Kolejny raz zrobilam podejscie do pieczenia piernika i wyszlo to, co zawsze, tzn. spalony wierzch, spod i boki. Zawsze tak mi sie dzieje z piernikiem: albo srodek niedopieczony albo spalony z zewnatrz. Co robie nie tak? Czu chodzi o to, ze sprawdzam patyczkiem, a piernika tak sie nie piecze? Probowalam roznych przepisow, roznych form i za kazdym razem to samo:((( Pomozcie: powiedzcie, jak to robicie, zeby piernik byl upieczony, ale nie spalony ani nie za suchy. Z gory dziekuje! Bardzo lubie piernik i chcialabym umiec go zrobic.
Prawdopodobnie pieczesz go w zbyt wysokiej temperaturze. W zupełności wystarczy 160-170 st. Najlepiej jest postawić blaszkę z ciastem po środku piekarnika. Nie u samej góry czy na dole ale na śrdoku tak ,żeby obieg powietrza był równomierny .
Jeśli zauważysz ,że wierzch lekko się przypala , połóż folię aluminiową.
Jak najbardziej sprawdza się patyczkiem czy jest upieczony .
moim zdaniem pieczesz w zdecydowanie zbyt wysokiej temperaturze. ja piernik staropolski piekłam w 160 stopniach i maksymalnie ok . 18-20 min. patyczkiem też sprawdzałam czy placki są upieczone. stymże moje placki po rozwałkowaniu nie były zbytnio wysokie. nie wiem jaką Ty masz grubość ciasta .
Kolejny raz zrobilam podejscie do pieczenia piernika i wyszlo to, co zawsze, tzn. spalony wierzch, spod i boki. Zawsze tak mi sie dzieje z piernikiem: albo srodek niedopieczony albo spalony z zewnatrz. Co robie nie tak? Czu chodzi o to, ze sprawdzam patyczkiem, a piernika tak sie nie piecze? Probowalam roznych przepisow, roznych form i za kazdym razem to samo:(((
Pomozcie: powiedzcie, jak to robicie, zeby piernik byl upieczony, ale nie spalony ani nie za suchy.
Z gory dziekuje!
Bardzo lubie piernik i chcialabym umiec go zrobic.
Prawdopodobnie pieczesz go w zbyt wysokiej temperaturze. W zupełności wystarczy 160-170 st. Najlepiej jest postawić blaszkę z ciastem po środku piekarnika. Nie u samej góry czy na dole ale na śrdoku tak ,żeby obieg powietrza był równomierny .
Jeśli zauważysz ,że wierzch lekko się przypala , połóż folię aluminiową.
Jak najbardziej sprawdza się patyczkiem czy jest upieczony .
moim zdaniem pieczesz w zdecydowanie zbyt wysokiej temperaturze. ja piernik staropolski piekłam w 160 stopniach i maksymalnie ok . 18-20 min. patyczkiem też sprawdzałam czy placki są upieczone. stymże moje placki po rozwałkowaniu nie były zbytnio wysokie. nie wiem jaką Ty masz grubość ciasta .