Forum

Kuchenne porady

Jak ładnie podać ryż?

  • Autor: sionia7 Data: 2009-12-20 11:22:03

    Witam,
    chciałabym ładnie podać ryż, tak jak w restauracji. Na co dzien to tak normalnie nakładam na talerz, ale jak zrobić od święta, na proszony obiad. Macie swoje sztuczki?
    Z góry dziękuję.

  • Autor: Kinka Data: 2009-12-20 11:28:50

    można nałożyć do np filiżanki czy innego pojemniczka i zrobić taką "babkę" z foremki jak w piaskownicy :) na to listeczek z pietruszki czy innej pasującej zieleniny i gotowe. 

  • Autor: elajurek Data: 2009-12-20 13:39:12

    Można łyżką od lodów. I coś zielonego na to. Może być np. bazylia. Ryżmożna przybarwć curry.

  • Autor: anneau Data: 2009-12-20 14:41:59

    <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; color:blue; mso-themecolor:hyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

    http://www.image.kom.cc/out.php/i1940_sushistepbystep.jpg

    http://static.squidoo.com/resize/squidoo_images/-1/lens7889831_1257296319rice_krispies.jpg

    http://www.image.kom.cc/out.php/i1939_heartflowerstarsushi.jpg

    http://www.passthesauce.net/wp-content/uploads/2008/12/iscahmac23.jpg

    http://www.willaalta.pl/UserFiles/Image/falafelx.jpg

  • Autor: aggusia35 Data: 2009-12-20 20:50:03

    Tak właśnie robię wyglada apetycznie ;):) Polecam też ten pomysl. Jak masz dużef oremki do  babeczek to tez bedzie wygladać ładnie

  • Autor: Czeslaw Data: 2009-12-20 17:04:29

    Jeśli większą ilość to nałóż gorący do tortownicy do bab i niech tak zastygnie.

  • Autor: till Data: 2009-12-20 18:48:55

    http://wielkiezarcie.com/recipe35991.html tu na zdjęciu masz ryż, który na krótką chwilę włożyłam do filiżanki i metodą z rodem z piaskownicy wyprodukowałam coś takiego :)

  • Autor: Czeslaw Data: 2009-12-20 19:07:46

    Tak mi przyszło na myśl, że można wykorzystać foremki do babek (takie karbowane)

  • Autor: izeczka Data: 2009-12-20 20:05:53

    uważam, że małe, różnego kształtu filiżanki świetnie się sprawdzają - ja smaruję je cieniutko masłem przed nałożeniem ryżu. Ten, jeśli jest bardzo sypki, tez można wymieszać z niewielką ilością masła, które go trochę zlepi. Do ryżu można też dodać np. posiekaną suszoną żurawinę albo posiekną zieleninę, albo posiekane orzechy, albo posiekaną skórkę cytrynową czy pomarańczową - coś co będzie pasowało do danie, do którego podajemy ryż. Ryż nakładam gorący i mocno go ugniatam łyżeczką a następnie przykładam filiżankę do talerarz odwracając do góry dnem i lekko stukam w denko, powinien "wyjść" bez problemu. Na wierzch jeszcze listki zieleniny i gotowe.

  • Autor: kasnik Data: 2009-12-20 20:42:09

    Użytkownik sionia7 napisał w wiadomości:
    > Witam,chciałabym ładnie podać ryż, tak jak w restauracji. Na co dzien to
    > tak normalnie nakładam na talerz, ale jak zrobić od święta, na proszony
    > obiad. Macie swoje sztuczki?Z góry dziękuję.


    Witaj:)

    Ja zawsze ryz układam na talerzach przy pomocy łyżki do lodów, mozna tez uzyc np. miseczki.
    Jesli mam podać większa ilość na półmisku to robie sobie taki wianuszek do którego wykorzystuje foremke jak do babki z kominem(tą szerszą o wymiarach z tortownicy), a do środka wkładam potrawę.
    Ale namieszałam, nie wiem czy złapiesz o co mi chodzi.
    Pozdrowionka:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu