Fakt nie spojrzalam w wykonanie. Przepis to jedyny jaki mi sie wyswietlil w opcji szukaj :-) No ale boczek mozna opuscic spokojnie zastapic olejem czy maslem(?) Swoj droga cos mi sie obilo ze niekoniecznie (w Polsce) katolik musi poscic w wigilie? W Niemczech nie musi...:-)
W Polsce też Katolik nie musi pościć ale dopiero od 200 roku. Jednak wielu ludzi chce podtrzymywać tradycję i wieczerzę Wigilijna przeżywać tak jak w dzieciństwie. Owszem przepisy się zmieniają ale duch pozostaje ten sam.
Katolicy w różnych krajach jedzą wtedy wszystko.Ja , jak większość, jem zgodnie z tradycją, ale to tylko narodowa tradycja.Katolicyzm to coś więcej niż tradyjna narodowa tradycja.
Dlatego nie napisałam "przestrzega przykazań" tylko tradycji:)) Nie musi polski katolik pościc w Wigilię, ale ja osobiście , nie wyobrażam sobie tego dnia bez postu. Dlatego potrawy wigilijne mają taki niepowtarzalny smak:)
Jezeli przestrzegasz tradycji to ja gotuję taką, ale z fasolą.Sprawdzony od wielu pokoleń:) Moja mamusia taką robiła, babcia ,prababcia itp....
2-3 kg kapusty kiszonej 0,5 -0,80 kg białej fasoli , (jak kto lubi fasolę to dużo:) 3/4 kaszy jaglanej 1 szklanka kwaśnej śmietany Do okraszenia cebulka usmażona na oleju lub margarynie.
Fasolę wypłukać, zalać czystą wodą, zostawić do namoczenia najlepiej na całą noc. Następnego dnia ugotować aż będzie miękka.
Kapustę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Wrzucic do garnka ,zalać wodą, zagotować, odlać wodę. Jak kapusta będzie bardzo kwaśna można ją jeszcze raz zagotować w nowej wodzie.Połowę wody z kapusty odlać, wrzucić do niej fasolę razem z wodą, w której fasola się gotowała, wsypać kaszę jaglaną, gotować aż kasza się rozpadnie. Od czasu do czsu zamieszać. Śmietanę przelać do metalowego garnuszka, zagotować. Ma się wytrącić tłuszcz. Wlac do kapusty, wymieszać, posolić, okrasić cebulką.
Trochę chaotyczny ten przepiś ale myślę,że wszystko jest jasne:))
szukam smacznego i sprawdzonego przepisu na tą potrawę wigilijną
wpisz w wyszukiwarke na WŻ jest cala masa przepisów na te wigilijna potrawe
http://wielkiezarcie.com/recipe9526.html
Dorotko, jeżeli maniuś przestrzega trdycji i pości, to chyba nie jest to najlepsza potrawa na wigilię:)))
Fakt nie spojrzalam w wykonanie. Przepis to jedyny jaki mi sie wyswietlil w opcji szukaj :-) No ale boczek mozna opuscic spokojnie zastapic olejem czy maslem(?)
Swoj droga cos mi sie obilo ze niekoniecznie (w Polsce) katolik musi poscic w wigilie? W Niemczech nie musi...:-)
W Polsce też Katolik nie musi pościć ale dopiero od 200 roku. Jednak wielu ludzi chce podtrzymywać tradycję i wieczerzę Wigilijna przeżywać tak jak w dzieciństwie. Owszem przepisy się zmieniają ale duch pozostaje ten sam.
tez prawda
Ma być 2002 lub 2003 rok oczywiście.
Nigdy nie było nakazu postu w adwencie i wigilię.To tylko polska tradycja.Adwent( w odróżnieniu od w. Postu) to radosne oczekiwanie.
Katolicy w różnych krajach jedzą wtedy wszystko.Ja , jak większość, jem zgodnie z tradycją, ale to tylko narodowa tradycja.Katolicyzm to coś więcej niż tradyjna narodowa tradycja.
Znam definicje Adwentu i mieszkam w Polsce więc przestrzegam tego co nam nakazują.
Dlatego nie napisałam "przestrzega przykazań" tylko tradycji:)) Nie musi polski katolik pościc w Wigilię, ale ja osobiście , nie wyobrażam sobie tego dnia bez postu. Dlatego potrawy wigilijne mają taki niepowtarzalny smak:)
co racja to racja :-))
Jezeli przestrzegasz tradycji to ja gotuję taką, ale z fasolą.Sprawdzony od wielu pokoleń:) Moja mamusia taką robiła, babcia ,prababcia itp....
2-3 kg kapusty kiszonej
0,5 -0,80 kg białej fasoli , (jak kto lubi fasolę to dużo:)
3/4 kaszy jaglanej
1 szklanka kwaśnej śmietany
Do okraszenia cebulka usmażona na oleju lub margarynie.
Fasolę wypłukać, zalać czystą wodą, zostawić do namoczenia najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ugotować aż będzie miękka.
Kapustę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Wrzucic do garnka ,zalać wodą, zagotować, odlać wodę. Jak kapusta będzie bardzo kwaśna można ją jeszcze raz zagotować w nowej wodzie.Połowę wody z kapusty odlać, wrzucić do niej fasolę razem z wodą, w której fasola się gotowała, wsypać kaszę jaglaną, gotować aż kasza się rozpadnie. Od czasu do czsu zamieszać.
Śmietanę przelać do metalowego garnuszka, zagotować. Ma się wytrącić tłuszcz. Wlac do kapusty, wymieszać, posolić, okrasić cebulką.
Trochę chaotyczny ten przepiś ale myślę,że wszystko jest jasne:))
Ja polecam ten przepsi, sama będę robiła http://wielkiezarcie.com/recipe40068.html
aktywny http://wielkiezarcie.com/recipe40068.html