Forum

Kuchenne porady

Pieprz ziołowy

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-01-11 21:45:56

    Chciałam się  spytać do czego używacie ? czy macie jakieś swoje ulubione potrawy z pieprzem ziołowym. Ja ostatnio robiłam surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem pieprzu ziołowego - rewelacja.

  • Autor: DorDa Data: 2010-01-12 00:09:44

    Do kotletów mielonych ( razem z pieprzem czarnym ), do zup i sosów, gulaszu, placków ziemniaczanych i babki. Więcej potraw nie pamiętam..

  • Autor: kamila258 Data: 2010-01-12 02:13:00

    Do posypania goracej zupy juz na talerzu - pasuje praktycznie do kazdej zupy. Bardzo dobre sa kanapki z maslem i swiezym ogorkiem zielonym posypane wlasnie pieprzem ziolowym. Bardzo smaczne sa tez przetwory z pieprzem ziolowym, np. ogorki czy cukinia.

  • Autor: bozena28 Data: 2010-01-12 09:10:44

    Do niektórych sałatek do jajecznicy ,do zup i do kanapek z pomidorem.

  • Autor: Kazik45 Data: 2010-01-12 09:56:57

    Używam bardzo często, nie mieszam nigdy z naturalnymi pieprzami. Do kapuśniaków z kiszonej kapusty czy bigosu, wyłącznie ziołowy, również do macerowania niektórych mięs; niektórych sałatek, surówek, past. Nie łączę z naturalnymi pieprzami, ponieważ jest to, wg mnie(!), zabiajanie aromatów i zbędne.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-01-12 10:11:28

    a macie jakieś konkretne ulubione potrawy z pieprzem ziołowym ?

  • Autor: Olciaa Data: 2010-01-12 10:45:48

    ja dodaje pieprz ziolowy TYLKO do pomidorów ze smietana,w zadnej innej potrawie mi nie podchodzi

  • Autor: tineczka Data: 2010-01-12 11:24:50

    Aggusia, a jaki sklad ma ten pieprz ziolowy?

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-01-12 13:58:23

    przepisuje z opakowania: gorczyca biała,kolendra,papryka ostra, kmonek, czosnek, kozieradka,majeranek, korzeń chrzanu

  • Autor: tineczka Data: 2010-01-13 12:09:40

    dziekuje, teraz wiem, sklad jest super i mozna samemu zrobic taki pieprz:)

  • Autor: majolika Data: 2010-01-13 12:17:35

    Pieprz ziołowy jest b. oryginalny w smaku.Zauważyłam jednak rożnice u poszczegolnych firm, które go produkują.Używała go moja mam.Bardzo go lubie i sama używam najchętniej do sałatki z kwaszonych ogórków i cebuli.Ciekawie współgra też z dhalem, soczewicą, fasolką mung.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-01-13 14:00:27

    Ja również zauważyłam róznice ale podstawowa baza smakowa jest przeważnie taka sama. Ja wcześniej posypywałam pieprzem ziołowym kanapki z jajkiem, warzywami i wędliną. Byłam miło zaskoczona smakiem surówki z kapusty kiszonej, którą ostatnio robiłam. Pieprz ziołowy podkreślił smak baaa moim zdaniem wydobyl dopiero smak. :):):)
    Ciekawie współgra też z dhalem,  - Czy to jest zupa ?

  • Autor: majolika Data: 2010-01-13 15:29:41

    To potrawa indyjska.Często z fasolik mung. Zupa też))

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-01-13 13:53:52

    hi hi też właśnie jak pisałam Ci skladniki doszłam do tego wniosku

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-04 09:02:04

    Można, można...!!! Właśnie ,, Ukręciłam" myślę bardzo udany Pieprz Ziołowy. Polecam, bo jestem zachwycona prostotą składników, które każdy ma w domciu. http://wielkiezarcie.com/recipe108056.html

  • Autor: kapselek Data: 2010-03-02 20:48:10

    Używam do wszystkiego oprócz zupy mlecznej i potraw "mlekopochodnych"

  • Autor: Lea2 Data: 2014-03-04 17:25:02

    Ja też używam prawie do wszystkiego. A przede wszystkim do różnych marynat, do potraw mięsnych i warzywnych gotowanych, smażonych, pieczonych, do zup wszelakich, sosów, do surówek i sałatek, do potraw z jajkami w roli głównej, bigosu, gołąbków, kotletów, gulaszu oraz do posypywania różnych kanapek, itp. Najlepiej odpowiada mi ten z sieci marketów "L". :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-03-04 17:32:18

    Ja też używam prawie do wszystkiego. A przede wszystkim do różnych
    marynat, do potraw mięsnych i warzywnych gotowanych, smażonych, pieczonych,
    do zup wszelakich, sosów, do surówek i sałatek, do potraw z
    jajkami w roli głównej, bigosu, gołąbków, kotletów,
    gulaszu oraz do posypywania różnych kanapek, itp. Najlepiej odpowiada
    mi ten z sieci marketów "L". :)

    Leroy Merlin?

  • Autor: Lea2 Data: 2014-03-04 23:33:14

    Przypuszczałam, że niektórzy mogą tak pomyśleć... hihihi :)

  • Autor: Ania86y Data: 2014-03-04 12:45:17

    Witam,ja uzywam do farszu na ruskie pierogi sa pyszne

  • Autor: madina99 Data: 2014-03-04 18:29:51

    U mnie pieprzu ziołowego używamy do kanapek,pomidorów,sałatek zamiennie zamiast czarnego.Ostatnio szukałam pieprzu firmy KAMIS bo wg nas jest najlepszy ale ponieważ go nie było więc zrobiłam sama mieląc różne przyprawy-wyszło pysznie.

  • Autor: Inka_1 Data: 2014-03-04 20:06:52

    Witam,ja uzywam do farszu na ruskie pierogi sa pyszne

    Więc jesteśmy dwie

  • Autor: Monia1805 Data: 2014-03-07 19:36:48

    gdy już doprawiam sos z pieczeni lub gulaszu to dodaję pieprz ziołowy, nadaje sosu piękny zapach i inny smak

    ostatnio też mąż zamiast czarnego, przez przypadek kupił mi biały pieprz, jak on śmierdział mi strasznie... nigdy więcej go nie użyję.

    a wy używacie taki? i do czego? bo może ja go źle stosowałam

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-07 20:26:04

    Biały ziarnisty dodaję 2 - 3 kulki do rosołu. Mielony do salcesonu, doprawienia galarety.

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-03-07 23:03:16

    biały jest dobry do ryb

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-09 18:13:25

    Mam biały z czarnym pomieszany w młynku, do świeżego mielenia. Jest OK. Sam biały, mielony używałam do sosu beszamelowego.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-07 20:42:09

    Mam hopka na tle pieprzu ziołowego, dodaję go do wielu potraw które przyrządzam. Najbardziej wyczuwalny jest chyba w sałatce jarzynowej i bardzo poprawia jej smak.

    Ostatnio ten jest na tapecie http://ale-raj.pl/przyprawa-pieprz-ziolowy-staropolski.html dodaję go nawet do pieczenia chleba.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-09 18:11:16

    dodaję go nawet do pieczenia chleba.

    Ooo do chleba nie próbowałam. Pewnikiem to zrobię. Pieprz ziołowy jest bardzo łatwo zmajstrować samemu i frajda, że to - domowy produkt. Polecam, wyżej podałam moją kombinację.

Przejdź do pełnej wersji serwisu