Forum

Kuchenne porady

Zamarzly mi buraki .. :(

  • Autor: Glumanda Data: 2009-12-21 12:01:07

    Kurcze pieczone..co robic?? mialam je na balkonie.. i zamarzly, teraz nie wiem czy beda sie nadawaly na barszcze albo tez nie?? Chodzi o to, ze np. ziemniaki jak zamarzna czy zmarzna..to robia sie slodkie..a co z burakami? Jak myslicie?? kupic inne?? nowe.. lepsze ?? :) (Tak zawsze mowily moje dzieci jak byly male, zepsula sie im jakas zabawka.. gdy plakaly, pocieszalam je, ze kupie im inne... a one na to: inne, nowe, lepsze ;).. )

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-12-21 12:46:43

    Upiecz je w piekarniku na foli aluminiowej, powinny być dobre., albo ugotuj w mikrofalówce. Pozdrawiam !

  • Autor: Figutka Data: 2009-12-21 13:20:56

    Moje też zmarzły , w garażu, jednak zamierzam ugotować z nich barszcz. Doświadczone gospodynie domowe (wiejskie) twierdzą , że barszczowi to nie zaszkodzi:) oby to była prawda...

  • Autor: majolika Data: 2009-12-21 14:19:27

    Oj dziewczyny-buraków to na świecie nie brakuje.cC drugi na ulicy to buraczysko, choć czasem trafiają sie diamenty!

  • Autor: kojonkosky Data: 2009-12-21 14:34:20

    Ale skruszone ( skruszałe ?;)) buraczysko , może się stać rubinem  ...
    Wszystko zależy od światła , które na niego pada ;))))

  • Autor: majolika Data: 2009-12-21 14:38:21

    cha, cha, dobre!

  • Autor: majolika Data: 2009-12-21 14:44:10

    A tak powaznie to eksperymenty to lepiej zostawic dla eksperymentatorów.Ja sobie wczoraj poeksperymentowałam(pierwszy raz w życiu) z czerniną. do dziś siedzę w objęciach z kibelkiem.
    Szkoda tych buraczków.Może je obgotować/ upiec i przerobić na jarzynkę.Powinny być mięciutkie-takie podmarznięte.

  • Autor: Figutka Data: 2009-12-21 14:44:25

    oj to niestety prawda, ale tacy (takie) nawet na barszcz się nie nadają.

  • Autor: Olciaa Data: 2009-12-21 15:28:20

    jezeli robisz czysty barszcz, taki tylko wywar z buraków to mozesz je spokojnie ugotowac. ja tak kiedys zrobilam, nic mu nie bylo. burak nie ziemniak- nie zrobi sie słodki

  • Autor: jolka60 Data: 2009-12-22 06:36:10

    Wlasnie spotkalo mnie to samo.po raz pierwszy,gdyz wczesniej mialam dobra piwnice.Ugotowalam mimo to na cwikle i sa bardzo smaczne.Na barszcz tez je zuzyje.Problem jest nie w smaku(ugotuj i sprobuj),tylko beda cnily,jak sie rozmroza.Swoje zagotuje po swietach w sloikach,starte drobno,np na cwikle i grubiej,na barszcz,mozna w plasterkach.zalane minimalna iloscia wody z odrobina soli.Malutkie mozna zapasteryzowac w calosci,po obgotowaniu,obraniu ze skorki,tym razem w kwasnéj zalewie z dodatkiem octu lub kwasku.Przepisy znajdziesz bez problemu.P.S.Oczywiscie mialo bac ''beda gnily''.Pozdrawiam i do dziela

  • Autor: J.K45 Data: 2009-12-22 08:52:29

    Gotowałam barszcz z zamarzniętych buraczków i nigdy więcej tego nie zrobie.Mój barszczyk byl mało aromatyczny i niesmaczny.

  • Autor: Glumanda Data: 2009-12-22 10:40:44

    Dziekuje wszystkim za porady. Wczoraj ugotowalam moje nieszczesne buraki, nie rozmrazajcac ich uprzednio. Dzis obralam i starlam .. zrobilam cwikle.. Jaki beda mialy w niej smak to sie okaze w "praniu".. jak troche przejdzie.. to Wam napisze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu