Tak jak większość Żarłoczków lubię gotować. Jednak przekąski to jest to w czym się najlepiej czuję. Chciałabym się pochwalić chociaż niewielką częścią tego co robiłam. Zdjęcia pochodzą z bardzo różnego okresu, większość to moje pomysły, ale nie wszystkie.
Od razu zrobiłem się głodny. Śliczne !! A miałaś opisać jak zrobić te kwiatki :-( Próbowałem z pora zrobić to biało-żółte ale wychodziło jakby je walec przejechał :-(
Czesławie, nie jestem zawodowcem, więc nie zbyt często je robię. Jak tylko będzie ku temu okazja zrobię fotki i szczegółowo opiszę. Przy okazji chciałam zapytać o szczupaka. Zrobiłeś go?
Było tak. Zamówiłem szczupaka w Elektryku (czy jak on się tam nazywa), wpłaciłem zaliczkę i miałem zgłosić się w przeddzień Wigilii. Przychodzę i słyszę text, że "szczupak nie dał się złowić". Oddali pieniądze i ..... po szczupaku :-( . Ale będzie kiedyś inna okazja. Zrobiłem za to Twoje rybci w sosie greckim ala Czeslaw. Pycha !! Ta ala polega na zastąpieniu papryki w proszku 2 czubatymi łyżkami chili i wlaniu mleka do smaku. W smaku super. Całej rodzinie smakowało, Tylko ten kolorek taki jak cię mogę ... :-( A już nie miałem miejsca w garnku na kombinowanie z dodatkowym przecierem. Dzięki za przepis.
Aż mi szczęka opadła !!!! Cóż to za cudeńka !!!! A jakie apetyczne i wymyślne!!! Np "polędwiczki w sosie brokułowym z przepiórczymi jajami" ????????? a ja umiem tylko schabowego i mielone.... haha buuuuuu!
Alll, możesz zdradzić co to jest na wierzchu, takie przezroczyste, błyszczące. Czy to rodzaj jakiejś galantyny, czy co? :-) Jak to się robi? Naucz laika kuchennego, proszę
To jest środek , który spełnia dwa zadania: po pierwsze zachowuje formę potrawy i zabezpiecza przed uszkodzeniem , dzięki temu danie trafia na stół w pełnej krasie , drugie zadanie , to ułatwienie przełykania :)
Agik dzięki. Przy tym przepisie, co wspomniałaś był link do auszpiku. Poczytałam i chyba kiedyś zrobię, bo fajnie to wygląda na półmisku i gościom pewnie też się spodoba. Co ważniejsze może być bardzo smaczne.
All ! Zawsze z wielkim bólem serca oglądam te.....Twoje dzieła :( Masz talent Kobieto i to jeszcze jaki ;) Brdzo Cię proszę podziel się z nami ,swoją wiedzą i pomysłami bo też tak byśmy chcieli a... nie potrafimy ( fię ) Może jakieś zdjęcia z kolejnych faz przygotowywania tych cudeniek ? Pozdrawiam i gratuluję pięknie podanych przystawek i zakąsek .J
Alll, wielkie słowa uznania. Twoje dekoracje są powalające. Masz ogromne wyczucie estetyki. Nigdy nie lubiłam tych bogatych dekoracji na talerzu, które przesłaniały jego "prawdziwą" zawartość. U Ciebie wszystko jest "wysmakowane". Pozostaje podglądać i uczyć się. Gratuluję umiejętności i zdolności.
Bardzo dziękuję za tyle ciepłych słów. :))) Pomysłów mam pełną głowę Gorzej z realizacją. Ciągle brakuje mi czasu, no i nie ma dla kogo gotować. W domu króluje dieta. Trzeba czekać na rodzinne imprezy. Ostatnio stawiam pierwsze kroki w pieczeniu tortów. Do tej pory piekłam baaardzo niewiele. Mam kilka rodzinnych zamówień. Tort "Wróżka Zuzia" bardzo się podobał i smakował, no i mam zrobić dla kolejnej dwójki dzieci.
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości: > Tak, chciałam go zrobic ale nie wiem ile wczesniej moge go przygotowac > (pokroic i ozdobic), zeby wody nie puscil :)
Przecież już odpowiedziałam :)))
piszczalka (dodano 2010-09-20 17:32:26) Alll powiedz mi ile wczesniej mozna zrobic ogorki aby nie pusciły wody? Alll (dodano 2010-09-20 17:57:01) Myślę, że ogórek trzeba zrobić prawie na świeżo . Nacięcia na skórce możesz zrobić nawet dzień wcześniej (owiń wilgotnym, papierowym ręcznikiem)j, sałatkę też. Godzinę przed podaniem pokroiłabym na kawałki i do lekko wydrążonych ( nie do końca) nałożyłabym sałatkę.
Tak jak większość Żarłoczków lubię gotować. Jednak przekąski to jest to w czym się najlepiej czuję. Chciałabym się pochwalić chociaż niewielką częścią tego co robiłam. Zdjęcia pochodzą z bardzo różnego okresu, większość to moje pomysły, ale nie wszystkie.
Przepieknie podane.Wygladaja znajomo bo z zainteresowaniem sledze Twoje poczynania na WZ.Gratuluje cierpliwosci.Naprawde jestes mistrzynia przekasek:)
Dech zapiera!Mistrzostwo świata!Gratuluję talentu i pomysłów.
Od razu zrobiłem się głodny. Śliczne !! A miałaś opisać jak zrobić te kwiatki :-( Próbowałem z pora zrobić to biało-żółte ale wychodziło jakby je walec przejechał :-(
Czesławie, nie jestem zawodowcem, więc nie zbyt często je robię. Jak tylko będzie ku temu okazja zrobię fotki i szczegółowo opiszę.
Przy okazji chciałam zapytać o szczupaka. Zrobiłeś go?
Było tak. Zamówiłem szczupaka w Elektryku (czy jak on się tam nazywa), wpłaciłem zaliczkę i miałem zgłosić się w przeddzień Wigilii.
Przychodzę i słyszę text, że "szczupak nie dał się złowić". Oddali pieniądze i ..... po szczupaku :-( . Ale będzie kiedyś inna okazja.
Zrobiłem za to Twoje rybci w sosie greckim ala Czeslaw. Pycha !! Ta ala polega na zastąpieniu papryki w proszku 2 czubatymi łyżkami chili i wlaniu mleka do smaku. W smaku super. Całej rodzinie smakowało, Tylko ten kolorek taki jak cię mogę ... :-( A już nie miałem miejsca w garnku na kombinowanie z dodatkowym przecierem. Dzięki za przepis.
Dzięki Dorota zza płota za pomysł z mlekiem.
Ale bym chciała być Twoim gościem:)
Mi wystarczyłoby stanowisko kuchcika. Może bym się czegoś nauczył :-)
Hi, hiii.... a tak narzekam na brak jakiejkolwiek pomocy.
Ostatnio trafiła i się pierwsza uczennica.
Alll, to jest niejadalne!!!- dzieł sztuki się nie pożera Zachwycające!!!
Ależ pożera się , pożera ... DAJCIE MI TYLKO SZANSĘ!!!!!!!!!!!!!!
prawdziwe cudeńka!!
powinnaś się przedstawiać
jestem :ALL ,MÓW MI MISTRZU
mam szczęście że znalazłam WŻ
pozdrawiam
WOW!!! Zbieram szczękę z podłogi. Te przekąski to mistrzostwo :)
Cudne!Piekne!Mistrzostwo!
ŚLICZ-NOŚ-CI!!! Chylę czoła i zazdroszcze talentu. Chciałabym chociaż w 1/10 umieć tak zrobić!
Mistrzostwo,nie jeden zawodowiec musiał by u ciebie brać prywatne lekcje
Toż to małe dzieła sztuki!! Ale masz pomysły dziewczyno! Chylę czoła!
Bardzo dziękuję, jest to jednak przerost treści nad formą. Każdy ma jakiegoś bzika, mnie padło na przekąski.:)))
Też chciałbym, żeby mi tak padło.
Piękne, gratuluję.
Dorzucę jeszcze dzisiejszą nowość
Poledwiczka z musem brokułowym i jajami przepiórczymi,
Wyglądają smakowice
Chętnie bym się skusiła:)
Gratuluje pomyslowości
Aż mi szczęka opadła !!!!
Cóż to za cudeńka !!!!
A jakie apetyczne i wymyślne!!!
Np "polędwiczki w sosie brokułowym z przepiórczymi jajami" ????????? a ja umiem tylko schabowego i mielone.... haha buuuuuu!
GRATULUJĘ I CHYLĘ CZOŁA!!!!!
