Forum

Kuchenne porady

Zapiekanki bez sera

  • Autor: Zośka Data: 2009-12-30 00:28:00

     Mój Małż bardzo lubi wszelkie zapiekanki,  które zazwyczaj posypuje się serem żółtym. Niestety źle się po nich czuje ze względu na użyty ser. Mam w związku z tym pytanie czym można zastąpić pierzynkę serową lub beszamelową. Macie jakieś patenty w tej dziedzinie? Coś z jajkiem? Proszę i dziękuję.....!!!!!

  • Autor: Alicja64 Data: 2009-12-30 05:33:29

    Moze cos takiego tylko mozesz nie posypywac serem parmezan http://wielkiezarcie.com/recipe53133.html

  • Autor: Zośka Data: 2009-12-30 22:37:29

    ciekawa zapiekanka, wypróbuję .Dzięki za podpowiedź

  • Autor: jolcia73 Data: 2009-12-30 13:13:30

    cudnie napisałaś mój ''Małż''!
    a tak poważnie,też nie możemy jadać zapiekanek z serem więc ich niestety unikamy,ale temat mnie bardzo zainteresował
    coś poszukam w moich książeczkach
    pozdrawiam

  • Autor: jolcia73 Data: 2009-12-30 14:17:01

    no dobrze ,zaczynam

    ZAPIEKANKA KOLOROWA
    8 dużych ziemniaków
    20 dag wędzonego boczku
    2 duże cebule
    duża marchew
    średni burak
    papryka mielona
    koperek
    sól,pieprz
    Boczek pokroić w kostkę i stopic w brytfannie,dołożyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki,startą marchew i drobno pokrojony lub starty burak oraz cebule w półkrążki. Posypać papryką,solą i pieprzem.Brytfannę przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na 30 min[od czasu do czasu mieszając]. Gotową zapiekankę posypać posiekanym koperkiem.Podawać z ogórkiem kiszonym lub pikantną surówką.

    ZAPIEKANE FILETY Z DORSZA
    4 duże filety
    4 łyżki mąki
    3 łyżki masła
    łyżka oliwy
    2 małe cebule
    3 łyżki konc.pomid. lub keczupu
    8 łyżek śmietany
    sól,pieprz
    Żaroodporne naczynie wysmarować masłem[1 łyżka]. Cebule drobno posiekać,filety poprzecinać na pół,oprószyć solą,pieprzem,ułożyć w naczyniu.W rondlu rozgrzać oliwę z masłem,zeszklić cebulę,dodać koncentrat i śmietanę wymieszaną z mąką.Przyrządzonym sosem zalać filetyi i piec 30 min. w 180 *C

    ZAPIEKANKA Z MAKARONU I MIELONEGO MIĘSA
    40 dag mielonego mięsa
    20 dag makaronu
    łyżka oleju,sól,pieprz
    cebula
    suszona bazylia
    ząbek czosnku
    po 3/4 szkl. przecieru pomid. i śmietany 12%
    masło do wysmarowania naczynia
    Makaron ugotować na półmiękko,odcedzić.Na rozgrzanym olej podsmażyc cebulę i mięso,posolic,popieprzyć.Wymieszać makaron z mięsem,przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać przecierem ze śmietaną doprawionym solą,pieprzembazylia i czosnkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika,gdy wierzch apetycznie się zrumieni danie jest gotowe.

    ZAPIEKANE FILETY Z INDYKA
    50-60 dag filetów
    łyżka oleju
    2 łyżki masła
    cebula
    2 marchewki
    ćwierć selera
    por
    2 łyżki koncentratu pomid.
    3/4 szkl.bulionu
    3/4 szkl.białego wina
    liśc laurowy
    szczypta tymianku
    łyżka posiekanej natki
    sół,pieprz
    Na patalni rozgrzać olej i łyżkę masła,smażyć filety na rumiano,następnie przełożyć je do żaroodpornego naczynia.Marchewkę i seler zetrzeć na dużych otworach,por pokroić w talarki.Stopić na patelni pozostałe masło,dodać jarzyny i smażyć,mieszając 2-3min.Przełożyć do naczynia z kotletami.Koncentrat ,pieprz,sól wmieszać z bulionem wylać na mięso,dodac wino,liść ,tymianeki natkę. Naczynie przykryć i piec 50 min w 200*C
    .Kotlety wyjąć trzymać w cieple,jarzyny z sosem zmiksować,przelać sos do sosjerki

    mam nadzieję że przepisy się przydadzą
    SMACZNEGO

  • Autor: jolcia73 Data: 2009-12-30 14:42:58

    AHA!zapomniałam napisać że przepisy pochodzą z książeczek ''Biblioteka Poradnika Domowego''

  • Autor: Zośka Data: 2009-12-30 22:25:39

    Jolcia, dzięki za przepisy . Są bardzo interesujące, a w dodatku bez sera. Napewno skorzystam.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-01-02 03:41:12

    Witaj,sprobuj z mozarella,jest bardziej delikatna.Z jajkiem mozna-robilam taka jak nie mialam czasu na gotowanie:Ugotowany(ale nie rozgotowany )makaron spagetti wymieszac z przyprawionym na ostro,lekko rozrzedzonym przecierem pomidorowym i odrobina oleju-wypelnic nim male ''kokilki''czy zaroodporne salaterki,w srodku kazdej zrobic ''gniazdko'',wbic po jajku i zapiec.Posypywalam czasem serem,ale bez niego tez smaczne

  • Autor: babibabi Data: 2010-01-02 07:38:37

    Użytkownik Zośka napisał w wiadomości:
    >  Mój Małż bardzo lubi wszelkie zapiekanki,  które
    > zazwyczaj posypuje się serem żółtym. Niestety źle się po nich
    > czuje ze względu na użyty ser. Mam w związku z tym pytanie czym można
    > zastąpić pierzynkę serową lub beszamelową. Macie jakieś patenty w
    > tej dziedzinie? Coś z jajkiem? Proszę i dziękuję.....!!!!!

    Po prostu zapiekanka:)
    1. Do rondla nalac troszke oleju.
    2. Surowe ziemniaki pokroic w talarki
    3.Warstwa obojetnie jakiego mieska,ryby,kielbasy itp
    4.Talarki ziemniakow
    5.Jajka pokrojone w talarki
    6 Talarki ziemniakow
    7 Kazda warstwe posolic,popieprzyc,dodac cebule,koperek itd
    8.Na gore dac troszke margaryny i siup do piekarnika na ok.godzinke......
       Podawac obojetnie z jakas surowka lub kefirem.......smacznego niam niam

  • Autor: renataz36 Data: 2010-01-02 11:24:04

    Możesz również zrobić z moich przepisów ""prażonki" zapieka się je w garnku na ognisku lub na kuchence (zimą), układa warstwami i nie zasypuje żadnym serem http://wielkiezarcie.com/recipe7985.html

  • Autor: asieksza Data: 2010-01-02 14:05:47

    Ja zalewam zapiekanki dużym jogurtem  z surowm jajkiem czasm daję serjak mam, czaem nie. Próbowałam też posypywać tartą bułką i na to masełko 

Przejdź do pełnej wersji serwisu