Czy uzywacie oleju lnianego do potraw wigilijnych, jesli tak to do jakich? Chcialabym zrobic kapuste i sledzie z olejem lnianym ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrac.Probowalam znalezc cos tutaj na WZ-bezskutecznie......
Ja używam oleju lnianego na co dzień.Po prostu jest wg mnie tak smaczny,orzechowy w smaku, że nawet czasem jem go poprostu z chlebem.Jest wprost idealny zwł dla zdrówka, serduszka)).Niestety nadaje się tylko do spożywania na surowo..Smażenie i gotowanie odpada, bo traci wtedy swoje cudowne właściwości zdrowotne Tumożecie troszkę o nim poczytać. Wg tradycji spożywany był zwykle w Wigilię. Uważany był za najbardziej postny spośród wszystkich tłuszczów. Dodawano go do kapusty.(ja bym to zrobiła po ugotowaniu), do śledzi itd.
Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć,to dla ,,zdrowotności" kupuj olej lniany budwigowy, na allegro.Właśnie testuję własnoręcznie zrobioną Pastę dr Budwig.Z tym olejem jest całkiem dobra, w odróżnieniu od tej zrobionej z olejem lnianym nie budwigowym.Jest specjalnie robiony na zamówienie, nie podgrzewany, zimno tłoczony i nieoczyszczony.
Wybacz, ale nie wierzę w te wszystkie cudne dietki.Sama jestem szczupła.Ale znam tylko jedną dietę- NŻT! A zdrowie mam, bo o nie dbam i nie potrzebne mi do tego diety-tylko rozum.
Czy uzywacie oleju lnianego do potraw wigilijnych, jesli tak to do jakich? Chcialabym zrobic kapuste i sledzie z olejem lnianym ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrac.Probowalam znalezc cos tutaj na WZ-bezskutecznie......
Ja używam oleju lnianego na co dzień.Po prostu jest wg mnie tak smaczny,orzechowy w smaku, że nawet czasem jem go poprostu z chlebem.Jest wprost idealny zwł dla zdrówka, serduszka)).Niestety nadaje się tylko do spożywania na surowo..Smażenie i gotowanie odpada, bo traci wtedy swoje cudowne właściwości zdrowotne
Tu możecie troszkę o nim poczytać. Wg tradycji spożywany był zwykle w Wigilię. Uważany był za najbardziej postny spośród wszystkich tłuszczów. Dodawano go do kapusty.(ja bym to zrobiła po ugotowaniu), do śledzi itd.
Na dodatek olej lniany jest niebywale smaczny)))Oliwa przy nim to paskudztwo.Niestety w obróbce cieplnej traci swoje właściwości.
Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć,to dla ,,zdrowotności" kupuj olej lniany budwigowy, na allegro.Właśnie testuję własnoręcznie zrobioną Pastę dr Budwig.Z tym olejem jest całkiem dobra, w odróżnieniu od tej zrobionej z olejem lnianym nie budwigowym.Jest specjalnie robiony na zamówienie, nie podgrzewany, zimno tłoczony i nieoczyszczony.
Wybacz, ale nie wierzę w te wszystkie cudne dietki.Sama jestem szczupła.Ale znam tylko jedną dietę- NŻT!
A zdrowie mam, bo o nie dbam i nie potrzebne mi do tego diety-tylko rozum.
Tylko,że to nie na odchudzanie.
można kupić go również u Bonifratrów, też za pobraniem