na glownej stronie wz pisze ze sode mozna zastapic proszkiem moze ktos mi powie w jakich proporcjach nie lubie uzywac sody bo troche zuzyje a z reszta nie wiem co zrobic i najczesciej wyzucam
Ja sody używam do razpalania w piecu,oczywiscie jak nie chce sie rozpalic a tak to do ciasta bakaliowiec.A jak jej zostanie to zamykam torebkę i chowam do szafki.Żaden problem jakzostanie,przecież się nie wyrzuca,bo to marnotrastwo.Po co później znowu kupowac?!
Z kulinariow,to na sodzie mozna zrobic pyszne placki z jablkami:zsiadle mleko lub kefir,mozna troche smietany,2-3 jajka zmiksowane,do tego maka,troche sody.Wymieszac z obranymi i podzielonymi na czastki jablkami.Smazyc,najlepiej na oleju,mozna posypac cukrem pudrem.Poza kulinariami-gdy osadzi sie kamien w czajniku,mozesz zagotowac wode z soda.Powinien skruszyc sie i zejsc.Czasem czyszcze nia zlew ze stali nierdzewnej.
na glownej stronie wz pisze ze sode mozna zastapic proszkiem moze ktos mi powie w jakich proporcjach nie lubie uzywac sody bo troche zuzyje a z reszta nie wiem co zrobic i najczesciej wyzucam
Ja sody używam do razpalania w piecu,oczywiscie jak nie chce sie rozpalic a tak to do ciasta bakaliowiec.A jak jej zostanie to zamykam torebkę i chowam do szafki.Żaden problem jakzostanie,przecież się nie wyrzuca,bo to marnotrastwo.Po co później znowu kupowac?!
Nie pamiętam w jakich proporcjach zastąpić. Soda świetnie służy do wybielania tkanin i do czyszczenia sztućców:)
Z kulinariow,to na sodzie mozna zrobic pyszne placki z jablkami:zsiadle mleko lub kefir,mozna troche smietany,2-3 jajka zmiksowane,do tego maka,troche sody.Wymieszac z obranymi i podzielonymi na czastki jablkami.Smazyc,najlepiej na oleju,mozna posypac cukrem pudrem.Poza kulinariami-gdy osadzi sie kamien w czajniku,mozesz zagotowac wode z soda.Powinien skruszyc sie i zejsc.Czasem czyszcze nia zlew ze stali nierdzewnej.