Forum

Kuchenne porady

W jaki sposób ugotować ryż w parowarze???

• Autor: Tolla Data: 2009-12-28 16:54:09

Żarłoczki,

dostałam od teściowej pod choinkę parowar. Trzypoziomowy, z miseczką do gotowania ryżu. Tyle, że instrukcja obsługi do niego jest bardzo lakoniczna. Stąd moje pytanie: jak ugotować ryż? Z wodą? Bez wody? Jakoś sobie tego nie wyobrażam

Przy okazji - jeśli macie jakieś wskazówki lub sprawdzone przepisy - podzielcie się proszę.

Pozdrawiam poświątecznie.

• Autor: Lusy Data: 2009-12-28 17:35:50

Wsypujesz ryż do pojemniczka i zalewasz wodą. Tak samo gotuje się makaron , malutkie pierożki .

• Autor: dana39 Data: 2009-12-28 22:11:41

Ostatnio robiłam w parowarze wszystkie warzywa do ryby po grecku, potarłam warzywa, pokroiłam cebule i wymieszałam a potem wyłożyłam do parowara, rozdzielając na trzy pojemniki; robiłam też kapuste czerwona - poszatkowaną, rybę z przyprawami; plastry cebuli posypane pieprzem cytrynowym (potem warstwowo, na przemian z matiasami włożyłam do słoika); ziemniaki, kalafior, brokuły, marchew to standard. Ogólnie to często korzystam z parowara.

• Autor: kr0pk4 Data: 2009-12-28 22:54:48

Użytkownik Tolla napisał w wiadomości:
    > Żarłoczki,dostałam od teściowej pod choinkę parowar. Trzypoziomowy, z
    > miseczką do gotowania ryżu. Tyle, że instrukcja obsługi do niego jest
    > bardzo lakoniczna. Stąd moje pytanie: jak ugotować ryż? Z wodą? Bez wody?
    > Jakoś sobie tego nie wyobrażam Przy okazji - jeśli macie jakieś
    > wskazówki lub sprawdzone przepisy - podzielcie się proszę.Pozdrawiam
    > poświątecznie.

Otóż Tollo, ugotować ryż na parowarze jest bardzo prosto. Wsypujesz ryż u mnie na 3 osoby to ok 150g i zalewasz wodą zimną. Mówią że w stosunku 1 część ryżu 2 części wody. Musisz go tak ugotować, żeby ryż był miękki i wsiąknął całą wodę, bo jak tą wodę wylejesz to wylejesz wszystkei składniki odżywcze. Tak też powinno się gotować ryż w garnku. Oczywiście musisz mieć ryż sypki, ale jeśli masz w woreczku to go po prostu wysyp i też będzie dobre. My gotujemy ryż wymieszany z przyprawą curry, możesz też wodę którą zalewasz ryż posolić (jeśli chcesz mieć ryż solony)
    Daj znać jak wyszło:)
    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu