystalizuje, zebrać nadmiar łyżką i dopiero dodać wody.
Dziękuje za wszystkie rady.Dzięki bogu uratowałam bigos,dodałam kilka łyżek powideł wegierkowych,bo nie miałam śliwek suszonych.Gar byl wielgachny wiec ta ilość powideł nie taka duża,ale za to smak jaki,nawet się nie spodziewałam.Pozdrawiam.
Jak uratować przesolony bigos,pomóżcie bo narobiłam wielki gar i troszkę soli za dużo poleciało.
poczytaj w tym wątku:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=297950&post=297950&offset=0
Asiula76 ja posłuchałam rady Makusi i dogotowałam białej kapusty. Bigos dał się uratować i wyszedł całkiem smaczny. Pozdrawiam! Powodzenia
PS. W środę znów gotuję bigos - tym razem będę uważała z przyprawami
Dolac wrzatku i podgotowac na tyle na ile trzeba, tzn. do wyparowania nadmiaru wody i odsolenia bigosu...
Hmmm..jak woda odparuje... to i tak sol zostanie w bigosie.. moim skromnym zdaniem.
Użytkownik anna702 napisał w wiadomości:
> Dolac wrzatku i podgotowac na tyle na ile trzeba, tzn. do wyparowania nadmiaru
> wody i odsolenia bigosu...
Odwrotnie! Podgotować aż sól się wykrystalizuje, zebrać nadmiar łyżką i dopiero dodać wody.
wrzuc surowego obranego ziemniaka i podgotuj z nim bigos.powinien wsiaknac nadmiar soli,ja zawsze tak ratuje przesolone potrawy
Najlatwiej to jak juz zostalo powiedziane, dogotowac kapusty i dodac, zostawic az sie przegryzie. Mozna tez dodac suszonych sliwek lub ananasa.
Dziękuje za wszystkie rady.Dzięki bogu uratowałam bigos,dodałam kilka łyżek powideł wegierkowych,bo nie miałam śliwek suszonych.Gar byl wielgachny wiec ta ilość powideł nie taka duża,ale za to smak jaki,nawet się nie spodziewałam.Pozdrawiam.