Forum

Kuchenne porady

pilnie potrzebny przepis na biszkopt 22/37

  • Autor: 3majsiemaja Data: 2010-01-13 10:41:15

    Witam, pilnie potrzebuję przepisu na duży biszkopt kakaowy do formy 22/37 (mierzone dno formy), do przekrojenia na 3 części
     - na dziś!!!
    Pomocy!

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-01-13 10:49:44

    10 jaj
    18 dag mąki pszennej
    18 dag cukru kryształu
    cukier waniliowy
    1,5 budyniu czekoladowego
    2 łyzki kakao
    2 kopiaste łyzeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli


    1. Oddzielić białka od żółtek
    2. Do białek dodać szczyptę soli , ubijać
    3. W połowien ubijania  dodając cukier i cukier waniliowy, ubić na sztywna pianę
    4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
    5. Makę , proszek ,kakao i budyń przesiać .Dodać do masy ,delikatnie wymieszać
    6. Dno foremki  posmarować margaryną i posypać mąką . Boki zostawic czyste
    7. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony
    8.Od razu po wyjęciu biszkoptu z piekarnika  , należy upuścić go na ziemię z około 30 cm wysokości tak aby upadł płasko na podłogę
    . To sprawi,że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroisz go na 3 placki

  • Autor: 3majsiemaja Data: 2010-01-13 11:02:56

    Dorotax, dziękuję bardzo, właśnie myślałam o Twoim przepisie na biszkopt z budyniem, ale tam było na 8 jaj i tak myślałam ,że może być za mało do dużej formy.   Więc super- dzięki baaaaardzo, pa !!!

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-01-13 11:05:51

    Proszę kochana
    3maj się
    Powodzenia

Przejdź do pełnej wersji serwisu