Forum

Kuchenne porady

Mięso kulinarne

• Autor: ekkore Data: 2009-12-15 17:06:31

W sprzedaży pojawiło się mięso - karkówka i schab - kulinarne.Jest ono tańsze od normalnego.
    Rózni się tym, że mieso jest już peklowane.
    Czy ktoś korzystał kiedyś z tego - dla mnie to pachnie rybą glazurowaną" - ostatnio miałam dorsza glazurowanego (nie sprawdziłam wcześniej zawartości glazury), nie dosyć, że dwa razy odlewałam wodę w trakcie rozmrażania, to jeszcze na patelni grilowej - zamiast smażonej ryby wyszła mi ryba gotowana w sosie własnym (albo jak kto woli w wodzie).

Czy to nie będzie tak, że zawartość mięsa w mięsie będzie w granicach 70%?
    Bo co innego jak sama dam mięso do solanki  -wiem czego się spodziewać, natomiast tutaj? Na ile ono jest już doprawione?

Na razie do tematu podchodzę jak do jeża - niemniej bardzo mnie interesuje "jak to działa"

• Autor: Rzymianka Data: 2009-12-15 17:16:07

Coś mi tu źle pachnie. Jeżeli jest tańsze od normalnego mięsa i jest peklowane, to na bank, że ma dużo wody i chemii. Prawdopodobnie duże zapasy mięsa chcą w ten sposób upłynnić w okresie świątecznym. Pozdrawiam !

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-12-15 17:18:11

i nie dziwilabym sie gdyby to bylo mieso zlej jakosci - po zamarynowaniu nie widac jak swieze bylo przed....

• Autor: ekkore Data: 2009-12-15 22:03:11

O świeżości nawet nie pomyślałam .. Może nawet i bym sie nacięła - ale mam zamrożony i schab, i karkówkę, a te w cyklu codziennym nie za szybko schodzą - jakoś bardziej preferowny jest drób - bo kolor ma ładny, sztywno się trzyma, prezentuje się nawet ładniej niż świeże mięso - tyle, że usłyszałam jak ekspedientki rozmawiały między sobą...

Mięso pojawiło się gdzieś w połowie listopada - może i faktycznie to upłynnianie zapasów przed świętami

• Autor: jareksz Data: 2009-12-15 17:28:32

Pewnie coś w rodzaju polędwicy sopockiej za 13zł. Jest tak "peklowana", że rozpada się już na wadze.

• Autor: Regina Florczak Data: 2009-12-15 19:22:06

Oj Ekko nie upilnowałaś ryby i ta z potelni Ci uciekła ! A jak handel ma zarobic ? Kiedyś z 1 kg miesa było 0,80 szynki a dzis 1, 30

• Autor: monilen Data: 2009-12-15 19:28:19

Dlatego wole kupić mięsko u sprawdzonego sprzedawcy i sama zapeklować. Nie dość, że sama decyduje ile soli peklowej to jeszcze upiekę w rękawie bez tłuszczu i jest pychotka, kruche. A takie "dziwadła" co nie maja mięsa w mięsie wolę omijać z daleka.

• Autor: kasnik Data: 2009-12-15 19:29:45

Właśnie dlatego staram sie nie kupowac szynek w sklepie(tym bardziej na święta). Kupiłam świeżutki schabik i szyneczke w kulce, teraz sa w trakcie leżakowania(przez kilka dni), a potem sobie uwędzimy i tylko palce lizac.

• Autor: betap Data: 2009-12-15 19:26:13

Ja tego na pewno nie kupię :| A szynki na święta zapeklowałam sama na sucho .

• Autor: skopolendra Data: 2009-12-16 08:22:06

Powodem peklowania moze byc to,ze mieso jest nie pierwszej swiezosci.Sol wybije wszystkie zarazki.Ja bardzo ostroznie podchodze do wszelkich gotowych wyrobow.Wole sama doprawic po swojemu i nawet jesli sie tak super nie uda to przynajmniej nie zaszkodzi .Zawsze musi byc jakas przyczyna tego, ze tansze.Jeszcze nie widzialm filantropow ,ktorzy chcieliby z okazji swiat oddac mieso za pol darmo.

• Autor: ekkore Data: 2009-12-16 10:58:44

W tym sęk, że to nie jest wyrób gotowy - w sensie, że zafoliowany, z ustaloną wagą i ceną. To cały schab i cała karkówka, sprzedawane na wagę - jak normalne mięso.
    Nie ma wielkiej różnicy w cenie (to kwestia złotówki, może dwóch na kilogramie)- dlatego łatwo sie naciąć - bo nigdzie nie ma informacji, że to mięso peklowane

• Autor: Żulia Data: 2010-09-07 22:51:00

70% mięsa w mięsie, a to dobre!
    Przeważnie jest go tam tylko 40-50.

• Autor: majolika Data: 2010-09-11 19:22:10

U mnie w domu to się mówiło"tanie mieso psi jedzą".Nie kupuj nigdy zwł mięsa, ryb itp  taniego. Bo to [pdróbka. Mięsa może być mniej, ale ma być sprawdzone.,bo ci napompują wodą, chemią ,glazurą itp.To przykre, ale takie czasy.Ja kupuję tylko u zaufanego rzeźnika.

Przejdź do pełnej wersji serwisu