Forum

Gawędy o jedzeniu

zupa ogórkowa

• Autor: agacik33 Data: 2009-12-16 22:30:09

witajcie:)

popelniłam zupe ogórkowa, na miesie/kosciach z sarenki bo taki mam,  z warzywami tylko ze dodałam pierwszy raz koncentrat ogórkowy zamiast ogórków, i taka troche mało kwasna wyszła,mozna ja jakoś dokwasic? smakuje ok, ale jakos inaczej.

pozdrawiam

• Autor: agik Data: 2009-12-17 00:47:22

Ja tez lubię kwaśną!!!
    Czasem, jak mam mało kwaśną to dodaję wody spod ogórków kiszonych.
    Widziałam tez, ze ludzie chodzą do sklepu spożywczego ze słoiczkiem i po prośbie ;))) - nalej mi, pani, wody spod ogórków kiszonych ;))) ( moze w innym celu zuzywają. W każdym razie pani nalewa :) )

• Autor: piszczalka Data: 2009-12-17 11:39:52

Ja czasami chodze po wode z ogorkow kiszonych do picia, kiedys pijałam z kapusty kiszonej ale teraz nie idzie takiej dostac bo kapuste przywoza w plastikowych pudełkach a nie w beczkach. Sama nie probowałam zrobic ogorkow kiszonych a przeciery na zupke mamusia moje robi i mi daje :D

Jezeli masz znajomy warzywniak to idz i popros o troche wody spod ogorkow, bo z supermarketu to bym chyba nie wziela :)

• Autor: Olciaa Data: 2009-12-17 10:51:46

moze sie przegryzie jak troszke postoi?

• Autor: agacik33 Data: 2009-12-18 19:51:41

hmm nie zdążyła sie przegryść bo została zjedzona.. ale nastepnym razem jednak z żywych ogórków.::)

pozdrawiam

• Autor: julka525 Data: 2009-12-18 15:31:31

ja też lubię kwaśną :) i dlatego często robię z korniszonów. niektórzy mówią, ze to profanacja

• Autor: słodki buraczek Data: 2009-12-18 22:09:10

z KORNISZONOW ???? Pierwsze slysze.

• Autor: jaska2503 Data: 2009-12-19 07:47:59

e tam...już profanacja...a może wniknijmy czy z prostego czy z zakręconego... hihihi....Korniszona też dodaję do niektórych zup,ale jako dodatek

• Autor: jolka60 Data: 2010-01-01 08:04:56

Casem tez robie z koncentratu,czyli przetartych ogorkow w zalewie.Po prostu dalas za malo,moze trzeba bylo dac dwa lub trzy sloiczki.Kupuj zawsze wiece,nie zgina.Co do korniszonow,LITOSCI LUDZIE.Po co jesc ocet zamiast kiszonego ogorka zwierajacego witamine ''C''?Owszem,ogoreczka z octu mozna czasem schrupac,ale do zupy uzywajmy kiszonych.P.S.Koncentraty sa rozne.Jak znajdziesz dobry,zapisz czy zapamietaj producenta

• Autor: kamila258 Data: 2010-01-09 02:11:50

Zgadzam sie co do koncentratow - sa bardzo rozne. Podobnie jest ze szczawiem w sloikach. Czesc jest wrecz niejadalna. W koncu znalazlam dobry i zostawilam sobie sloik, aby wiedziec, co kupic nastepnym razem:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu