Witam, chciałabym ładnie podać ryż, tak jak w restauracji. Na co dzien to tak normalnie nakładam na talerz, ale jak zrobić od święta, na proszony obiad. Macie swoje sztuczki? Z góry dziękuję.
można nałożyć do np filiżanki czy innego pojemniczka i zrobić taką "babkę" z foremki jak w piaskownicy :) na to listeczek z pietruszki czy innej pasującej zieleniny i gotowe.
http://wielkiezarcie.com/recipe35991.html tu na zdjęciu masz ryż, który na krótką chwilę włożyłam do filiżanki i metodą z rodem z piaskownicy wyprodukowałam coś takiego :)
uważam, że małe, różnego kształtu filiżanki świetnie się sprawdzają - ja smaruję je cieniutko masłem przed nałożeniem ryżu. Ten, jeśli jest bardzo sypki, tez można wymieszać z niewielką ilością masła, które go trochę zlepi. Do ryżu można też dodać np. posiekaną suszoną żurawinę albo posiekną zieleninę, albo posiekane orzechy, albo posiekaną skórkę cytrynową czy pomarańczową - coś co będzie pasowało do danie, do którego podajemy ryż. Ryż nakładam gorący i mocno go ugniatam łyżeczką a następnie przykładam filiżankę do talerarz odwracając do góry dnem i lekko stukam w denko, powinien "wyjść" bez problemu. Na wierzch jeszcze listki zieleniny i gotowe.
Użytkownik sionia7 napisał w wiadomości: > Witam,chciałabym ładnie podać ryż, tak jak w restauracji. Na co dzien to > tak normalnie nakładam na talerz, ale jak zrobić od święta, na proszony > obiad. Macie swoje sztuczki?Z góry dziękuję.
Witaj:)
Ja zawsze ryz układam na talerzach przy pomocy łyżki do lodów, mozna tez uzyc np. miseczki. Jesli mam podać większa ilość na półmisku to robie sobie taki wianuszek do którego wykorzystuje foremke jak do babki z kominem(tą szerszą o wymiarach z tortownicy), a do środka wkładam potrawę. Ale namieszałam, nie wiem czy złapiesz o co mi chodzi. Pozdrowionka:)
Witam,
chciałabym ładnie podać ryż, tak jak w restauracji. Na co dzien to tak normalnie nakładam na talerz, ale jak zrobić od święta, na proszony obiad. Macie swoje sztuczki?
Z góry dziękuję.
można nałożyć do np filiżanki czy innego pojemniczka i zrobić taką "babkę" z foremki jak w piaskownicy :) na to listeczek z pietruszki czy innej pasującej zieleniny i gotowe.
Można łyżką od lodów. I coś zielonego na to. Może być np. bazylia. Ryżmożna przybarwć curry.
może coś w ten deseń
http://www.urzadzamy.pl/zdjecia/ryz_jasminowy_przepisy_glowne.jpg
http://www.strykowski.net/wegry/109_Risotto_z_ziolami_i_muszkatem__Wegry_3122.jpg
<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; color:blue; mso-themecolor:hyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->
http://www.image.kom.cc/out.php/i1940_sushistepbystep.jpg
http://static.squidoo.com/resize/squidoo_images/-1/lens7889831_1257296319rice_krispies.jpg
http://www.image.kom.cc/out.php/i1939_heartflowerstarsushi.jpg
http://www.passthesauce.net/wp-content/uploads/2008/12/iscahmac23.jpg
http://www.willaalta.pl/UserFiles/Image/falafelx.jpg
Tak właśnie robię wyglada apetycznie ;):) Polecam też ten pomysl. Jak masz dużef oremki do babeczek to tez bedzie wygladać ładnie
Jeśli większą ilość to nałóż gorący do tortownicy do bab i niech tak zastygnie.
http://wielkiezarcie.com/recipe35991.html tu na zdjęciu masz ryż, który na krótką chwilę włożyłam do filiżanki i metodą z rodem z piaskownicy wyprodukowałam coś takiego :)
Tak mi przyszło na myśl, że można wykorzystać foremki do babek (takie karbowane)
uważam, że małe, różnego kształtu filiżanki świetnie się sprawdzają - ja smaruję je cieniutko masłem przed nałożeniem ryżu. Ten, jeśli jest bardzo sypki, tez można wymieszać z niewielką ilością masła, które go trochę zlepi. Do ryżu można też dodać np. posiekaną suszoną żurawinę albo posiekną zieleninę, albo posiekane orzechy, albo posiekaną skórkę cytrynową czy pomarańczową - coś co będzie pasowało do danie, do którego podajemy ryż. Ryż nakładam gorący i mocno go ugniatam łyżeczką a następnie przykładam filiżankę do talerarz odwracając do góry dnem i lekko stukam w denko, powinien "wyjść" bez problemu. Na wierzch jeszcze listki zieleniny i gotowe.

Użytkownik sionia7 napisał w wiadomości:
> Witam,chciałabym ładnie podać ryż, tak jak w restauracji. Na co dzien to
> tak normalnie nakładam na talerz, ale jak zrobić od święta, na proszony
> obiad. Macie swoje sztuczki?Z góry dziękuję.
Witaj:)
Ja zawsze ryz układam na talerzach przy pomocy łyżki do lodów, mozna tez uzyc np. miseczki.
Jesli mam podać większa ilość na półmisku to robie sobie taki wianuszek do którego wykorzystuje foremke jak do babki z kominem(tą szerszą o wymiarach z tortownicy), a do środka wkładam potrawę.
Ale namieszałam, nie wiem czy złapiesz o co mi chodzi.
Pozdrowionka:)