Witam, mam 2 pytania: 1) czy ktoś próbował zrobić "domek z piernika" nie z ciasta na pierniczki tylko z ciasta na kruche ciasteczka? Czy się do tego nadają, czy nie są zbyt kruche, i czy dobrze się skejają karmelem?
2) Jaką ilość żelatyny dodać do kremu z 2 kremówek 30% po ml 200? (Czy żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać wystudzoną do ubitej już kremówki, czy przed ubijaniem?). Zapomniałam dodać, że krem ma być do przełożenia tortu.
Skoro nikt nie udzielił jeszcze odpowiedzi, to ja się odezwę:
1. domek wyjdzie doskonały z kruchych ciasteczek, jednak polecam zrobić ciasto z użyciem całego jajka, a nie żółtek, śmietany i dodatku mąki ziemniaczanej (byłoby zbyt kruche i domek mógłby się rozsypać). Wystarczy przepis na zwykłe herbatniki (masło lub margaryna, mąka tortowa lub tortowa pomieszana z krupczatką, cukier puder, jajko, BEZ dodatku proszku do pieczenia). Nie mam zielonego pojęcia czy kruche ciasto dobrze sklei się karmelem, ale na pewno będziesz mogła użyć czekolady lub lukru.
mam książkę z instrukcjami wykonania domku,sklepu i kościółka z herbatników grahamowych są śliczne,zdjęcie nie oddaje urody ,jeśli cię zainteresują postaram się zrobić więcej i lepiej pozdrawiam
śliczna ta chałupka, tylko zdjęcie rzeczywiście nie całkiem ostre,. Bardzo chętnie poglądam jeszcze! (a niedługo muszę zrobić na tort budynek,który ma przypominać autentyczny (młyn) i stąd moje pytanie, bo nie chciałabym robić z piernika...) Dzięki, czekam na następne fotki i może cały instruktarz wykonania np kościoła, to przyda się na przyszłość! Pozdrowionka!
Dzięki, kościołek jest śliczny, z jakością troszkę gorzej... A herbatniki graham, pierwszy raz o takich słyszę, bo to chyba nie są zwykłe? (zwykłe są kruche i nie sądzę czy tak równo się je przekraja) , a biały lukier, czy to gotowy taki do podgrzania czy jest na niego jakiś przepis- np. białko z pudrem i cytryną? Próbowałaś już sama zrobić te cudeńka? Jeżeli tak , to jak wyszły?? Pozdrawiam !!!
Witam, mam 2 pytania:
1) czy ktoś próbował zrobić "domek z piernika" nie z ciasta na pierniczki tylko z ciasta na kruche ciasteczka?
Czy się do tego nadają, czy nie są zbyt kruche, i czy dobrze się skejają karmelem?
2) Jaką ilość żelatyny dodać do kremu z 2 kremówek 30% po ml 200? (Czy żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać wystudzoną do ubitej już kremówki, czy przed ubijaniem?). Zapomniałam dodać, że krem ma być do przełożenia tortu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Skoro nikt nie udzielił jeszcze odpowiedzi, to ja się odezwę:
1. domek wyjdzie doskonały z kruchych ciasteczek, jednak polecam zrobić ciasto z użyciem całego jajka, a nie żółtek, śmietany i dodatku mąki ziemniaczanej (byłoby zbyt kruche i domek mógłby się rozsypać). Wystarczy przepis na zwykłe herbatniki (masło lub margaryna, mąka tortowa lub tortowa pomieszana z krupczatką, cukier puder, jajko, BEZ dodatku proszku do pieczenia).
Nie mam zielonego pojęcia czy kruche ciasto dobrze sklei się karmelem, ale na pewno będziesz mogła użyć czekolady lub lukru.
są śliczne,zdjęcie nie oddaje urody ,jeśli cię zainteresują postaram się zrobić więcej i lepiej
pozdrawiam
śliczna ta chałupka, tylko zdjęcie rzeczywiście nie całkiem ostre,. Bardzo chętnie poglądam jeszcze!
(a niedługo muszę zrobić na tort budynek,który ma przypominać autentyczny (młyn) i stąd moje pytanie, bo nie chciałabym robić z piernika...)
Dzięki, czekam na następne fotki i może cały instruktarz wykonania np kościoła, to przyda się na przyszłość!
Pozdrowionka!
hej,jeśli jakośc Cię zadowala to mam jeszcze sklep i domek
pozdrawiam
Dzięki, kościołek jest śliczny, z jakością troszkę gorzej...
A herbatniki graham, pierwszy raz o takich słyszę, bo to chyba nie są zwykłe? (zwykłe są kruche i nie sądzę czy tak równo się je przekraja) , a biały lukier, czy to gotowy taki do podgrzania czy jest na niego jakiś przepis- np. białko z pudrem i cytryną?
Próbowałaś już sama zrobić te cudeńka? Jeżeli tak , to jak wyszły??
Pozdrawiam !!!