Forum

Gawędy o jedzeniu

Pomocy!!! Pierogi

• Autor: lili10 Data: 2009-12-16 10:45:13

Właśnie robię pierogi z grzybami. Chciałabym je zaraz zamrozić ale nie wiem jak. Surowe czy ugotowane mrozić? Proszę o pomoc i z góry dziękuję!!!

• Autor: Aoede Data: 2009-12-16 10:54:01

Już to było. Ja układam surowe w szufladzie na ściereczce tak aby się nie stykały. Pierwszą warstwę przykrywam ściereczką i kładę następną. I tak naprzemian. Kiedy się zamrożą wkładam do woreczków. To zapobiega sklejaniu się pierogów.

• Autor: lili10 Data: 2009-12-16 10:55:20

Dzięki!!!!!!!

• Autor: Aoede Data: 2009-12-16 10:57:25

Proszę. :)

• Autor: Rzymianka Data: 2009-12-16 17:17:58

Zamiast ściereczki ja stosuję papier do pieczenia, jest idealny do przekładania produktów do zamrożenia - nic się nie skleja. Pozdrawiam !

• Autor: ekkore Data: 2009-12-16 11:03:38

Ja obgotowuję (czekam aż wypłyną) - kiedyś mroziłam surowe, ale sporo pękało..Po obgotowaniu przelewam, jak makaron, zimną wodą - w ten sposób pozbywają się kleistości, układam na tackach, wysmarowanych olejem i zamrażam - a potem do woreczków
     Po obgotowaniu mam wybór - albo podawać z wody (wtedy wrzucam mrożone) - albo podsmażane - wtedy najpierw rozmrażam.

Aoede - układasz jedne na drugie? Ja tylko raz próbowałam czegoś takiego (chciałam zaoszczędzić miejsca przed gotowaniem) - ale w ten sposób tylko dolną warstę rozpłaszczyłam

• Autor: Aoede Data: 2009-12-16 11:31:20

:) układam pomiędzy. Co do pękania to chyba też kwestia ciasta. Jak na razie robiła tylko parę razy i pękniętych zdarzyłao się może 5. Dopiero się uczę... jak zauważyłaś.

• Autor: kapela Data: 2009-12-16 11:58:10

Zawsze zamrażam surowe, zaraz po zrobieniu, nigdy nie pękają i nie sklejają się, wszystko to pewnie kwestia ciasta. Pozdrawiam

• Autor: kapela Data: 2009-12-16 11:58:28

Zawsze zamrażam surowe, zaraz po zrobieniu, nigdy nie pękają i nie sklejają się, wszystko to pewnie kwestia ciasta. Pozdrawiam

• Autor: alman Data: 2009-12-16 12:53:28

a ja gotowane, podobnie jak ekkore

• Autor: gosiekb Data: 2009-12-16 15:50:06

Ja tez zaczne mrozic podgotowane, niestety jak gotuje mrozone surowe pierogi to niektore pekaja.

• Autor: kokliko Data: 2010-01-02 02:18:22

ja w identycznej metodzie wspolzyje z pierogami od lat trzydziestu...no moze i pare.

• Autor: Pasikonik Data: 2009-12-16 14:12:52

Oczywiscie, że ugotowane.Najpierw je gotujesz, rozkladasz na talerzykach żeby wyschły troche, potem na druga strone przewracasz i wkladasz do woreczków, ale na plasko i mrozisz.Ja wkladam do woreczka po 10 pierogów.W Wigilie wkladam je na patelnie i przysmazam, sa pychota, powodzenia")))

• Autor: visenna Data: 2009-12-16 14:39:59

Od lat robię tak, jak Pasikonik. Zamroziłam już wigilijne uszka i pierogi. Gdy potrzebuję, wrzucam na gorącą wodę, zagotowuję i mam takie, jakbym dopiero ugotowała. Gdy potrzebuję "na szybkiego" kilka pierogów na obiad dla dziecka, wyciągam z woreczka i podgrzewam pod mikrofalową przykrywką w mikrofali. Nie muszę wtedy gotować gara wody, a pierogi są dosłownie za chwilę. Kiedyś zamrażałam pierogi surowe ale często pękały albo rozklejały się. Robiłam z różnych mąk, z różną ilością jajek i zawsze coś się wydarzyło. Z gotowanymi czy podgotowanymi nie mam niemiłych przygód.

• Autor: Jagoda B Data: 2009-12-16 18:19:52

Witam wszystkich!! Zawsze mroziłam pierogi surowe ale to różnie z nimi było czasami wychodziły super a czasami mi pękały, może to była wina mąki nie wiem chociaż zawsze robiłam tak samo.Teraz od kilku lat mrożę pierogi zagotowane to znaczy rzucam pierogi do osolonej gotującej się wody i czekam jak wypłyną po wypłynięciu dję do w zimnej wodziy i dopiero potem układam i mrożę .Pozdrawiam.

• Autor: misiek_1 Data: 2009-12-17 11:41:45

Ja zawsze mrożę surowe, jeszcze ani jeden mi nie pękł podczas gotowania:)pozdrawiam

• Autor: jolcia73 Data: 2009-12-18 20:29:19

ja też zawsze mrożę surowe bez żadnych problemów,ciasto robię z mąki i gorącej wody,jest elastyczne

• Autor: majolika Data: 2009-12-19 10:57:23

Ja mam niestety uczulenie na gluten.To pierogi jem tylko w Wigilię, a i tak potem wieczór spędzam najczęściej  w ustronnym miejscu))Ale co tam..raz na rok można)))Kocham pierogi...ale...mogę je tylko powąchać)))To robię je dla innych i cieszę się, że im smakują))

• Autor: Rzymianka Data: 2009-12-19 13:11:04

Majoliko - spróbuj zrobić pierogi z mąki sojowej. Pozdrawiam ! 

• Autor: jolka60 Data: 2010-01-01 07:23:45

Zawsze mroze ugotowane.Pougotowaniu przelewam lekko roztopiona margaryna(wcale nie beda za tluste),studze po kilka na osobnym talerzu.Calkiem zimne pekuje do woreczkow i zamrazam.Po rozmrozeniu mozna je od razu przysmazyc na patelni lub odgrzac bez rozmrazania,najlepiej na parze.Nic nie traca na smaku

• Autor: marcia33 Data: 2010-01-01 10:47:58

ja od lat mroze surowe i jak do tej pory nic sie nie rozkleja ani nie peka wiadomo ze nawet jak sie gotuje swieze to tez moga zdazyc sie wypadki:))a jak juz komus radzilam wyprubuj oba sposoby zamrazania a zobaczysz ktory bardziej ci pasuje:))powodzenia:))

Przejdź do pełnej wersji serwisu