Mój Małż bardzo lubi wszelkie zapiekanki, które zazwyczaj posypuje się serem żółtym. Niestety źle się po nich czuje ze względu na użyty ser. Mam w związku z tym pytanie czym można zastąpić pierzynkę serową lub beszamelową. Macie jakieś patenty w tej dziedzinie? Coś z jajkiem? Proszę i dziękuję.....!!!!!
cudnie napisałaś mój ''Małż''! a tak poważnie,też nie możemy jadać zapiekanek z serem więc ich niestety unikamy,ale temat mnie bardzo zainteresował coś poszukam w moich książeczkach pozdrawiam
ZAPIEKANKA KOLOROWA 8 dużych ziemniaków 20 dag wędzonego boczku 2 duże cebule duża marchew średni burak papryka mielona koperek sól,pieprz Boczek pokroić w kostkę i stopic w brytfannie,dołożyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki,startą marchew i drobno pokrojony lub starty burak oraz cebule w półkrążki. Posypać papryką,solą i pieprzem.Brytfannę przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na 30 min[od czasu do czasu mieszając]. Gotową zapiekankę posypać posiekanym koperkiem.Podawać z ogórkiem kiszonym lub pikantną surówką.
ZAPIEKANE FILETY Z DORSZA 4 duże filety 4 łyżki mąki 3 łyżki masła łyżka oliwy 2 małe cebule 3 łyżki konc.pomid. lub keczupu 8 łyżek śmietany sól,pieprz Żaroodporne naczynie wysmarować masłem[1 łyżka]. Cebule drobno posiekać,filety poprzecinać na pół,oprószyć solą,pieprzem,ułożyć w naczyniu.W rondlu rozgrzać oliwę z masłem,zeszklić cebulę,dodać koncentrat i śmietanę wymieszaną z mąką.Przyrządzonym sosem zalać filetyi i piec 30 min. w 180 *C
ZAPIEKANKA Z MAKARONU I MIELONEGO MIĘSA 40 dag mielonego mięsa 20 dag makaronu łyżka oleju,sól,pieprz cebula suszona bazylia ząbek czosnku po 3/4 szkl. przecieru pomid. i śmietany 12% masło do wysmarowania naczynia Makaron ugotować na półmiękko,odcedzić.Na rozgrzanym olej podsmażyc cebulę i mięso,posolic,popieprzyć.Wymieszać makaron z mięsem,przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać przecierem ze śmietaną doprawionym solą,pieprzembazylia i czosnkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika,gdy wierzch apetycznie się zrumieni danie jest gotowe.
ZAPIEKANE FILETY Z INDYKA 50-60 dag filetów łyżka oleju 2 łyżki masła cebula 2 marchewki ćwierć selera por 2 łyżki koncentratu pomid. 3/4 szkl.bulionu 3/4 szkl.białego wina liśc laurowy szczypta tymianku łyżka posiekanej natki sół,pieprz Na patalni rozgrzać olej i łyżkę masła,smażyć filety na rumiano,następnie przełożyć je do żaroodpornego naczynia.Marchewkę i seler zetrzeć na dużych otworach,por pokroić w talarki.Stopić na patelni pozostałe masło,dodać jarzyny i smażyć,mieszając 2-3min.Przełożyć do naczynia z kotletami.Koncentrat ,pieprz,sól wmieszać z bulionem wylać na mięso,dodac wino,liść ,tymianeki natkę. Naczynie przykryć i piec 50 min w 200*C .Kotlety wyjąć trzymać w cieple,jarzyny z sosem zmiksować,przelać sos do sosjerki
Witaj,sprobuj z mozarella,jest bardziej delikatna.Z jajkiem mozna-robilam taka jak nie mialam czasu na gotowanie:Ugotowany(ale nie rozgotowany )makaron spagetti wymieszac z przyprawionym na ostro,lekko rozrzedzonym przecierem pomidorowym i odrobina oleju-wypelnic nim male ''kokilki''czy zaroodporne salaterki,w srodku kazdej zrobic ''gniazdko'',wbic po jajku i zapiec.Posypywalam czasem serem,ale bez niego tez smaczne
Użytkownik Zośka napisał w wiadomości: > Mój Małż bardzo lubi wszelkie zapiekanki, które > zazwyczaj posypuje się serem żółtym. Niestety źle się po nich > czuje ze względu na użyty ser. Mam w związku z tym pytanie czym można > zastąpić pierzynkę serową lub beszamelową. Macie jakieś patenty w > tej dziedzinie? Coś z jajkiem? Proszę i dziękuję.....!!!!!
Po prostu zapiekanka:) 1. Do rondla nalac troszke oleju. 2. Surowe ziemniaki pokroic w talarki 3.Warstwa obojetnie jakiego mieska,ryby,kielbasy itp 4.Talarki ziemniakow 5.Jajka pokrojone w talarki 6 Talarki ziemniakow 7 Kazda warstwe posolic,popieprzyc,dodac cebule,koperek itd 8.Na gore dac troszke margaryny i siup do piekarnika na ok.godzinke...... Podawac obojetnie z jakas surowka lub kefirem.......smacznego niam niam
Możesz również zrobić z moich przepisów ""prażonki" zapieka się je w garnku na ognisku lub na kuchence (zimą), układa warstwami i nie zasypuje żadnym serem http://wielkiezarcie.com/recipe7985.html
Mój Małż bardzo lubi wszelkie zapiekanki, które zazwyczaj posypuje się serem żółtym. Niestety źle się po nich czuje ze względu na użyty ser. Mam w związku z tym pytanie czym można zastąpić pierzynkę serową lub beszamelową. Macie jakieś patenty w tej dziedzinie? Coś z jajkiem? Proszę i dziękuję.....!!!!!
