Chcę unikać w żywieniu białej mąki, ale - właśnie, kiedy konczy się biała mąka a zaczyna mąka bardziej wartościowa?
O jakie typy chodzi jeśli mówimy o białej mące?
Czy mąka chlebowa 750 to jeszcze biała mąka czy już nie?
Niech ktoś pomoże, jeśli posiada taką wiedzę, bo ja przewaliłam internet, wszędzie pisze, że biała mąka jest be, a nie pisze o jakie konkretnie typy mąki chodzi.
Zdrowa (przynajmniej na dzień dzisiejszy, bo nie wiadomo co odkryją za kilka lat) jest mąka razowa - typy powyżej 1800. Oraz mąki orkiszowe - najlepiej też wybierać wysokie typy. pomiędzy są mąki sitkowe - to jest rodzaj pośredni pomiędzy mąką zwykłą a razową, typy od 1400.
Decydujac sie na samą mąkę razową musisz być swiadoma struktury i smaku wypieku. Struktura wypieku jest gliniasta, ciężka, natomiast smak gorzkawy, do niego trzeba sie przyzwyczaić (żaden chleb sklepowy, zwany razowym nie jest z mąki razowej w 100%, a jedynie w 50%). Ja po kilku latach pieczenia chleba doszłam do proporcji 3/4 mąki razowej (mieszam pszenną, żytnią i orkiszową) - 1/4 normalnej (chlebowej bądź niższych typów)
Dzięki wielkie, Ekkore, jak zwykle można na Ciebie liczyć :) A co do smaku takiego chlebka...no cóż mięsa na parze też nie lubiłam, do wszystkiego można się przyzwyczaić...na pewno nie będę piekła czysto razowych chlebów, ale chociaż ciut ograniczę tę białą mąkę, bo po ciąży mam nadmiar kochanego tłuszczyku. Zaraz wyciągam zakwas i biorę się do roboty :) Dzięki raz jeszcze! Pozdrawiam!
Chcę unikać w żywieniu białej mąki, ale - właśnie, kiedy konczy się biała mąka a zaczyna mąka bardziej wartościowa?
O jakie typy chodzi jeśli mówimy o białej mące?
Czy mąka chlebowa 750 to jeszcze biała mąka czy już nie?
Niech ktoś pomoże, jeśli posiada taką wiedzę, bo ja przewaliłam internet, wszędzie pisze, że biała mąka jest be, a nie pisze o jakie konkretnie typy mąki chodzi.
Zdrowa (przynajmniej na dzień dzisiejszy, bo nie wiadomo co odkryją za kilka lat) jest mąka razowa - typy powyżej 1800. Oraz mąki orkiszowe - najlepiej też wybierać wysokie typy.
pomiędzy są mąki sitkowe - to jest rodzaj pośredni pomiędzy mąką zwykłą a razową, typy od 1400.
Decydujac sie na samą mąkę razową musisz być swiadoma struktury i smaku wypieku. Struktura wypieku jest gliniasta, ciężka, natomiast smak gorzkawy, do niego trzeba sie przyzwyczaić (żaden chleb sklepowy, zwany razowym nie jest z mąki razowej w 100%, a jedynie w 50%). Ja po kilku latach pieczenia chleba doszłam do proporcji 3/4 mąki razowej (mieszam pszenną, żytnią i orkiszową) - 1/4 normalnej (chlebowej bądź niższych typów)
Dzięki wielkie, Ekkore, jak zwykle można na Ciebie liczyć :)
A co do smaku takiego chlebka...no cóż mięsa na parze też nie lubiłam, do wszystkiego można się przyzwyczaić...na pewno nie będę piekła czysto razowych chlebów, ale chociaż ciut ograniczę tę białą mąkę, bo po ciąży mam nadmiar kochanego tłuszczyku.
Zaraz wyciągam zakwas i biorę się do roboty :) Dzięki raz jeszcze! Pozdrawiam!