Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Blok z czasów PRL?

  • Autor: Scooby Data: 2009-12-29 13:34:33

    Szukam przepisu na blok z czasów PRL,ale nigdzie go nie mogę znaleźc,czy ktoś posiada może taki przepis i zechce się ze mną nim podzielic to będę bardzo wdzięczna?Ostatnio mąż o nim wspomniał,że bardzo chętnie by spróbował tego bloku.

  • Autor: jannaj Data: 2009-12-29 15:34:21

    Bloki z czasów PRL były z wielkie płyty.
    A tak na poważanie to od czego są wyszukiwarki?
    Poza tym to samo pytanie było jakieś 4 wątki temu.
    Ponadto nie rozumiem tej zbiorowej histerii w sprawie bloków. To co nas zachwycało w dzieciństwie, niekoniecznie teraz jest rewelacyjne.
    Ja np. teraz wcinam sobie pyszną Milkę i ani nawet przez minutę moje tęsknoty nie ulatują w PRL do jego bloków.

  • Autor: monilen Data: 2009-12-29 16:32:22

    Polecam ten http://wielkiezarcie.com/recipe47421.html

  • Autor: Kazik45 Data: 2009-12-29 17:22:32

    Użytkownik jannaj napisał w wiadomości:
    > Bloki z czasów PRL były z wielkie płyty. A tak na poważanie to od
    > czego są wyszukiwarki?Poza tym to samo pytanie było jakieś 4 wątki
    > temu.Ponadto nie rozumiem tej zbiorowej histerii w sprawie bloków. To
    > co nas zachwycało w dzieciństwie, niekoniecznie teraz jest rewelacyjne.Ja
    > np. teraz wcinam sobie pyszną Milkę i ani nawet przez minutę moje tęsknoty
    > nie ulatują w PRL do jego bloków.

    Taaaaaaak, tylko że w tamtych blokach chemii było ok 95% mniej.

  • Autor: aloalo Data: 2009-12-29 19:39:30

    Ja mam spisany z zeszytu mojej mamy przepis na czekoladowy blok. Mama zawsze mówiła, że robili sobie taką, jak w sklepach nic nie było, więc może o to chodzi? :) Ja nie lubiłam tego robić, bo niestety ciężko się oderwać od jedzenia. Oto ten przepis:

    1/3 kostki margaryny
    1 1/3szkl cukru (szklanka 250 ml)
    1/3 szkl wody

    Powyższe składniki podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać

    1 1/2 łyżki kakao
    25 dag mleka w proszku

    wymieszać. Można dodać orzechy,rodzynki itp. Ja lubię bez niczego :)

    Przelać do foremki i schładzać w lodówce. Smacznego!

  • Autor: atek Data: 2009-12-29 19:57:00

     Mniej więcej raz na dwa-trzy miesiące autentyczny PRL-owski blok czekoladowy jest do zdobycia u nas w sklepie. Dla tego "cudu" polskiego cukiernictwa czas się zatrzymał. Blok jest  nie do podrobienia , a wiele przepisów już wypróbowałam. Jego tajemnica tkwi chyba w tłuszczu używanym do produkcji i dość charakterystycznych herbatnikach . Muszę się przyjrzeć etykiecie . Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu