Forum

Kuchenne porady

czy polewa czekoladowa na masle nie wychodzi?

  • Autor: kasia d Data: 2009-12-20 23:22:22

    kurcze tluszcz mi sie wlasnie wytracil i nie gestnieje... niestety do polskiego sklepu za daleko i nie mam margaryny. kto pomoze? znacie jakis przepis zeby z maslem wyszlo? a moze to nie wina masla...??? 

    dziekuje z gory!

  • Autor: kasia d Data: 2009-12-20 23:25:32

    a moze da sie ta uratowac?

    bo jak poleje taka to nie zastygnie prawda? 

  • Autor: ekkore Data: 2009-12-21 08:41:07

    Ja zawsze robię zamiennie - albo masło, albo margaryna. Częściej zdarza się, że na margarynie się rozwarstwia - u nas w tym prym wiedzie margaryna palma.

    Nie wiem co zrobić, aby uratować tą polewę - podejrzewam, że jak ją wylejesz na ciasto to zastygnie - tyle, że będziesz miała zółte placki maślane.

    Masz mozę czekoladę?
    Potrzebne są dwie tabliczki po 100 g - gorzka, mleczna, mieszane - to według uznania - z samej gorzkiej polewa jest twarda. Dalej: 4 łyżki mleka i 100 g masła. Wszystko topisz w kąpieli wodnej i polewasz ciasto.

    Często też korzystam z takiego przepisu:
    0,5 kostki margaryny (masła)
    0,5 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao

    Wszystko wrzucić do garnka i gotować 4 minuty od rozpuszczenia się tłuszczu. Jak wrzucisz najpierw cukier, kakao, na to dasz tłuszcz, a wodę dolejesz dopiero gdy margaryna będzie się roztapiać - wtedy cukier trochę sie skarmelizuje, a polewa będzie twardsza.

  • Autor: reniapos Data: 2009-12-21 08:47:28

    Witaj, zajrzyj do moich przepisów, tam jest polewa która zawsze jest the best nie zależnie czy dasz masło, czy margarynę. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków:)

  • Autor: agax Data: 2009-12-21 11:21:25

    Witaj,wiem,ze juz za pózno,ale wystarczy dodac wówczas do polewy całe jajko (jesli sie obawiasz to możesz je sparzyć przedtem) i ubic lekko trzepaczką lub mikserem,ale tylko lekko....może na przyszłość się przyda :) Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych i rodzinnych Swiąt Bożego Narodzenia.

  • Autor: crisen Data: 2009-12-21 12:09:04

    Zdjąć z ognia dodać trochę mleka i mieszać do połączenia rozwarstwionej masy.

  • Autor: Kluko Data: 2009-12-22 14:10:05

    Mi się też rozwarstwiało,ale ostatnio zauważyłem, że pomaga dolanie odrobiny mleka i enegiczne wymieszanie rózgą....

  • Autor: anna702 Data: 2009-12-22 17:49:07

    Ja zawsze robie na masle...wloskim lub austriackim i zawsze mi wychodzi dobra, maslo, kakao i woda, robie "na oko"...moze kakao "slabej" jakosci?

  • Autor: barbami Data: 2009-12-22 20:04:43

    Ja zawsze robię taką http://wielkiezarcie.com/recipe13850.html .Jak dla mnie jest przepyszna i zawsze wychodzi.

Przejdź do pełnej wersji serwisu