Forum

Kuchenne porady

lukier na ciastkach

• Autor: Basiek23 Data: 2010-01-11 08:16:31

Witam próbuję zrobic dobry lukier na ciastach tak zwanych aspirynkach -taki który się piecze z ciastkami i mi nie wychodzi. Czasem pęka a czasem odchodzi od ciastek, macie moze proporcje jak go zrobic ile biąłka ile cukru, Widziałam na weselu idealny lukier na takich ciasteczkach ale kuchenna nie zdradziła przepisu tylko powiedziała ze długo dochodziła do tego zeby taki wyszedł Jakie maxcie pomysły na to a moze trzeba dodać coś do tego lukru odpucz cukru i białak?

• Autor: as Data: 2010-01-11 10:33:11

Mi też nie wyszedł taki pieczony lukier. Zanim ciastka się upiekły lukier był już spalony:(

• Autor: Basiek23 Data: 2010-01-11 15:22:37

hej a oprucz tego ze się spalił to był ładny lukier tzw- nie popękał , nie odchodził od ciasteczek ?

• Autor: toffik Data: 2010-01-31 21:12:01

Jest na to sposób. Mianowicie robimy ciastka jak zwykle tylko nie smarujemy ich lukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Pod sam koniec pieczenia, gdy ciastka praktycznie się upiekły, a nawet są już upieczone, wyciągamy je i smarujemy lukrem i na minutkę dajemy do piekarnika. Po tym czasie lukier stwardnieje, ale nie stanie się brązowy, a co gorsza spalony.

Przejdź do pełnej wersji serwisu