Forum

Kuchenne porady

Problem techniczny z upieczeniem piernika

• Autor: kamila258 Data: 2009-12-21 03:16:09

Kolejny raz zrobilam podejscie do pieczenia piernika i wyszlo to, co zawsze, tzn. spalony wierzch, spod i boki. Zawsze tak mi sie dzieje z piernikiem: albo srodek niedopieczony albo spalony z zewnatrz. Co robie nie tak? Czu chodzi o to, ze sprawdzam patyczkiem, a piernika tak sie nie piecze? Probowalam roznych przepisow, roznych form i za kazdym razem to samo:(((
    Pomozcie: powiedzcie, jak to robicie, zeby piernik byl upieczony, ale nie spalony ani nie za suchy.
    Z gory dziekuje!
    Bardzo lubie piernik i chcialabym umiec go zrobic.

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-12-21 07:57:45

Prawdopodobnie pieczesz go w zbyt wysokiej temperaturze. W zupełności wystarczy 160-170  st. Najlepiej jest postawić blaszkę z ciastem po środku piekarnika. Nie u samej góry czy na dole ale na śrdoku tak ,żeby obieg powietrza był równomierny .

Jeśli zauważysz ,że wierzch  lekko się  przypala , połóż folię aluminiową.

Jak najbardziej  sprawdza się patyczkiem czy jest upieczony  .

• Autor: JolaFi Data: 2009-12-21 08:02:20

moim zdaniem pieczesz w zdecydowanie zbyt wysokiej temperaturze. ja piernik staropolski piekłam w 160 stopniach i maksymalnie ok . 18-20 min. patyczkiem też sprawdzałam czy placki są upieczone. stymże moje placki po rozwałkowaniu nie były zbytnio wysokie. nie wiem jaką Ty masz grubość ciasta .

Przejdź do pełnej wersji serwisu