Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Ile to kosztuje???

• Autor: jola995 Data: 2010-01-09 16:48:50

Mam do Was kochani pytanie, wiele osób robi torty na zamówienie ,jak to się liczy ???Ile za taki tort np.z kubusiem puchatkiem ma 2 kg jest w środku z bitej śmietany tylko po bokach krem?A torty z masa cukrową???Mam nadzieje że mnie ktoś oświeci.Pozdrawiam

• Autor: aloalo Data: 2010-01-09 17:06:43

Joluś, mam ten sam problem :) Zrobiłam kilka tortów na zamówienie z masą cukrową i kompletnie nie wiedziałam, ile mam policzyć. Jak mąż mnie spytał, ile wzięłam, to się puknął w czoło i powiedział, ze on by za takie grosze nawet tej masy nie wyrabiał :)

W jednej z cukierni w moim mieście kilogram takiego tortu, jak Twój na zdjęciu kosztuje 45 zł. Te ręcznie ozdabiane masą cukrową (lale, samochody, piłki, buciki itp) od 65 do 95 zł za kilogram.

A mi jest głupio wziąć więcej, bo co sobie pomyślą? Bo niestety nikt, kto tego nie widział, ile z takimi tortami jest pracy. Nie wspominając o sprzątaniu ;)

Życzę powodzenia w ustalaniu cennika :)

• Autor: Ala06 Data: 2010-01-09 17:43:42

Użytkownik aloalo napisał w wiadomości:
    > Joluś, mam ten sam problem :) Zrobiłam kilka tortów na
    > zamówienie z masą cukrową i kompletnie nie wiedziałam, ile mam
    > policzyć. Jak mąż mnie spytał, ile wzięłam, to się puknął w czoło i
    > powiedział, ze on by za takie grosze nawet tej masy nie wyrabiał :) W jednej
    > z cukierni w moim mieście kilogram takiego tortu, jak Twój na zdjęciu
    > kosztuje 45 zł. Te ręcznie ozdabiane masą cukrową (lale, samochody,
    > piłki, buciki itp) od 65 do 95 zł za kilogram. A mi jest głupio wziąć
    > więcej, bo co sobie pomyślą? Bo niestety nikt, kto tego nie widział, ile z
    > takimi tortami jest pracy. Nie wspominając o sprzątaniu ;) Życzę
    > powodzenia w ustalaniu cennika :)

Moj syn jest cukiernikiem i potwierdza to co napisala aloalo

• Autor: Czeslaw Data: 2010-01-09 17:38:37

A ile kosztuje Dama z łasiczką czy Bitwa pod Grunwaldem czy inne dzieło sztuki i co z tego, że kulinarnej?
    Pomyśl w drugą stronę: Ile byłabyś skłonna dać za Twój wyrób, biorąc pod uwagę wszystko łącznie z czasem
    i pomnóż to przez 5.

• Autor: jola995 Data: 2010-01-09 19:03:01

Użytkownik Czeslaw napisał w wiadomości:
    > A ile kosztuje Dama z łasiczką czy Bitwa pod Grunwaldem czy inne dzieło
    > sztuki i co z tego, że kulinarnej?Pomyśl w drugą stronę: Ile byłabyś
    > skłonna dać za Twój wyrób, biorąc pod uwagę wszystko
    > łącznie z czasemi pomnóż to przez 5.
    A dlaczego to wszystko pomnożyć przez 5????????a nie np.4????????

• Autor: bea39 Data: 2010-01-09 19:26:48

Ot promuje się

• Autor: Czeslaw Data: 2010-01-09 22:28:19

Użytkownik jola995 napisał w wiadomości:
    > Użytkownik Czeslaw napisał w wiadomości:> A ile kosztuje Dama z
    > łasiczką czy Bitwa pod Grunwaldem czy inne dzieło> sztuki i co z tego,
    > że kulinarnej?Pomyśl w drugą stronę: Ile byłabyś> skłonna dać za
    > Twój wyrób, biorąc pod uwagę wszystko> łącznie z czasemi
    > pomnóż to przez 5.A dlaczego to wszystko pomnożyć przez 5????????a
    > nie np.4????????
    Aby było z czego spuszczać cenę
    Czeslaw

• Autor: Glumanda Data: 2010-01-09 19:17:55

Mam identyczny problem, tylko liczony w €.
    W tym tygodniu zrobilam dwa torty, na zamowienie jeden wiekszy drugi troszke mniejszy.. Przy obydwoch nastalam sie w kuchni, nie mowiac ile razy musialam myc rozne akcesoria. Do jednego peikalm dwa rozne biszkopty i przygotowywalam 3 masy. Do drugiego byl jeden biszkopt i jeden krem ale.. stanie wkuchni i ciapcianie sie z kolorowym kremem aby udekorowac calosc wg zyczenia. Skladniki tez sama kupowalam.. i tak samo, jak Twoj maz powiedzial.. ze najlepiej rob to ludziom za darmo :> jak chcesz to za takie ceny oddawac. Np. skoro przy jednym skladniki wyniosly 15€ a ja chcialam wziasc 25€ a stalam ponad trzy godziny w kuchni.. W cukierniach torty sa przewaznie z bita smietana i marcepanem i ozdobione sztucznymi kwiatkami (plastikowymi) a kosztuja 30-40€. Na moich tortach jest wszystko jadalne :)
    Oto moje dziela, na zamowienie :)

• Autor: tineczka Data: 2010-01-09 19:28:41

A ja nie rozumiem tego problemu, jak sie nie oplaca, to po co przyjmujesz zamowienia?

• Autor: Mika K Data: 2010-01-09 19:39:59

U nas za 1 kg tortu biorą średnio 35 zł w górę.Ale są i wyjątki. Ja w zeszłym roku za 2 kg torta ze zdjeciem syna dałam 36 zł(cały) ależ było moje zdziwienie że tak tanio dałam.A swoją drogą może jest ktoś z Bielska-Białej co robi takie ładne torty na zamówienie?Bardzo chętnie bym skorzystała z takiej usługi pod koniec stycznia:)

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-01-09 20:16:27

Po to zebys Ty się pytała,takich na pewno nie upieczesz:)

• Autor: tineczka Data: 2010-01-09 21:19:39

Hehe, napewno nie bede piekla tortow na "zamowienie" i biadolila ile sie nazmywalam i ile godzin stalam na nogach:)))) Roznica jest taka, ze ja jestem w profecji i wiem jaka zaplate zadam za moja prace:)

• Autor: Beata500 Data: 2010-01-09 20:34:04

Danusia nie napisała,że się nie opłaca.Po prostu ma skrupuły ile może wziąć za swoją pracę,żeby jej trud  był należycie opłacony,a zdrugiej strony pewnie chciałaby by ta cena była konkurencyjna dla wyrobów np. z cukierni.

• Autor: Glumanda Data: 2010-01-09 21:15:54

• Autor: tineczka Data: 2010-01-09 21:46:49

Danusia napisala ile trudu i innych ofiar musiala zrobic, zeby jakis tort wyprodukowac. Jak ma skrupuly co do zaplaty, to niech nie robi i nie narzeka. Prosta matematyka.Nigdy nie mozna robic jednego  tortu w domu i myslec , ze sie konkuruje z cukiernia robiaca setki takowych kazdego dnia.

• Autor: Glumanda Data: 2010-01-10 00:03:29

Chyba mnie zle zrozumialas,, Ja nie skarze sie, ze mam dosc tej roboty i wiecej nie bede. Czy sie oplaca to moja sprawa.. podpielam sie do watku Joli, z powodu, ze mamy podobne rozterki. Jak ktos chce to wyczyta w nim to a jak nie chce, to wyczyta cos innego. Zamowienia przyjmuje i bede przyjmowala nadal.. co nie znaczy, ze moja praca ma byc za darmo..ani nie znaczy tez, ze jestem niedoceniona. To, ze wyrob w domu pojedynczych tortow unikatow a wyrob masowy to dwie inne sprawy to nie podlega dyskusji. Widze, ze dzis nie podoba Ci sie moj nos.. wiec nie bede Ci go pokazywala.. Byc moze ktos inny da wiecej, za to ze go wystawie.. niz to co wniosla do watku Twoja uwaga. Milego wieczoru wszystkim.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-01-09 20:18:09

Masz ogromny talent Danusiu,cudne torty i bardzo pracochłonne ,ale za to naturalne bez sztucznej osłony marcepanowej.

• Autor: aloalo Data: 2010-01-09 21:16:33

Użytkownik Mama Rozyczki napisał w wiadomości:
    > Masz ogromny talent Danusiu,cudne torty i bardzo pracochłonne ,ale za to
    > naturalne bez sztucznej osłony marcepanowej.

Zgadzam się, że Danusia ma talent. Ale mozesz mi powiedzieć, co sztucznego jest w osłonie marcepanowej?! Zarówno masa marcepanowa jak i cukrowa jest zrobiona z jadalnych składników, więc o co Ci chodzi?

• Autor: tineczka Data: 2010-01-09 21:26:33

Mama rozyczki tak sobie pisze czasami na temat , czasami nie. Naprawde, to nie zawsze wiadomo o co Jej chodzi:)))

• Autor: CZOS Data: 2010-01-09 22:00:42

A co Ty w tym wątku napisałaś na temat???

• Autor: jola995 Data: 2010-01-10 10:53:49

Użytkownik aloalo napisał w wiadomości:
    > Użytkownik Mama Rozyczki napisał w wiadomości: > Masz ogromny talent
    > Danusiu,cudne torty i bardzo pracochłonne ,ale za to > naturalne bez
    > sztucznej osłony marcepanowej.  Zgadzam się, że Danusia ma talent. Ale
    > mozesz mi powiedzieć, co sztucznego jest w osłonie marcepanowej?!
    > Zarówno masa marcepanowa jak i cukrowa jest zrobiona z jadalnych
    > składników, więc o co Ci chodzi?
    Ja równiez zgadzam się z aloalo ...

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-01-10 12:59:51

Nie ulega watpliwosci ze masa cukrowa i marcepanowa jest jadalna.Mnie chodzi o prawdziwe torty wlasnie takie jak upiekla Danusia.Jedzac taki tort mam ochote zjesc caly kawalek,a nie dokopywac sie przez cala skorupe zeby dostac sie do srodka tortu ,przeciez tej skorupy nie zjem.Chyba ze ktos lubi zuc cos takiego! To tak samo jakby jadl baranka  z cukru,o wiele trudniej jest ozdobic tort  z naturalnych składników kremu lub bitej smietany ,wyczarowujac rozne zwierzeta lub postacie.A nie wyciac wg szablonu,listki kwiatow lub innych,a przy jedzeniu zwalac to wszystko zeby zjesc tort.Wlasnie dlatego ludzie przychodza do osob prywatnych zrobic tort, ale bez tych opakowan.W cukierni wszystko  wyglada pięknie! ale juz na pewno tak nie smakuje.

• Autor: Glumanda Data: 2010-01-09 21:16:42

• Autor: mysha2006 Data: 2010-01-13 20:14:15

Jednym smakuje zwykły krem innym "osłona marcepanowa" (ja np. sama bym jej nie zjadła bo nie cierpię marcepanu), smak to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje :)

• Autor: mysha2006 Data: 2010-01-13 20:12:33

Piękne są te torty. Moim zdaniem możesz spokojnie wołać tyle samo ile życzy sobie cukiernia. Wiadomo, że Twoje własnoręczne będą lepsze niż te z cukierni.

• Autor: bea39 Data: 2010-01-09 19:33:11

A nie prościej zapytać w cukierni i wziąść troszkę mniej?A jak się nie podoba to niech w cukierni im robią.Dziewczyny, njie można byc miękkim bo w z torbami was puszczą, jak coś to moga iśc do cukierni.

• Autor: tineczka Data: 2010-01-09 21:31:22

Beatko, ja nie bardzo rozumiem ten problem, umieraja z glodu te "tortowe" wykonawczynie ???  Nie moga zarobic, to po co tyle trudu sobie zadaja??? Po co???????

• Autor: Kormag Data: 2010-01-09 22:22:50

pozwole sie wtracic do rozmowy
    zadajesz niewlasciwe pytania zalozycielka watku nie pisze ze jest to niedochodowe i nie moze na tym zarobic ale pyta sie zwyczajnie ile moze zazadac za takie ciacho
    pisalas wczesniej ze takie domowej roboty torty nie moga konkurowac z cukiernianymi ktore sa robione w setki sztuk dziennie-blad
    ludzie zamawiajacy  torty u gospodyn domowych wiedza czym sie on  rozni od tego z cukierni i chetnie wyloza na to troche wiecej pieniedzy
    nie kazdy zyje w szwecji jak ty i ma sie tak dobrze  zreszta  niewazne gdzie kto mieszka nie kazdy moze poprostu pozwolic sobie na odrzucenie dodatkowego zarobku
    zycze powodzenia w sprzedazy

• Autor: jola995 Data: 2010-01-10 10:56:16

Użytkownik tineczka napisał w wiadomości:
    > Beatko, ja nie bardzo rozumiem ten problem, umieraja z glodu te "tortowe"
    > wykonawczynie ???  Nie moga zarobic, to po co tyle trudu sobie zadaja???
    > Po co???????
    Oj tineczko Ty zawsze lubisz mieszać, ale to chyba juz Twoja natura...Pozdrawiam

• Autor: Zośka Data: 2010-01-09 19:45:19

Piękny ten tort i zapłaciłabym za niego tyle ile byś powiedziała. Myślę, że  jeśli policzyłabyś koszty produktów + 300% tychże kosztów za profesjonalne wykorzystanie produktów+ premia za efekty wizualne to wyszłoby Ci koszty produktów x 5. Mogłabyś napisać ile zapłaciłabym według tego wzoru?

• Autor: Scooby Data: 2010-01-10 09:03:06

Tam gdzie ja mieszkam to kg tortu w cukierni kosztuje 30zł,ale takie cudo jak ty zrobiłaś to niewiem ile może kosztowac.Myślę,że tak 50-70zł.Mąż miał rację ,,,,,,,ze za mało wziełaś,ja wychodzę z założenia że trzeba się cenic,niewarto nad kimś się użalac,że może niema pieniędzy itd tylko trzeba sobie liczyc tyle na ile dany wypiek,czy tort jest warty.Inni by się nad tym nie litowali,że za dużo wzieli.Pozdrawiam.

• Autor: karasia Data: 2010-01-10 09:19:39

U mnie w mieście za takie torty bierze się 50 zł za robociznę i plus materiały które pochłonął tort ( tak prywatnie oczywiście a nie w cukierniach ). Ja też tak liczę i nikt nie narzekał. A 50 zł zarobku za zrobienie czegoś co lubię mi też odpowiada.

• Autor: Scooby Data: 2010-01-10 09:41:28

Karasia masz całkowitą rację,w sumie torty są pracochłonne to też nic dziwnego,że troche kosztują.Ja nigdy nie robiłam tortów,bo boję się że mi się nie uda i wszystkie składniki pójdą na marne.Ale ciesze się,że mogę podziwiac czyjeś torty.

• Autor: jola995 Data: 2010-01-10 10:52:17

Nie sądziłam że z mojego pytania wywiązę się aż taka ostra dyskusja, wszyskim dziękuje i za taki torcik wziełabym 90 zł.Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu