Forum

Kuchenne porady

Flaczki do słoików

  • Autor: franitas Data: 2009-12-17 17:06:29

    Mam chęć wcześniej nagotować więcej flaczków(wołowych) i zawekować je. Niestety próbowałam już kilka razy, ale zawsze psuły mi się w słoikach. Nie wiem co źle robiłam.Może macie jakieś swoje sposoby. Wiem że mogę na Was liczyć. Z góry dziękuję :)

  • Autor: BlackOnion Data: 2009-12-17 17:45:55

    A spróbuj takie ugotowane dać do plastikowych pojemników i zamrozić.
    Wekowane w słoikach będą stwarzać problemy, są we flaczkach warzywa gotowane, które niestety nie najlepiej wpływają na trwałość pasteryzownego przetworu.
    Ewentualnie, jeśli lubicie flaczki na kwaśno to spróbuj pasteryzować zakwaszone, powinno pomóc - ale nie gwarantuję.....

  • Autor: franitas Data: 2009-12-17 18:17:43

    niestety nie mam aż tyle miejsca w zamrażalce i dlatego chciałam je zawekować

  • Autor: Regi Data: 2009-12-17 19:10:30

    Moja znajoma robi flaczki w słoikach bez warzyw, chyba dodaje je potem przed podaniem.

  • Autor: nonka4 Data: 2009-12-18 13:26:59

    Robiłam kiedyś tak,ze gotyowałam je przede wszystkim bez cebuli i zasmażki.Pasteryzowałam chyba z 1,5godz, przechowywałam w lodówce. Były ok.aaa słoik musi być bardzo..bardzo czysty i przy brzegu nakrętki też. Najlepiej jak powkładasz juz flaczki to wytrzeć porządnie papierowym ręczikiem brzegi. Powodzenia!

Przejdź do pełnej wersji serwisu