Forum

Gawędy o jedzeniu

Dobra ;)) Nikt nie obiecywał, że bedzie lekko;))) Poproszę o pomysły na smarowidełko :)

• Autor: agik Data: 2010-01-21 10:37:50

Najpopularniejsze to takie: masło, smalec, konserwy miesne, serek topiony, pasztetowa, pasty.
    Z nich wszystkich do przyjecia jest masło i pasty- na bazie masła, albo twarożku.
    Reszta to badziew straszny- albo niepotrzebny tłuszcz, albo gluty.

Podrzućcie mi prosze jakies pomysły- czym smarowac chleb. Ja kiedyś robiłam taką pastę z avocado- no, ale ona jest bardzo nietrwała.

Poprosze o pomysły :)

• Autor: makusia Data: 2010-01-21 11:22:14

ależ proszę bardzo pasta :)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2010-01-21 11:43:58

z makreli wedzonej badz pstraga z cebulka, misztarda drobno pokrojonym ogorkirm kiszonym i odrobin oleju- byle sie skleilo. pruyprawy jak kto lubi ale ja ie ole juz. z twarozku plus tunczyk lub pstrag plus cebulka plus przyprawy,
    paprykarz
    pasztety domowe

• Autor: peggy83 Data: 2010-01-21 13:18:03

pasztet z soczewicy, przepisy w necie - do wyboru, do koloru :)

• Autor: Mantu Data: 2010-01-21 14:12:46

Starty ser żółty + starte jajko na twardo + roztarty ząbek czosnku + masło lub majonez
    Polecam

• Autor: lubczyk69 Data: 2010-01-21 14:40:06

Wątróbka drobiowa po żydowsku (obfita porcja dla 8 osób)                               

Składniki:    20 dag kurzych wątróbek

2 średnie białe cebule

15 dag gęsiego smalcu (od biedy innego wytopionego drobiowego  tłuszczu)

2 ząbki czosnku

majeranek – w miarę możliwości świeże listki

sól i czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:  cebulę pokroić w cieniutkie plastry i poddusić na smalcu, uważając aby nie

dopuścić do zrumienienia. Dodać oczyszczoną wątróbkę i drobno pokrojony

czosnek. Smażyć na małym ogniu aż wątróbka „dojdzie”.

Wszystko zmiksować (albo przepuścić przez maszynkę do mięsa).

Doprawić majerankiem solą i pieprzem i krótko ponownie podgrzać.

Przełożyć do porcelanowej formy i pokryć warstwą płynnego tłuszczu

(na ok. 3 mm)

Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Podawanie:  podawać w małych jednakowych pojemniczkach, udekorowane gałązką

świeżego majeranku (albo kopru), rozstawiając je między gośćmi jako

smarowidełko do białego pieczywa.

• Autor: bozena28 Data: 2010-01-21 19:44:17

tuńczyk w oleju,pomidor,cebula,korniszon-wszystko razem wymieszać doprawić piepszem i solą
    pasta z fasoli Jaś

pasta z białego sera,makreli wędzonej i cebuli smacznego!!!!!!!

• Autor: anna702 Data: 2010-01-21 19:59:03

Agik droga nie pomoge Ci bo ja nie "smaruje" a jesli juz to tylko maslem na sniadanie...nie uzywam zadnych innych smarowidel...

• Autor: anna702 Data: 2010-01-21 20:01:32

chociaz Wlosi uzywaja takowych jako antipasto do chrupkiego chleba i sa to czesto pasty z oliwek, baklazanow, grzybow, orzechow...od swieta..owszem sa dobre

• Autor: agik Data: 2010-01-22 09:24:54

No właśnie o te pasty mi chodziło. Jaka jest ich nazwa?

• Autor: ekkore Data: 2010-01-22 11:12:10

To mamy podobnie..
    masła używam tylko i wyłącznie do miodu - nie dla smaku - tylko dla zaklejenia dziurek w chlebie - hehee.
    A jeżeli używam masła dla smaku - to tylko i wyłącznie masła

Ze smarowideł używam tylko pastę z awokado eNki. Pozostałe - jak mam zrobić coś rozdrobnione - wolę wykonać z tego sałatkę wieloskładnikowa i jeść bez chleba. Smalec ze skwarkami może jest raz w roku - albo i rzadziej, bardziej na życzenie gości.
    Twaróg z cebulą i szczypiorkiem służy jako samodzielne danie śniadaniowe - i jest jedzony bez chleba.
    A moje najukochańsze śniadania to serek capri w plaserkach (lub inny tzw typu włoskiego) i na to plasterek pomidora. jednorazowo pochłaniam połowę serka - to jest jakieś 120 g. Mogłabym przezcały tydzień - tyle, że za bardzo boję się, że mi sie znudzi, wobec tego dozuję przyjemności

• Autor: piszczalka Data: 2010-01-21 20:46:19

Sprobuj moze tej pasty http://wielkiezarcie.com/recipe24930.html

• Autor: tineczka Data: 2010-01-21 21:49:25

Agik, normalnie na sniadanie jem kromke wlasno pieczonego chleba,  masa roznych ziaren i roznych wspanialosci juz w nim  jest. Czesto staram sie zjesc na takim chlebie posmarowanym maslem plastry dobrego sera zoltego na lisciach salaty. Potrzebuje dodatek wapna na stare gnaty, bo malo mlecznych produktow jem:)
    Ale, czesto jem rowniez sery typu Philadelphia z dodatkami i nigdy mi sie to nie nudzi:)
    Na przyklad: ciemny chleb podgrzany jak tost, smarowidlo: ser philadelphia, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, liscie rucoli a na wierzch plaster swiezej pomaranczy.
    Kromka ciemnego chleba, humus domowo robiony, dwa liscie zielonej salaty, garsc kielkow alfalfa, trzy krazki czerwonej cebuli.
    Kromka ciemnego chleba na to marchewkowa maziuga: marchew starta na grubo 100 ml, 3 lyzki jogurtu naturalnego, sol i pieprz do smaku, na to 3 talarki zielonego ogorka i marynowana papryka feferoni.
    Zawsze dodaje do sniadania troche jakiejs ugotowanej kaszy,platkow owsianych z mrozonymi owocami (jagody, maliny, truskawki, jerzyny, czarna porzeczka...) nie slodzonej  , czesto gotowane na miekko jajko, i na koniec jeden swiezy, sezonowy owoc:)

• Autor: agik Data: 2010-01-22 09:25:58

Ło mamo :))
    Ale cuda :)
    Coś sobie podpatrzę :)

• Autor: agik Data: 2010-01-22 09:26:23

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu