Witam.Kiedyś, już dość dawno temu, jadłam u kogoś piernik(ciasto)z marchewki,niestety nie mam tego przepisu,mam inny, ale to ciasto jest typu "gnieciuch", wypróbowałam jedno ciasto z marchewką z WŻ, ale mimo, że wyszło dobre,to jednak nie jest to to, którego szukam, bo było puszyste,kojarzy mi się z ciastem biszkoptowym, a tamto w konsystencji bardziej przypominało właśnie piernik. Może ktoś ma taki przepis,bądź jest gdzieś na WŻ?
Może taki przepis na ciasto marchewkowe: 1 i 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 szklanki drobno utartej marchewki 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli bakalie
Jajka utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na koniec marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy, rodzynki. Piec w temp. 180C, ok. 40 min.
Witam.Kiedyś, już dość dawno temu, jadłam u kogoś piernik(ciasto)z marchewki,niestety nie mam tego przepisu,mam inny, ale to ciasto jest typu "gnieciuch", wypróbowałam jedno ciasto z marchewką z WŻ, ale mimo, że wyszło dobre,to jednak nie jest to to, którego szukam, bo było puszyste,kojarzy mi się z ciastem biszkoptowym, a tamto w konsystencji bardziej przypominało właśnie piernik. Może ktoś ma taki przepis,bądź jest gdzieś na WŻ?
Wpisz w wyszukiwarkę piernik marchewkowy kliknij 2 razy bo za pierwszym nic nie wyskakuje i masz sporo przepisów.Pozdrawiam
Może taki przepis na ciasto marchewkowe:
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
bakalie
Jajka utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na koniec marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy, rodzynki. Piec w temp. 180C, ok. 40 min.
http://wielkiezarcie.com/recipe9912.html polecam :) bardzo puszyste i lekkie