Forum

Kuchenne porady

Olej lniany

• Autor: Piper Data: 2009-12-19 05:34:29

Czy uzywacie oleju lnianego do potraw wigilijnych, jesli tak to do jakich? Chcialabym zrobic kapuste i sledzie z olejem lnianym ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrac.Probowalam znalezc cos tutaj na WZ-bezskutecznie......

• Autor: majolika Data: 2009-12-19 08:46:41

Ja używam oleju lnianego na co dzień.Po prostu jest wg mnie tak smaczny,orzechowy w smaku, że nawet czasem jem go poprostu z chlebem.Jest wprost idealny zwł dla zdrówka, serduszka)).Niestety nadaje się tylko do spożywania na surowo..Smażenie i gotowanie odpada, bo traci wtedy swoje cudowne właściwości zdrowotne
    Tu możecie troszkę o nim poczytać. Wg tradycji spożywany był zwykle w Wigilię. Uważany był za najbardziej postny spośród wszystkich tłuszczów. Dodawano go do kapusty.(ja bym to zrobiła po ugotowaniu), do śledzi itd.

• Autor: majolika Data: 2009-12-19 14:42:05

Na dodatek olej lniany jest niebywale smaczny)))Oliwa przy nim to paskudztwo.Niestety w obróbce cieplnej traci swoje właściwości.

• Autor: Lucylla Data: 2009-12-19 19:03:46

Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć,to dla ,,zdrowotności" kupuj olej lniany budwigowy, na allegro.Właśnie testuję własnoręcznie zrobioną Pastę dr Budwig.Z tym olejem jest całkiem dobra, w odróżnieniu od tej zrobionej z olejem lnianym nie budwigowym.Jest specjalnie robiony na zamówienie, nie podgrzewany, zimno tłoczony i nieoczyszczony.

• Autor: majolika Data: 2009-12-19 19:14:20

Wybacz, ale nie wierzę w te wszystkie cudne dietki.Sama jestem szczupła.Ale znam tylko jedną dietę- NŻT!
    A zdrowie mam, bo o nie dbam i nie potrzebne mi do tego diety-tylko rozum.

• Autor: crisen Data: 2009-12-19 22:13:48

Tylko,że to nie na odchudzanie.

• Autor: Zośka Data: 2009-12-19 19:41:15

można kupić go również u Bonifratrów, też za pobraniem

Przejdź do pełnej wersji serwisu