Alll, możesz zdradzić co to jest na wierzchu, takie przezroczyste, błyszczące. Czy to rodzaj jakiejś galantyny, czy co? :-) Jak to się robi? Naucz laika kuchennego, proszę
To jest środek , który spełnia dwa zadania: po pierwsze zachowuje formę potrawy i zabezpiecza przed uszkodzeniem , dzięki temu danie trafia na stół w pełnej krasie , drugie zadanie , to ułatwienie przełykania :)
To pierwsze, to wiedziałam, ale o przełykaniu nie pomyślałam. Mniamtom, czyżbyś łykał w całości? Bez gryzienia?
Pogryźć też lubię.... , chociaż wiesz jak trudno wykorzenić wieloletni nawyk "opłatkowy" ? :)
Chociaż...mówią, że jak coś jest dobre, to samo się rozpuszcza w ustach ;-)
Kto jeszcze tak twierdzi oprócz mnie ?:)
Na mieście gadają
Smakosiu, zerkij sobie do przepisów Alll. Tam ten przepis jest. Moim zdaniem to coś w rodzaju galaretki z brokuła.
Agik dzięki. Przy tym przepisie, co wspomniałaś był link do auszpiku. Poczytałam i chyba kiedyś zrobię, bo fajnie to wygląda na półmisku i gościom pewnie też się spodoba. Co ważniejsze może być bardzo smaczne.
Wyglądają fantastycznie,aż szkoda zjadać takie dzieło sztuki.
świetne masz te fikuśne łyżki do sałatek
All ! Zawsze z wielkim bólem serca oglądam te.....Twoje dzieła :( Masz talent Kobieto i to jeszcze jaki ;) Brdzo Cię proszę podziel się z nami ,swoją wiedzą i pomysłami bo też tak byśmy chcieli a... nie potrafimy ( fię ) Może jakieś zdjęcia z kolejnych faz przygotowywania tych cudeniek ? Pozdrawiam i gratuluję pięknie podanych przystawek i zakąsek .J
Alll, wielkie słowa uznania. Twoje dekoracje są powalające. Masz ogromne wyczucie estetyki. Nigdy nie lubiłam tych bogatych dekoracji na talerzu, które przesłaniały jego "prawdziwą" zawartość. U Ciebie wszystko jest "wysmakowane". Pozostaje podglądać i uczyć się. Gratuluję umiejętności i zdolności.
Piękne to to jest, ale niestety nie dla mojej rodzinki oni potrzebują konkretnie zjeść
Bardzo dziękuję za tyle ciepłych słów. :)))
Pomysłów mam pełną głowę Gorzej z realizacją. Ciągle brakuje mi czasu, no i nie ma dla kogo gotować. W domu króluje dieta.
Trzeba czekać na rodzinne imprezy.
Ostatnio stawiam pierwsze kroki w pieczeniu tortów. Do tej pory piekłam baaardzo niewiele. Mam kilka rodzinnych zamówień.
Tort "Wróżka Zuzia" bardzo się podobał i smakował, no i mam zrobić dla kolejnej dwójki dzieci.
Kilka ostatnich fotek.
I już niewiele przekąsek.
Alll odkąd jestem na W-Żecie podziwiam cuda które wyszły spod Twej ręki. Czapki z głów:)
Śliczne smakowitości:)Chętnie podpatruję:) Gratuluję pomysłó i talentu All:)
:)))) Dziękuję
Ostatnie fotki
Jak ja Ci zazdroszcze umiejetnosci robienia tych przekasek :)))
Wiara we własne siły to połowa sukcesu.:)
Pytałaś o ogóka, czy zamierzasz go zrobić?
Tak, chciałam go zrobic ale nie wiem ile wczesniej moge go przygotowac (pokroic i ozdobic), zeby wody nie puscil :)
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości:
> Tak, chciałam go zrobic ale nie wiem ile wczesniej moge go przygotowac
> (pokroic i ozdobic), zeby wody nie puscil :)
Przecież już odpowiedziałam :)))
piszczalka (dodano 2010-09-20 17:32:26)
Alll powiedz mi ile wczesniej mozna zrobic ogorki aby nie pusciły wody?
Alll (dodano 2010-09-20 17:57:01)
Myślę, że ogórek trzeba zrobić prawie na świeżo
. Nacięcia na skórce możesz zrobić nawet dzień wcześniej (owiń wilgotnym, papierowym ręcznikiem)j, sałatkę też. Godzinę przed podaniem pokroiłabym na kawałki i do lekko wydrążonych ( nie do końca) nałożyłabym sałatkę.
Z forum własnie poszlam do przepisu Twojego i przeczytalam :)
Dziekuje :)