10 jaj 18 dag mąki pszennej 18 dag cukru kryształu cukier waniliowy 1,5 budyniu czekoladowego 2 łyzki kakao 2 kopiaste łyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli
1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubijać 3. W połowien ubijania dodając cukier i cukier waniliowy, ubić na sztywna pianę 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , proszek ,kakao i budyń przesiać .Dodać do masy ,delikatnie wymieszać 6. Dno foremki posmarować margaryną i posypać mąką . Boki zostawic czyste 7. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony 8.Od razu po wyjęciu biszkoptu z piekarnika , należy upuścić go na ziemię z około 30 cm wysokości tak aby upadł płasko na podłogę . To sprawi,że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroisz go na 3 placki
Dorotax, dziękuję bardzo, właśnie myślałam o Twoim przepisie na biszkopt z budyniem, ale tam było na 8 jaj i tak myślałam ,że może być za mało do dużej formy. Więc super- dzięki baaaaardzo, pa !!!
Witam, pilnie potrzebuję przepisu na duży biszkopt kakaowy do formy 22/37 (mierzone dno formy), do przekrojenia na 3 części
- na dziś!!!
Pomocy!
10 jaj
18 dag mąki pszennej
18 dag cukru kryształu
cukier waniliowy
1,5 budyniu czekoladowego
2 łyzki kakao
2 kopiaste łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubijać
3. W połowien ubijania dodając cukier i cukier waniliowy, ubić na sztywna pianę
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek ,kakao i budyń przesiać .Dodać do masy ,delikatnie wymieszać
6. Dno foremki posmarować margaryną i posypać mąką . Boki zostawic czyste
7. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony
8.Od razu po wyjęciu biszkoptu z piekarnika , należy upuścić go na ziemię z około 30 cm wysokości tak aby upadł płasko na podłogę
. To sprawi,że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroisz go na 3 placki
Dorotax, dziękuję bardzo, właśnie myślałam o Twoim przepisie na biszkopt z budyniem, ale tam było na 8 jaj i tak myślałam ,że może być za mało do dużej formy. Więc super- dzięki baaaaardzo, pa !!!
Proszę kochana
3maj się
Powodzenia