mam ogromna prośbe, moj tesc(rodowity ślązak) opowiadal mi ze jego mama robila kiedys kluski z serem w srodku ktore smazylo sie na oleju, nie wie niestety jak robilo sie je dokladnie i przedewszystkim jakie bylo cisto,jego mama niestety nie zyje i nie mozemy spytac,tesciowa przypomina sobie ze ciasto bylo podobne jak na śląski kluski tesc znow mowi ze bylo CHYBA drozdzowe. bardzo chcialabym zrobic mu ta potrawe ale nigdzie nie moge znalesc przepisu.
moze jest tu jakas osoba która bedzie potrafila mi pomóc...
Ser przeciśnij przez praskę, wymieszaj z żółtkami, kaszą, cukrem i solą. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Na rozgrzany olej kładź łyżką porcje wielkości śliwki węgierki. Jeżeli przywrą do dna garnka, trzeba je oderwać, bo się przypalają. Po chwili zaczną puchnąć i się rumienić. Można smażyć na patelni na małej ilości oleju, wówczas formować placuszki i smażyć z obu stron. Jest to przepis www.wysokieobcasy.pl
U nas robimy coś takiego albo z mięsem albo z serem białym nazywamy te placuszki "zającami", ciasto jest takie jak na kluski śląskie, ser zmielony lub z praski mieszamy z cukrem i żółtkami, z ciasta robimy wałek kroimy na troszkę większe kawałki rozpłaszczamy i kładziemy łyżeczką ser nakrywając drugim krążkiem zlepiamy brzegi, ja obtaczam dodatkowo każdy placuszek w mące żeby nie przywarł, jeśli są z mięsem to w bułce tartej, i smażymy z obu stron na złoty kolor, rewelka,:)
witajcie
mam ogromna prośbe, moj tesc(rodowity ślązak) opowiadal mi ze jego mama robila kiedys kluski z serem w srodku ktore smazylo sie na oleju, nie wie niestety jak robilo sie je dokladnie i przedewszystkim jakie bylo cisto,jego mama niestety nie zyje i nie mozemy spytac,tesciowa przypomina sobie ze ciasto bylo podobne jak na śląski kluski tesc znow mowi ze bylo CHYBA drozdzowe. bardzo chcialabym zrobic mu ta potrawe ale nigdzie nie moge znalesc przepisu.
moze jest tu jakas osoba która bedzie potrafila mi pomóc...
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Quesadillas_smazone_z_serem,,27104832,9495.html
Zobacz może to te. Niestety nie aktywny-mozilla.
aktywny http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Quesadillas_smazone_z_serem,,27104832,9495.html
Dziękuę!
Napisz jeszcze z jakim serem białym czy żółtym.
z serem bialym na słodko.
Placuszki z białego sera
250 g białego sera
1/2 szklanki kaszy manny
2 jaja
1 łyżka cukru (zwykłego lub z wanilią)
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
Ser przeciśnij przez praskę, wymieszaj z żółtkami, kaszą, cukrem i solą. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Na rozgrzany olej kładź łyżką porcje wielkości śliwki węgierki. Jeżeli przywrą do dna garnka, trzeba je oderwać, bo się przypalają. Po chwili zaczną puchnąć i się rumienić. Można smażyć na patelni na małej ilości oleju, wówczas formować placuszki i smażyć z obu stron.
Jest to przepis www.wysokieobcasy.pl
tamte kluski maja byc nadziane serem. cos a'la knedle tylko z serem i smazone no i nie wiem w jakiim ciescie
U nas robimy coś takiego albo z mięsem albo z serem białym nazywamy te placuszki "zającami", ciasto jest takie jak na kluski śląskie, ser zmielony lub z praski mieszamy z cukrem i żółtkami, z ciasta robimy wałek kroimy na troszkę większe kawałki rozpłaszczamy i kładziemy łyżeczką ser nakrywając drugim krążkiem zlepiamy brzegi, ja obtaczam dodatkowo każdy placuszek w mące żeby nie przywarł, jeśli są z mięsem to w bułce tartej, i smażymy z obu stron na złoty kolor, rewelka,:)
hmmm moze to o te kluski chodzi.no nic na drugi tydzien zrobie i zobacze co tesc powie:) moze w koncu pochwali synową:)