Forum

Kuchenne porady

Potrzebny pomysł na torcik w stylu angielskim

• Autor: megii013 Data: 2010-01-09 22:55:53

Niedługo mam roczek Synka w związku z tym chciałabym upiec torcik w stylu angielskim (bo takowych u nas nie ma). Może byście podsuneli jakieś ciekawe (oglądałam na WŻ są piękne, ale jeszcze nie wybrałam) I jeszcze pytanko czy środek torta może być dowolny (śmietana, kremy itp.?, ) i czy te ozdoby są zjadliwe?, czy pełnią tylko funkcję ozdób. Z góry bardzo dziękuję

• Autor: Scooby Data: 2010-01-10 09:08:34

Na tortach się nie znam,bo nigdy ich nie robiłam.Ale mogę cos doradzic w sprawie ozdób.Możesz ozdoby zrobic z pozostałego kremu szprycką,ewentualnie iśc do cukierni i tam spytac,czy mają ozdoby do tortów,takie żeby można je było zjeśc,albo po sklepach spożywczych poszukaj napewno coś znajdziesz.Przykro mi że zawiele Ci nie pomogłam,ale cieszę się,że mogłam doradzic w sprawie ozdób.Pozdrawiam.

• Autor: alfa_beta Data: 2010-01-10 09:58:27

http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=71&user=132402
    http://wielkiezarcie.com/recipe30981.html

Zajrzyj tutaj. Jest masa pieknych tortów:) Niestety linki nieaktywne(mozilla)

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-01-10 12:51:18

Użytkownik megii013 napisał w wiadomości:
    > Niedługo mam roczek Synka w związku z tym chciałabym upiec torcik w stylu
    > angielskim (bo takowych u nas nie ma). Może byście podsuneli jakieś ciekawe
    > (oglądałam na WŻ są piękne, ale jeszcze nie wybrałam)

Na roczek proponuję zrobić Kubusia Puchatka. Uniwersalny wzór , dla takiego maluszka myślę, najlepszy. Wg. mnie powinien byc kolorowy i wesoły
    Pokażę ci jakie ja robiłam torty na roczek , większośc jest własnie z puchatkiem

http://wielkiezarcie.com/recipe43767.html

Taki tort możesz też ozdobić kremem, też wygląda fajnie. Przepis ze zdjęciami znajdziesz w moim profilu

>I jeszcze
    > pytanko czy środek torta może być dowolny (śmietana, kremy itp.?, ) i czy
    > te ozdoby są zjadliwe?, czy pełnią tylko funkcję ozdób. Z
    > góry bardzo dziękuję

środek moze być dowolny . Natomist wierzch i boki tortu posmaruj np. masą budyniową lub utartym masłem z cukrem pudrem ( masło musi być dobrej jakości). Nie smaruj śmietaną kremówką bo może rozpuścić masę cukrową.

Ozdoby są jak najbardziej ,,zjadliwe,, . Gdybyś zdecydowała się na tort angielski to radzę ozdoby zrobić dzień lub dwa wcześniej.
    Pozdrawiam

• Autor: megii013 Data: 2010-01-10 16:00:32

Dziękuję wszystkim za pomysły,pozdrawiam!

• Autor: bettinka Data: 2010-01-10 18:46:31

Sama prowadzę poszukiwania inspiracji do zrobienia tortu ma roczek z tym, że dla dziewczynki. I choć jeszcze mam sporo czasu już poszukuję. Natknęłam się na kilka nawet fajnych torcików dla chłopca wiec wstawiam linki, może Ci nieco pomogą coś znaleźć.

http://www.icedgemcakes.co.uk/gallery/cake34c.htm wystarczy dodać misiowi uśmiech
    http://amazingcreations.org/children.aspx - tutaj też są na roczek i nie tylko
    Jak na coś jeszcze trafie to podrzucę. Pozdrawiam:)))

• Autor: megii013 Data: 2010-01-10 20:56:35

Dzięki bettinka za te propozycje, torty są prześliczne, ale chyba aż tak bardzo nie poszaleję. Jeszcze nigdy nie robiłam torta w takim stylu, najpierw muszę zakupić parę foremek, jakieś barwinki i może coś tam ulepię, pozdrawiam!

• Autor: bettinka Data: 2010-01-10 22:11:13

Najgorzej się zabrać, a później jakoś idzie. Możesz do swojego tortu wykorzystać jakieś elementy, najważniejsze, że będzie Twój, Twoja praca i serce. Ja często upatrzę sobie 2-3 torty i z wybranych dekoracji robię swój własny, co zbyt trudne pomijam. Życzę powodzenia i pozdrawiam;)

• Autor: megii013 Data: 2010-01-10 23:15:48

Tak też zamierzam zrobić, troche z tego troche z tego i coś tam wyjdzie. Na razie skromnie, bo nie mam żadnych narzędzi a jak patrzyłam te wykrawaczki to bardzo drogie są, kupię z jeden wzór i starczy. Nie wiesz czy można nożem coś wyciąć z tej masy, a czy kółeczko kieliszkiem da radę?hmm.

• Autor: megii013 Data: 2010-01-10 23:15:48

Tak też zamierzam zrobić, troche z tego troche z tego i coś tam wyjdzie. Na razie skromnie, bo nie mam żadnych narzędzi a jak patrzyłam te wykrawaczki to bardzo drogie są, kupię z jeden wzór i starczy. Nie wiesz czy można nożem coś wyciąć z tej masy, a czy kółeczko kieliszkiem da radę?hmm.

• Autor: bettinka Data: 2010-01-10 23:40:52

Kieliszkiem spokojnie dasz radę wyciąć, dłońmi też wiele rzeczy można uformować, nóż też się przydaje, radełko jeżeli masz, są takie dwustronne, z jednej gładkie, a z drugiej karbowane, mniejsze foremki do wycinania ciastek też mogą być np serduszka, gwiazdki itp. Z "profesjonalnych" wykrawaczek mam tylko kwiatuszki i to te tańsze, bo tak jak pisałaś są bardzo drogie. Właściwie to głównie zaopatrzyłam się w barwniki, bo je trudno zastąpić.

• Autor: bettinka Data: 2010-01-11 19:26:29

Wklejam Ci jeszcze link do tortu ze słodkim psiakiem, do którego zrobienia wystarczą dłonie i kawałek noża. Myślę, że jest dość łatwy.

A tutaj jest mnóstwo tortów, które możesz sobie przejrzeć.

Przejdź do pełnej wersji serwisu