Sól peklowa służy do peklowania (konserwowania) miesa np przed wędzeniem czy pieczeniem. Powoduje,że mieso ma apetyczny czerwony kolor. Jej skladnikiem jest azotyn sodu. Kiedyś do peklowania uzywało sie soli i saletry,ale saletra to chyba azotyn potasowy (przynajmniej ta używana w gastronomii, ale glowy nie dam....) Natomiast sól zmiękczająca mieso jak sama nazwa wskazuje zmiękcza mieso ;) Powoduje to zawarty w niej enzym papaina. Rozluźnia on włokna mięsne.
Sól zmiękczająca jest rewelacyjna do tłustych mięs - rozpuszcza nadmiar, mięso robi się kruchutkie, nasączone. Rewelacyjna do karkówki, wspaniała także do gulaszu wołowego - zmiękcza mięso, i zamiast dwóch godzin - jak mięso młode - potrzeba tylko 30 minut (za pierwszym razem byłam zszokowana). Starej wołowinie nic nie pomoże - hehehe Nie należy dawać do schabu pod żadnym pozorem - przetrenowałam empirycznie - mimo, że faszerowany był białą kiełbasą (czylii dosyć tłustą) - enzymy w doskonały sposób rozpuściły cały tłuszcz i wyszedł suchy wiór
Tak,to zupelnie inne substancje.Sol peklowa sluzy do peklowania mies przed wedzeniem lub tez pieczeniem.Zamiast niej mozna uzyc saletry i soli kuchennej.Obie sa substancjami chemicznymi a uzywa sie ich dla uzyskania rozowego koloru miesa.Mozna zamiast tego(lub zamiast czesci)zastosowac dodatek cukru.Bez saletry czy pekloru tez otrzymamy smaczne mieso ale szarego koloru.Sol zmiekczajaca mieso to wlasnie papaina uzyskiwana z roslin.Tylko zmiekcza mieso,nie nadaje mu smaku ani koloru.Nie przetrymuj w niej miesa za dlugo,bo ci sie rozleci,jak mojej znajomej,gdy z grila sciagali kaszke miesna zamiast stekow.
Czy sól peklowa a sól zmiekczająca mięso to to samo ( oj chyba nie, ale nie jestem pewna)?
Napewno nie. Sól peklowa służy do marynowania mięsa np. przed wędzeniem.
Sól peklowana sprawia że mięso kruszeje, można nim też natrzeć mięsko a póżniej upiec...
Sól peklowa służy do peklowania (konserwowania) miesa np przed wędzeniem czy pieczeniem. Powoduje,że mieso ma apetyczny czerwony kolor.
Jej skladnikiem jest azotyn sodu. Kiedyś do peklowania uzywało sie soli i saletry,ale saletra to chyba azotyn potasowy (przynajmniej ta używana w gastronomii, ale glowy nie dam....)
Natomiast sól zmiękczająca mieso jak sama nazwa wskazuje zmiękcza mieso ;) Powoduje to zawarty w niej enzym papaina. Rozluźnia on włokna mięsne.
Sól zmiękczająca jest rewelacyjna do tłustych mięs - rozpuszcza nadmiar, mięso robi się kruchutkie, nasączone. Rewelacyjna do karkówki, wspaniała także do gulaszu wołowego - zmiękcza mięso, i zamiast dwóch godzin - jak mięso młode - potrzeba tylko 30 minut (za pierwszym razem byłam zszokowana). Starej wołowinie nic nie pomoże - hehehe
Nie należy dawać do schabu pod żadnym pozorem - przetrenowałam empirycznie - mimo, że faszerowany był białą kiełbasą (czylii dosyć tłustą) - enzymy w doskonały sposób rozpuściły cały tłuszcz i wyszedł suchy wiór
Tak,to zupelnie inne substancje.Sol peklowa sluzy do peklowania mies przed wedzeniem lub tez pieczeniem.Zamiast niej mozna uzyc saletry i soli kuchennej.Obie sa substancjami chemicznymi a uzywa sie ich dla uzyskania rozowego koloru miesa.Mozna zamiast tego(lub zamiast czesci)zastosowac dodatek cukru.Bez saletry czy pekloru tez otrzymamy smaczne mieso ale szarego koloru.Sol zmiekczajaca mieso to wlasnie papaina uzyskiwana z roslin.Tylko zmiekcza mieso,nie nadaje mu smaku ani koloru.Nie przetrymuj w niej miesa za dlugo,bo ci sie rozleci,jak mojej znajomej,gdy z grila sciagali kaszke miesna zamiast stekow.