Witam Kochani.. Zbliza sie dzien Babci i Dzadka, chcialabym z Dzieciem upiec dla dziadkow ciasto albo ciasteczka.... Tylko mam maly problem.. Moj tata (dziadek Dzieciecia :) ) jest cukrzykiem i ma chora trzustke.. ;(( Macie moze jakis pomysl jak to pogodzic..??? Tzn zeby bylo slodkie, jak ciasto, ale zeby nie szkodzilo ani na cukrzyce ani na trzustke??? Nie wiem w ogole czy to mozliwe...??? pomozcie <blaga>
Ogólnie jak się ma cukrzycę to nie powinno się jeśc słodkiego,ale jak zrobisz ciasto i dodasz mniej cukru to uważam,że nie powinno się nic stac,najwyżej podniesie się trochę cukier.Ale zapewne dziadek ma leki na zbicie poziomu cukru? U mnie teściowa ma cukrzyce i je normalnie ciasto tylko w małych ilościach.Ale tu piszesz,że też i na trzustkę,trzustka nie lubi potraw pikantnych,słonych i kwaśnych.Mogę tylko tyle podpowiedziec.Pozdrawiam.
przeciez zwykly cukier mozna zastapic? Sa specialne slodziki dla diabetykow...choc nie kazdy nadaje se do ciasta... Pewnie, ze nie nalezy jesc lyzkami ale...moze zawsze to alternatywa?.O ile wiem trzeba to ciasto jakos przeliczac i zintegrowac w dziennym zywieniu. Nie wiem natomiast na "ile " zwykly cukier jest szkodliwy czy niebezpieczny jesli spozywany jest okazjonalnie...
Dorota czy ty chcesz cukier zastapic słodzikiem dodając do ciasta? Jeśli tak, to ja bym tego nie polecała,gdyż te słodziki są gorsze od cukru.Wiem bo jadłam takie ciasto ze słodzikiem.Najlepiej jest dodac mniej cukru niż jest podany w przepisie.
No wlasnie.. ja to wiem.. ze w umiarkowanych ilosciach, to ten cukier nie jest taki straszny... ALe niestety do tego dochodzi ta trzustka... ;()(( buuu Moj tata uwielbia slodycze, jak by mu wnusio przyniosl cos takiego zrobionego, specjalnie dla niego, Dziadek oszalalby z radosci.. Slodzika sie boje, bo tez slyszalam, ze w wypiekach to nie za bardzo.. ;(( Potrafi zrobic sie gorzki i zepsuc cale ciasto..
Tak, widzialam wlasnie.. mleko skondensowane troche tlustawe, ale moze znajde jakies light.. A z galaretka mysle spoko.. No i mozna zrobic na biszkoptach, ktore moj tatus lubi i moze jesc :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Pomysl swietny.. Mam nadzieje ze ta galaretka przejdzie... Znalazlam jeszcze takie ciastka bez cukru i bez jajek :))) Wprawdzie jest w tym kostka margaryny, ale z tego co pamietam , tata moze jesc miekkie margaryny.. to chyba maslo roslinne sie nada.. :)
Wlasnie sobie poszukalam w produktach dopuszczalnych- na trzustke galaretka i mleko odtluszczone i biszkopty moga.. a wiec bedzie ptasie mleczko!! Dzieki wielkie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))
Do Scooby: Ja nie chce nic piec :-) ale u nas (Niemcy) Sa slodziki nie nadajace sie do ciasta i takie do niego dozwolone/przeznaczone. Sa ciasta dla cukrzykow wlasnie ze slodzikiem. Nawet smaczne bokilka razy probowalam. Na pewno nie jestem propagatorka slodzikow jako takich ale...nie wiem (o czym wczesniej pisalam) czy nie sa one jako zastepnik dla cukrzyka lepsze/bezpieczniejsze niz cukier.
Ja też chyba nie ryzykowałabym ze słodzikiem , dlaczego? Słodzik nie jest dobry dla dzieci a nie wierzę, że dziadziuś słodkością się nie podzieli. Myślę, że ptasie mleczko jest ok, proste w wykonaniu ( pucha mleka i trzy galaretki ) i pyszne.
Witam Kochani..
Zbliza sie dzien Babci i Dzadka, chcialabym z Dzieciem upiec dla dziadkow ciasto albo ciasteczka....
