Forum

Kuchenne porady

Sushi

• Autor: ekkore Data: 2010-01-10 09:09:19

Zakochałam sie w sushi - od pierwszego gryza. Długo trwało nim sie zdecydowałam - ale udało nam sie trafić na bar, gdzie maki wykonywane były przez Japończyka na bieżąco, na zamówienie (trzeba było troche czekać).
    U siebie nie mam szansy na te specjały, jedzenie w fast foodach czy stanowiskach, sprzedających już gotowe w pudełeczkach jakoś mi nie pasuje - nie wiadomo ile to leżało. Postanowiłam zrobic sama - może nie będą kształtne, ale własne.
    "Lekturuję" się od jakiegoś czasu.
    Wykorzystałam to co jest o sushi na naszej stronie.
    Z zakupem składników powinnam sobie poradzić.

Mam tylko dwa pytania
    Czym się różni w smaku ocet ryżowy od octu ryżowo-zbożowego, poza ceną oczywiście. Oba są tego samego producenta. Czy różnica jest wyczuwalna po dodaniu go do ryżu - jadłam sushi gotowe i nie wiem czym zaprawiali ryż. Pytałam w przepisie Eweliny.sarneckiej - ale chyba rzadko zagląda, bo cisza.

I drugie pytanie - czy sos sojowy jest konieczny? Dostaliśmy go razem z makami - ale nam osobiście bardziej smakowało bez polewania nim. No chyba, że inaczej sie go wykorzystuje

• Autor: lubczyk69 Data: 2010-01-10 09:48:52

Sos sojowy i wasabi, to są dwa komponenty, które zwyczajowo powinny towarzyszyć takiej potrawie.
    Podaje się je w osobnych miseczkach aby goście mogli sobie indywidualnie doprawiać swoje sushi. Nie ma żadnego przymusu stosowania jednego, czy drugiego!
    Co do różnicy w smaku octów, to nawet sam ocet ryżowy, w zależności od producenta potrafi smakować inaczej. Dlatego nie przejmuj się tym i stosuj ten, który Ci najbardziej odpowiada. Niestety przekonać się o tym, który Ci bardziej podchodzi możesz dopiero po otwarciu butelki.
    Zwykłe ryzyko smakosza Więc albo musisz polubić ten kupiony, albo eksperymentować dalej

• Autor: Scooby Data: 2010-01-10 10:28:01

Zgadzam się z Tobą w sumie producent,producentowi się nie równa.Najlepiej kupic jeden i drugi i wypróbowac który lepszy.

• Autor: lubczyk69 Data: 2010-01-10 11:25:43

Użytkownik Scooby napisał w wiadomości:
    > Zgadzam się z Tobą w sumie producent,producentowi się nie
    > równa.Najlepiej kupic jeden i drugi i wypróbowac który
    > lepszy.

Nie jest tak ważne, który jest uważany za lepszy. Ważne żeby smakował domownikom

• Autor: majolika Data: 2010-01-10 13:03:36

Jadalam sushi wielokrotnie i wielu miejscach..Nawet to trochę smaczne, ale te glony nori to śmierdzące jakieś i mdłe(dla mnie). To wygrzebywałam zawsze zawartość))).Pewnie dziwak jestem, bo to wszystkim tak okrutnie smakuje.

• Autor: majolika Data: 2010-01-10 13:05:38

PS. Ale sa też te bez nori! Te zjadałam z apetytem))

• Autor: ekkore Data: 2010-01-11 19:30:33

Dzięki wszystkim - nie pozostaje nic innego jak eksperymentować...

• Autor: Mari Data: 2010-01-15 20:03:31

Ekkore, polecam takie....................

Przejdź do pełnej wersji serwisu