Moze cos takiego tylko mozesz nie posypywac serem parmezan http://wielkiezarcie.com/recipe53133.html
ciekawa zapiekanka, wypróbuję .Dzięki za podpowiedź
cudnie napisałaś mój ''Małż''!
a tak poważnie,też nie możemy jadać zapiekanek z serem więc ich niestety unikamy,ale temat mnie bardzo zainteresował
coś poszukam w moich książeczkach
pozdrawiam
no dobrze ,zaczynam
ZAPIEKANKA KOLOROWA
8 dużych ziemniaków
20 dag wędzonego boczku
2 duże cebule
duża marchew
średni burak
papryka mielona
koperek
sól,pieprz
Boczek pokroić w kostkę i stopic w brytfannie,dołożyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki,startą marchew i drobno pokrojony lub starty burak oraz cebule w półkrążki. Posypać papryką,solą i pieprzem.Brytfannę przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na 30 min[od czasu do czasu mieszając]. Gotową zapiekankę posypać posiekanym koperkiem.Podawać z ogórkiem kiszonym lub pikantną surówką.
ZAPIEKANE FILETY Z DORSZA
4 duże filety
4 łyżki mąki
3 łyżki masła
łyżka oliwy
2 małe cebule
3 łyżki konc.pomid. lub keczupu
8 łyżek śmietany
sól,pieprz
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem[1 łyżka]. Cebule drobno posiekać,filety poprzecinać na pół,oprószyć solą,pieprzem,ułożyć w naczyniu.W rondlu rozgrzać oliwę z masłem,zeszklić cebulę,dodać koncentrat i śmietanę wymieszaną z mąką.Przyrządzonym sosem zalać filetyi i piec 30 min. w 180 *C
ZAPIEKANKA Z MAKARONU I MIELONEGO MIĘSA
40 dag mielonego mięsa
20 dag makaronu
łyżka oleju,sól,pieprz
cebula
suszona bazylia
ząbek czosnku
po 3/4 szkl. przecieru pomid. i śmietany 12%
masło do wysmarowania naczynia
Makaron ugotować na półmiękko,odcedzić.Na rozgrzanym olej podsmażyc cebulę i mięso,posolic,popieprzyć.Wymieszać makaron z mięsem,przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać przecierem ze śmietaną doprawionym solą,pieprzembazylia i czosnkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika,gdy wierzch apetycznie się zrumieni danie jest gotowe.
ZAPIEKANE FILETY Z INDYKA
50-60 dag filetów
łyżka oleju
2 łyżki masła
cebula
2 marchewki
ćwierć selera
por
2 łyżki koncentratu pomid.
3/4 szkl.bulionu
3/4 szkl.białego wina
liśc laurowy
szczypta tymianku
łyżka posiekanej natki
sół,pieprz
Na patalni rozgrzać olej i łyżkę masła,smażyć filety na rumiano,następnie przełożyć je do żaroodpornego naczynia.Marchewkę i seler zetrzeć na dużych otworach,por pokroić w talarki.Stopić na patelni pozostałe masło,dodać jarzyny i smażyć,mieszając 2-3min.Przełożyć do naczynia z kotletami.Koncentrat ,pieprz,sól wmieszać z bulionem wylać na mięso,dodac wino,liść ,tymianeki natkę. Naczynie przykryć i piec 50 min w 200*C
.Kotlety wyjąć trzymać w cieple,jarzyny z sosem zmiksować,przelać sos do sosjerki
mam nadzieję że przepisy się przydadzą
SMACZNEGO
AHA!zapomniałam napisać że przepisy pochodzą z książeczek ''Biblioteka Poradnika Domowego''
Jolcia, dzięki za przepisy . Są bardzo interesujące, a w dodatku bez sera. Napewno skorzystam.
Witaj,sprobuj z mozarella,jest bardziej delikatna.Z jajkiem mozna-robilam taka jak nie mialam czasu na gotowanie:Ugotowany(ale nie rozgotowany )makaron spagetti wymieszac z przyprawionym na ostro,lekko rozrzedzonym przecierem pomidorowym i odrobina oleju-wypelnic nim male ''kokilki''czy zaroodporne salaterki,w srodku kazdej zrobic ''gniazdko'',wbic po jajku i zapiec.Posypywalam czasem serem,ale bez niego tez smaczne
Użytkownik Zośka napisał w wiadomości:
> Mój Małż bardzo lubi wszelkie zapiekanki, które
> zazwyczaj posypuje się serem żółtym. Niestety źle się po nich
> czuje ze względu na użyty ser. Mam w związku z tym pytanie czym można
> zastąpić pierzynkę serową lub beszamelową. Macie jakieś patenty w
> tej dziedzinie? Coś z jajkiem? Proszę i dziękuję.....!!!!!
Po prostu zapiekanka:)
1. Do rondla nalac troszke oleju.
2. Surowe ziemniaki pokroic w talarki
3.Warstwa obojetnie jakiego mieska,ryby,kielbasy itp
4.Talarki ziemniakow
5.Jajka pokrojone w talarki
6 Talarki ziemniakow
7 Kazda warstwe posolic,popieprzyc,dodac cebule,koperek itd
8.Na gore dac troszke margaryny i siup do piekarnika na ok.godzinke......
Podawac obojetnie z jakas surowka lub kefirem.......smacznego niam niam
Możesz również zrobić z moich przepisów ""prażonki" zapieka się je w garnku na ognisku lub na kuchence (zimą), układa warstwami i nie zasypuje żadnym serem http://wielkiezarcie.com/recipe7985.html
Ja zalewam zapiekanki dużym jogurtem z surowm jajkiem czasm daję serjak mam, czaem nie. Próbowałam też posypywać tartą bułką i na to masełko