Tylko mam maly problem.. Moj tata (dziadek Dzieciecia :) ) jest cukrzykiem i ma chora trzustke.. ;(( Macie moze jakis pomysl jak to pogodzic..??? Tzn zeby bylo slodkie, jak ciasto, ale zeby nie szkodzilo ani na cukrzyce ani na trzustke??? Nie wiem w ogole czy to mozliwe...???
pomozcie <blaga>
Może ptasie mleczko, widziałam tutaj przepisy z mleka skondesowanego z galaretką tylko, ale nie jestem 4ekspertem.
Ide poogladac te ptasie mleczka ;)
Ogólnie jak się ma cukrzycę to nie powinno się jeśc słodkiego,ale jak zrobisz ciasto i dodasz mniej cukru to uważam,że nie powinno się nic stac,najwyżej podniesie się trochę cukier.Ale zapewne dziadek ma leki na zbicie poziomu cukru? U mnie teściowa ma cukrzyce i je normalnie ciasto tylko w małych ilościach.Ale tu piszesz,że też i na trzustkę,trzustka nie lubi potraw pikantnych,słonych i kwaśnych.Mogę tylko tyle podpowiedziec.Pozdrawiam.
przeciez zwykly cukier mozna zastapic? Sa specialne slodziki dla diabetykow...choc nie kazdy nadaje se do ciasta... Pewnie, ze nie nalezy jesc lyzkami ale...moze zawsze to alternatywa?.O ile wiem trzeba to ciasto jakos przeliczac i zintegrowac w dziennym zywieniu. Nie wiem natomiast na "ile " zwykly cukier jest szkodliwy czy niebezpieczny jesli spozywany jest okazjonalnie...
Dorota czy ty chcesz cukier zastapic słodzikiem dodając do ciasta? Jeśli tak, to ja bym tego nie polecała,gdyż te słodziki są gorsze od cukru.Wiem bo jadłam takie ciasto ze słodzikiem.Najlepiej jest dodac mniej cukru niż jest podany w przepisie.
No wlasnie.. ja to wiem.. ze w umiarkowanych ilosciach, to ten cukier nie jest taki straszny... ALe niestety do tego dochodzi ta trzustka... ;()(( buuu
Moj tata uwielbia slodycze, jak by mu wnusio przyniosl cos takiego zrobionego, specjalnie dla niego, Dziadek oszalalby z radosci..
Slodzika sie boje, bo tez slyszalam, ze w wypiekach to nie za bardzo.. ;(( Potrafi zrobic sie gorzki i zepsuc cale ciasto..
Trzustka nie lubi też tłuszczu i dlatego pomyslałam o tym ptasim mleczku z mleka a nie ze śmietany.
Tak, widzialam wlasnie.. mleko skondensowane troche tlustawe, ale moze znajde jakies light.. A z galaretka mysle spoko.. No i mozna zrobic na biszkoptach, ktore moj tatus lubi i moze jesc :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
ja kupowałam 7,5 % no ale light tez widziałam:)
Pomysl swietny..
Mam nadzieje ze ta galaretka przejdzie...
Znalazlam jeszcze takie ciastka bez cukru i bez jajek :))) Wprawdzie jest w tym kostka margaryny, ale z tego co pamietam , tata moze jesc miekkie margaryny.. to chyba maslo roslinne sie nada.. :)
Wlasnie sobie poszukalam w produktach dopuszczalnych- na trzustke galaretka i mleko odtluszczone i biszkopty moga.. a wiec bedzie ptasie mleczko!!
Dzieki wielkie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))
Do Scooby: Ja nie chce nic piec :-) ale u nas (Niemcy) Sa slodziki nie nadajace sie do ciasta i takie do niego dozwolone/przeznaczone. Sa ciasta dla cukrzykow wlasnie ze slodzikiem. Nawet smaczne bokilka razy probowalam. Na pewno nie jestem propagatorka slodzikow jako takich ale...nie wiem (o czym wczesniej pisalam) czy nie sa one jako zastepnik dla cukrzyka lepsze/bezpieczniejsze niz cukier.
Na pewno lepsze- moj tata kupuje slodzik, bo lubi slodko, ale kupuje w zawsze w aptece- z pewniejszego zrodla- nie ma zaufania do takich sklepowych..
Napewno z apteki są pewniejsze a niż ze sklepu.Gdyż w sklepie są niewiadomego pochodzenia.
Ja też chyba nie ryzykowałabym ze słodzikiem , dlaczego? Słodzik nie jest dobry dla dzieci a nie wierzę, że dziadziuś słodkością się nie podzieli. Myślę, że ptasie mleczko jest ok, proste w wykonaniu ( pucha mleka i trzy galaretki ) i pyszne.