Mam do dyspozycji wielkiego indyka, w całości. Rozmrożonego wczoraj, więc nie mogę go ponownie zamrozić. Szukam na niego pomysłu już od wczesnego ranka, a zupełnie zapomniałam o WŻ ;)... Zastanawiałam się, nad upieczeniem go w całości, ale nigdzie nie mogę znaleźć w miarę dokładnego i odpowiadającego mi przepisu, więc, - może macie jakiś pomysł na zagospodarowanie 1, bardzo dużego indyka? (może być w kilku potrawach- do zamrożenia już gotowych "przetworów").
Podaję Ci przepis na indyka pieczonego.Przygotowując indyka należy pamiętać o wyciągnięciu ścięgien z jego nóg,jak ównież o tym,że tuszkę należy nasolić, a także natrzeć pieprzem oraz mieszanką cząbru i bazylii.Skropić spirytusem lub wódką wyborową,zawinąć w lnianą ściereczkę lub gazę i postawić w chłodzie na kilka godzin.Przygotować nadzienie:maślaną bułkę namoczoną w mleku lekko oddcisnąć i dodać 2 surowe żółtka i 5 dkg masła.Wszystko utrzeć na pulchną masę,dodać 5 dkg rodzynków,do smaku doprawić solą z pieprzem i imbirem oraz 1/2 łyżeczki cukru.Dołożyć mały pęczek posiekanej natki.Ubić pianę z dwóch białek,wymieszać z resztą nadzienia.Nadzieniem wypełnić wole indycze lub tuszkę(wówczas należy podwoić ilość nadzienia). Blachę wysmarować oliwą,tuszkę lekko posmarować masłem.Piec na rumiano,skrapiając często indyka mieszaniną 1/2 l wody i 1/4 l wódki.
Mam do dyspozycji wielkiego indyka, w całości. Rozmrożonego wczoraj, więc nie mogę go ponownie zamrozić. Szukam na niego pomysłu już od wczesnego ranka, a zupełnie zapomniałam o WŻ ;)... Zastanawiałam się, nad upieczeniem go w całości, ale nigdzie nie mogę znaleźć w miarę dokładnego i odpowiadającego mi przepisu, więc, - może macie jakiś pomysł na zagospodarowanie 1, bardzo dużego indyka? (może być w kilku potrawach- do zamrożenia już gotowych "przetworów").
Podaję Ci przepis na indyka pieczonego.Przygotowując indyka należy pamiętać o wyciągnięciu ścięgien z jego nóg,jak ównież o tym,że tuszkę należy nasolić, a także natrzeć pieprzem oraz mieszanką cząbru i bazylii.Skropić spirytusem lub wódką wyborową,zawinąć w lnianą ściereczkę lub gazę i postawić w chłodzie na kilka godzin.Przygotować nadzienie:maślaną bułkę namoczoną w mleku lekko oddcisnąć i dodać 2 surowe żółtka i 5 dkg masła.Wszystko utrzeć na pulchną masę,dodać 5 dkg rodzynków,do smaku doprawić solą z pieprzem i imbirem oraz 1/2 łyżeczki cukru.Dołożyć mały pęczek posiekanej natki.Ubić pianę z dwóch białek,wymieszać z resztą nadzienia.Nadzieniem wypełnić wole indycze lub tuszkę(wówczas należy podwoić ilość nadzienia). Blachę wysmarować oliwą,tuszkę lekko posmarować masłem.Piec na rumiano,skrapiając często indyka mieszaniną 1/2 l wody i 1/4 l wódki.
Poczytaj, ciekawy artykul:
http://wielkiezarcie.com/article49109.html