Forum

Kuchenne porady

Przechowywanie, "konserwacja"...potraw swiatecznych

• Autor: sanella* Data: 2009-12-22 09:49:26

Chce jak najwiecej potraw przygotowac juz pare dni przed swietami, zeby w wigilje sie nie stresowac.
    Potrawy te je sie nie tylko w wigilje, ale i w nastepne dni ( w tym roku az 3 dni swiat:).
    Jak przedluzyc ich swiezosc...moze macie jakies rady.

Teraz przygotowuje sledzie i zastanawiam sie czy cebule i por sparzyc albo przegotowac, zeby nie fermentowala. Pomoze to cos?
    Do kremu budyniowego daje lyzke spirytusu, ale tak szczerze mowiac, to nie mam pojecia, czy on rzeczywiscie tyle masy zakonserwuje?
    Salatki z awocado robie najwyzej dzien przed spozyciem, mimo cytryny awocado po dwoch dniach czernieje :(

Pomozcie i podzielcie sie tez innymi pomyslami.:)

• Autor: urszulka Data: 2009-12-22 13:13:11

A ja pieke dzis ciasta serniki makowiec piernik orzechowiec z kremem budyniowym i nic sie z nimi nie dzieje (mam wypróbowane trwałosc) sledzie tez dzis zrobie solone z cebula i w zalewie wkladam w słoik i trzymaja az do sylwestra salse dzis (długo trzyma) ryby jutro i tez mysle ze wytrzymaja do niedzieli a wkladam sledzie do lodówki a reszte w zimne pomieszczenie.Pozdrawiam i zycze wesołych swiąt.

9

• Autor: anna702 Data: 2009-12-22 17:57:42

a jak sie nie posiada "zimnego pomieszczenia" ?...ja tez mam problem z przechowywaniem...lodowka nie jest z gumy, a nie lubie jesc zbyt dlugo przechowywanych potraw...chyba ze bigos czy salatka jarzynowa

• Autor: Scooby Data: 2009-12-23 08:19:47

Ja jak coś robię to po ugotowaniu danej potrawy wystawiam ją w chłodne-zimne miejsce.Sałatkę robię rano w wigilię i tak jest wszystko świeże.Ciasta piekę dwa dni przed wigilią i też wystawiam w chłodne miejsce i nakrywam papierem śniadaniowym.

Przejdź do pełnej wersji serwisu