Forum

Gawędy o jedzeniu

sól peklowa?

  • Autor: ella Data: 2009-12-19 20:35:26

    Czy sól peklowa a sól zmiekczająca mięso to to samo ( oj chyba nie, ale nie jestem pewna)?

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-12-19 20:39:15

    Napewno nie. Sól peklowa służy do marynowania mięsa np. przed wędzeniem.

  • Autor: Blondii77 Data: 2009-12-19 20:57:58

    Sól peklowana sprawia że mięso kruszeje, można nim też natrzeć mięsko a póżniej upiec...

  • Autor: Kluko Data: 2009-12-19 23:28:42

    Sól peklowa służy do peklowania (konserwowania) miesa np przed wędzeniem czy pieczeniem. Powoduje,że mieso ma apetyczny czerwony kolor.
    Jej skladnikiem jest azotyn sodu. Kiedyś do peklowania uzywało sie soli i saletry,ale saletra to chyba azotyn potasowy (przynajmniej ta używana w gastronomii, ale glowy nie dam....)
    Natomiast sól zmiękczająca mieso jak sama nazwa wskazuje zmiękcza mieso ;) Powoduje to zawarty w niej enzym papaina. Rozluźnia on włokna mięsne.

  • Autor: ekkore Data: 2009-12-20 08:25:07

    Sól zmiękczająca jest rewelacyjna do tłustych mięs - rozpuszcza nadmiar, mięso robi się kruchutkie, nasączone. Rewelacyjna do karkówki, wspaniała także do gulaszu wołowego - zmiękcza mięso, i zamiast dwóch godzin - jak mięso młode - potrzeba tylko 30 minut (za pierwszym razem byłam zszokowana). Starej wołowinie nic nie pomoże - hehehe
    Nie należy dawać do schabu pod żadnym pozorem - przetrenowałam empirycznie - mimo, że faszerowany był białą kiełbasą (czylii dosyć tłustą) - enzymy w doskonały sposób rozpuściły cały tłuszcz i wyszedł suchy wiór

  • Autor: jolka60 Data: 2010-01-01 07:57:01

    Tak,to zupelnie inne substancje.Sol peklowa sluzy do peklowania mies przed wedzeniem lub tez pieczeniem.Zamiast niej mozna uzyc saletry i soli kuchennej.Obie sa substancjami chemicznymi a uzywa sie ich dla uzyskania rozowego koloru miesa.Mozna zamiast tego(lub zamiast czesci)zastosowac dodatek cukru.Bez saletry czy pekloru tez otrzymamy smaczne mieso ale szarego koloru.Sol zmiekczajaca mieso to wlasnie papaina uzyskiwana z roslin.Tylko zmiekcza mieso,nie nadaje mu smaku ani koloru.Nie przetrymuj w niej miesa za dlugo,bo ci sie rozleci,jak mojej znajomej,gdy z grila sciagali kaszke miesna zamiast stekow.

Przejdź do pełnej wersji serwisu