dostałam od teściowej pod choinkę parowar. Trzypoziomowy, z miseczką do gotowania ryżu. Tyle, że instrukcja obsługi do niego jest bardzo lakoniczna. Stąd moje pytanie: jak ugotować ryż? Z wodą? Bez wody? Jakoś sobie tego nie wyobrażam
Przy okazji - jeśli macie jakieś wskazówki lub sprawdzone przepisy - podzielcie się proszę.
Ostatnio robiłam w parowarze wszystkie warzywa do ryby po grecku, potarłam warzywa, pokroiłam cebule i wymieszałam a potem wyłożyłam do parowara, rozdzielając na trzy pojemniki; robiłam też kapuste czerwona - poszatkowaną, rybę z przyprawami; plastry cebuli posypane pieprzem cytrynowym (potem warstwowo, na przemian z matiasami włożyłam do słoika); ziemniaki, kalafior, brokuły, marchew to standard. Ogólnie to często korzystam z parowara.
Użytkownik Tolla napisał w wiadomości: > Żarłoczki,dostałam od teściowej pod choinkę parowar. Trzypoziomowy, z > miseczką do gotowania ryżu. Tyle, że instrukcja obsługi do niego jest > bardzo lakoniczna. Stąd moje pytanie: jak ugotować ryż? Z wodą? Bez wody? > Jakoś sobie tego nie wyobrażam Przy okazji - jeśli macie jakieś > wskazówki lub sprawdzone przepisy - podzielcie się proszę.Pozdrawiam > poświątecznie.
Otóż Tollo, ugotować ryż na parowarze jest bardzo prosto. Wsypujesz ryż u mnie na 3 osoby to ok 150g i zalewasz wodą zimną. Mówią że w stosunku 1 część ryżu 2 części wody. Musisz go tak ugotować, żeby ryż był miękki i wsiąknął całą wodę, bo jak tą wodę wylejesz to wylejesz wszystkei składniki odżywcze. Tak też powinno się gotować ryż w garnku. Oczywiście musisz mieć ryż sypki, ale jeśli masz w woreczku to go po prostu wysyp i też będzie dobre. My gotujemy ryż wymieszany z przyprawą curry, możesz też wodę którą zalewasz ryż posolić (jeśli chcesz mieć ryż solony) Daj znać jak wyszło:) Pozdrawiam
Żarłoczki,

dostałam od teściowej pod choinkę parowar. Trzypoziomowy, z miseczką do gotowania ryżu. Tyle, że instrukcja obsługi do niego jest bardzo lakoniczna. Stąd moje pytanie: jak ugotować ryż? Z wodą? Bez wody? Jakoś sobie tego nie wyobrażam
Przy okazji - jeśli macie jakieś wskazówki lub sprawdzone przepisy - podzielcie się proszę.
Pozdrawiam poświątecznie.
Wsypujesz ryż do pojemniczka i zalewasz wodą. Tak samo gotuje się makaron , malutkie pierożki .
Ostatnio robiłam w parowarze wszystkie warzywa do ryby po grecku, potarłam warzywa, pokroiłam cebule i wymieszałam a potem wyłożyłam do parowara, rozdzielając na trzy pojemniki; robiłam też kapuste czerwona - poszatkowaną, rybę z przyprawami; plastry cebuli posypane pieprzem cytrynowym (potem warstwowo, na przemian z matiasami włożyłam do słoika); ziemniaki, kalafior, brokuły, marchew to standard. Ogólnie to często korzystam z parowara.
Użytkownik Tolla napisał w wiadomości:
> Żarłoczki,dostałam od teściowej pod choinkę parowar. Trzypoziomowy, z
> miseczką do gotowania ryżu. Tyle, że instrukcja obsługi do niego jest
> bardzo lakoniczna. Stąd moje pytanie: jak ugotować ryż? Z wodą? Bez wody?
> Jakoś sobie tego nie wyobrażam Przy okazji - jeśli macie jakieś
> wskazówki lub sprawdzone przepisy - podzielcie się proszę.Pozdrawiam
> poświątecznie.
Otóż Tollo, ugotować ryż na parowarze jest bardzo prosto. Wsypujesz ryż u mnie na 3 osoby to ok 150g i zalewasz wodą zimną. Mówią że w stosunku 1 część ryżu 2 części wody. Musisz go tak ugotować, żeby ryż był miękki i wsiąknął całą wodę, bo jak tą wodę wylejesz to wylejesz wszystkei składniki odżywcze. Tak też powinno się gotować ryż w garnku. Oczywiście musisz mieć ryż sypki, ale jeśli masz w woreczku to go po prostu wysyp i też będzie dobre. My gotujemy ryż wymieszany z przyprawą curry, możesz też wodę którą zalewasz ryż posolić (jeśli chcesz mieć ryż solony)
Daj znać jak wyszło:)
Pozdrawiam