Forum

Kuchenne porady

"domek z piernika" nie z ciasta na pierniczk

• Autor: 3majsiemaja Data: 2010-01-05 09:17:01

Witam, mam 2 pytania:
         1) czy ktoś próbował zrobić "domek z piernika" nie z ciasta na pierniczki tylko z ciasta na kruche ciasteczka?
         Czy się do tego nadają, czy nie są zbyt kruche, i czy dobrze się skejają karmelem?

2) Jaką ilość żelatyny dodać do kremu z 2 kremówek 30% po ml 200? (Czy żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać wystudzoną  do ubitej już      kremówki, czy przed ubijaniem?). Zapomniałam dodać, że krem ma być do przełożenia tortu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Autor: Wkn Data: 2010-01-05 12:04:02

Skoro nikt nie udzielił jeszcze odpowiedzi, to ja się odezwę:

1. domek wyjdzie doskonały z kruchych ciasteczek, jednak polecam zrobić ciasto z użyciem całego jajka, a nie żółtek, śmietany i dodatku mąki ziemniaczanej (byłoby zbyt kruche i domek mógłby się rozsypać). Wystarczy przepis na zwykłe herbatniki (masło lub margaryna, mąka tortowa lub tortowa pomieszana z krupczatką, cukier puder, jajko, BEZ dodatku proszku do pieczenia).
    Nie mam zielonego pojęcia czy kruche ciasto dobrze sklei się karmelem, ale na pewno będziesz mogła użyć czekolady lub lukru.

• Autor: jolcia73 Data: 2010-01-06 18:26:10

mam książkę z instrukcjami wykonania domku,sklepu i kościółka z herbatników grahamowych
    są śliczne,zdjęcie nie oddaje urody ,jeśli cię zainteresują postaram się zrobić więcej i lepiej
    pozdrawiam

• Autor: 3majsiemaja Data: 2010-01-07 09:19:17

śliczna ta chałupka, tylko zdjęcie rzeczywiście nie całkiem ostre,. Bardzo chętnie poglądam jeszcze!
    (a niedługo muszę zrobić na tort budynek,który ma przypominać autentyczny (młyn) i stąd moje pytanie, bo nie chciałabym robić z piernika...)
    Dzięki, czekam na następne fotki i może cały instruktarz wykonania np kościoła, to przyda się na przyszłość!
    Pozdrowionka!

• Autor: jolcia73 Data: 2010-01-07 14:10:59

• Autor: jolcia73 Data: 2010-01-07 14:12:50

hej,jeśli jakośc Cię zadowala to mam jeszcze sklep i domek
    pozdrawiam

• Autor: 3majsiemaja Data: 2010-01-09 10:08:28

Dzięki, kościołek jest śliczny, z jakością troszkę gorzej...
    A  herbatniki graham, pierwszy raz o takich słyszę, bo to chyba nie są zwykłe? (zwykłe są kruche i nie sądzę czy tak równo się je przekraja) , a biały lukier, czy to gotowy taki do podgrzania czy jest na niego jakiś przepis- np. białko z pudrem i cytryną?
    Próbowałaś już sama zrobić te cudeńka? Jeżeli tak , to jak wyszły??
    Pozdrawiam !!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu