Niedługo mam roczek Synka w związku z tym chciałabym upiec torcik w stylu angielskim (bo takowych u nas nie ma). Może byście podsuneli jakieś ciekawe (oglądałam na WŻ są piękne, ale jeszcze nie wybrałam) I jeszcze pytanko czy środek torta może być dowolny (śmietana, kremy itp.?, ) i czy te ozdoby są zjadliwe?, czy pełnią tylko funkcję ozdób. Z góry bardzo dziękuję
Na tortach się nie znam,bo nigdy ich nie robiłam.Ale mogę cos doradzic w sprawie ozdób.Możesz ozdoby zrobic z pozostałego kremu szprycką,ewentualnie iśc do cukierni i tam spytac,czy mają ozdoby do tortów,takie żeby można je było zjeśc,albo po sklepach spożywczych poszukaj napewno coś znajdziesz.Przykro mi że zawiele Ci nie pomogłam,ale cieszę się,że mogłam doradzic w sprawie ozdób.Pozdrawiam.
Użytkownik megii013 napisał w wiadomości: > Niedługo mam roczek Synka w związku z tym chciałabym upiec torcik w stylu > angielskim (bo takowych u nas nie ma). Może byście podsuneli jakieś ciekawe > (oglądałam na WŻ są piękne, ale jeszcze nie wybrałam)
Na roczek proponuję zrobić Kubusia Puchatka. Uniwersalny wzór , dla takiego maluszka myślę, najlepszy. Wg. mnie powinien byc kolorowy i wesoły Pokażę ci jakie ja robiłam torty na roczek , większośc jest własnie z puchatkiem
Taki tort możesz też ozdobić kremem, też wygląda fajnie. Przepis ze zdjęciami znajdziesz w moim profilu
>I jeszcze > pytanko czy środek torta może być dowolny (śmietana, kremy itp.?, ) i czy > te ozdoby są zjadliwe?, czy pełnią tylko funkcję ozdób. Z > góry bardzo dziękuję
środek moze być dowolny . Natomist wierzch i boki tortu posmaruj np. masą budyniową lub utartym masłem z cukrem pudrem ( masło musi być dobrej jakości). Nie smaruj śmietaną kremówką bo może rozpuścić masę cukrową.
Ozdoby są jak najbardziej ,,zjadliwe,, . Gdybyś zdecydowała się na tort angielski to radzę ozdoby zrobić dzień lub dwa wcześniej. Pozdrawiam
Sama prowadzę poszukiwania inspiracji do zrobienia tortu ma roczek z tym, że dla dziewczynki. I choć jeszcze mam sporo czasu już poszukuję. Natknęłam się na kilka nawet fajnych torcików dla chłopca wiec wstawiam linki, może Ci nieco pomogą coś znaleźć.
Dzięki bettinka za te propozycje, torty są prześliczne, ale chyba aż tak bardzo nie poszaleję. Jeszcze nigdy nie robiłam torta w takim stylu, najpierw muszę zakupić parę foremek, jakieś barwinki i może coś tam ulepię, pozdrawiam!
Najgorzej się zabrać, a później jakoś idzie. Możesz do swojego tortu wykorzystać jakieś elementy, najważniejsze, że będzie Twój, Twoja praca i serce. Ja często upatrzę sobie 2-3 torty i z wybranych dekoracji robię swój własny, co zbyt trudne pomijam. Życzę powodzenia i pozdrawiam;)
Tak też zamierzam zrobić, troche z tego troche z tego i coś tam wyjdzie. Na razie skromnie, bo nie mam żadnych narzędzi a jak patrzyłam te wykrawaczki to bardzo drogie są, kupię z jeden wzór i starczy. Nie wiesz czy można nożem coś wyciąć z tej masy, a czy kółeczko kieliszkiem da radę?hmm.
Tak też zamierzam zrobić, troche z tego troche z tego i coś tam wyjdzie. Na razie skromnie, bo nie mam żadnych narzędzi a jak patrzyłam te wykrawaczki to bardzo drogie są, kupię z jeden wzór i starczy. Nie wiesz czy można nożem coś wyciąć z tej masy, a czy kółeczko kieliszkiem da radę?hmm.
Kieliszkiem spokojnie dasz radę wyciąć, dłońmi też wiele rzeczy można uformować, nóż też się przydaje, radełko jeżeli masz, są takie dwustronne, z jednej gładkie, a z drugiej karbowane, mniejsze foremki do wycinania ciastek też mogą być np serduszka, gwiazdki itp. Z "profesjonalnych" wykrawaczek mam tylko kwiatuszki i to te tańsze, bo tak jak pisałaś są bardzo drogie. Właściwie to głównie zaopatrzyłam się w barwniki, bo je trudno zastąpić.
Niedługo mam roczek Synka w związku z tym chciałabym upiec torcik w stylu angielskim (bo takowych u nas nie ma). Może byście podsuneli jakieś ciekawe (oglądałam na WŻ są piękne, ale jeszcze nie wybrałam) I jeszcze pytanko czy środek torta może być dowolny (śmietana, kremy itp.?, ) i czy te ozdoby są zjadliwe?, czy pełnią tylko funkcję ozdób. Z góry bardzo dziękuję
Na tortach się nie znam,bo nigdy ich nie robiłam.Ale mogę cos doradzic w sprawie ozdób.Możesz ozdoby zrobic z pozostałego kremu szprycką,ewentualnie iśc do cukierni i tam spytac,czy mają ozdoby do tortów,takie żeby można je było zjeśc,albo po sklepach spożywczych poszukaj napewno coś znajdziesz.Przykro mi że zawiele Ci nie pomogłam,ale cieszę się,że mogłam doradzic w sprawie ozdób.Pozdrawiam.
http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=71&user=132402
http://wielkiezarcie.com/recipe30981.html
Zajrzyj tutaj. Jest masa pieknych tortów:) Niestety linki nieaktywne(mozilla)
http://wielkiezarcie.com/recipe30981.html
Użytkownik megii013 napisał w wiadomości:

> Niedługo mam roczek Synka w związku z tym chciałabym upiec torcik w stylu
> angielskim (bo takowych u nas nie ma). Może byście podsuneli jakieś ciekawe
> (oglądałam na WŻ są piękne, ale jeszcze nie wybrałam)
Na roczek proponuję zrobić Kubusia Puchatka. Uniwersalny wzór , dla takiego maluszka myślę, najlepszy. Wg. mnie powinien byc kolorowy i wesoły
Pokażę ci jakie ja robiłam torty na roczek , większośc jest własnie z puchatkiem
http://wielkiezarcie.com/recipe43767.html
Taki tort możesz też ozdobić kremem, też wygląda fajnie. Przepis ze zdjęciami znajdziesz w moim profilu
>I jeszcze
> pytanko czy środek torta może być dowolny (śmietana, kremy itp.?, ) i czy
> te ozdoby są zjadliwe?, czy pełnią tylko funkcję ozdób. Z
> góry bardzo dziękuję
środek moze być dowolny . Natomist wierzch i boki tortu posmaruj np. masą budyniową lub utartym masłem z cukrem pudrem ( masło musi być dobrej jakości). Nie smaruj śmietaną kremówką bo może rozpuścić masę cukrową.
Ozdoby są jak najbardziej ,,zjadliwe,, . Gdybyś zdecydowała się na tort angielski to radzę ozdoby zrobić dzień lub dwa wcześniej.
Pozdrawiam
Dziękuję wszystkim za pomysły,pozdrawiam!
Sama prowadzę poszukiwania inspiracji do zrobienia tortu ma roczek z tym, że dla dziewczynki. I choć jeszcze mam sporo czasu już poszukuję. Natknęłam się na kilka nawet fajnych torcików dla chłopca wiec wstawiam linki, może Ci nieco pomogą coś znaleźć.
Dzięki bettinka za te propozycje, torty są prześliczne, ale chyba aż tak bardzo nie poszaleję. Jeszcze nigdy nie robiłam torta w takim stylu, najpierw muszę zakupić parę foremek, jakieś barwinki i może coś tam ulepię
, pozdrawiam!
Najgorzej się zabrać, a później jakoś idzie. Możesz do swojego tortu wykorzystać jakieś elementy, najważniejsze, że będzie Twój, Twoja praca i serce. Ja często upatrzę sobie 2-3 torty i z wybranych dekoracji robię swój własny, co zbyt trudne pomijam. Życzę powodzenia i pozdrawiam;)
Kieliszkiem spokojnie dasz radę wyciąć, dłońmi też wiele rzeczy można uformować, nóż też się przydaje, radełko jeżeli masz, są takie dwustronne, z jednej gładkie, a z drugiej karbowane, mniejsze foremki do wycinania ciastek też mogą być np serduszka, gwiazdki itp. Z "profesjonalnych" wykrawaczek mam tylko kwiatuszki i to te tańsze, bo tak jak pisałaś są bardzo drogie. Właściwie to głównie zaopatrzyłam się w barwniki, bo je trudno zastąpić.
Wklejam Ci jeszcze link do tortu ze słodkim psiakiem, do którego zrobienia wystarczą dłonie i kawałek noża. Myślę, że jest dość łatwy.