Mam nadzieję, że te informacje się przydadzą.Dodatkowo przypominam, że aby otworzyć gorący szybkowar należy go wstawić od razu do zimnej wody lub polać zimną wodą.
dziękuję lajanie własnie tego potrzebowałam.Przyznam że w szybkowarze gotowałam jedynie goląbki i mleko skondensowane.A jak ugotować zupę?wszystko wrzucić czy jak/
Ja w szybkowarach gotuję od 15 lat. Dobrze mieć co najmniej dwa, większy i mniejszy. Gotuję w nich prawie wszystko, nawet gulasz. Jednak szybkowar nie nadaje się do gotowania krupniku i zup z sypanym ryżem, ponieważ ziarenka zatykają odpowietrznik. Nie mogłabym się już chyba przestawić na wszystkie normalne garnki.
Użytkownik ewka63 napisał w wiadomości: > Ja w szybkowarach gotuję od 15 lat. Dobrze mieć co najmniej dwa, większy i > mniejszy. Gotuję w nich prawie wszystko, nawet gulasz. Jednak > szybkowar nie nadaje się do gotowania krupniku i zup z sypanym ryżem, > ponieważ ziarenka zatykają odpowietrznik. Nie mogłabym się już chyba > przestawić na wszystkie normalne garnki. Nie wiem skąd masz takie informację,że nie można gotować krupniku czy ryżu w szybkowarze.Gotuję od lat i krupnik i ryż i grochówkę i inne strączkowe.Wiadomo,że są to produkty pęczniejace podczas gotowania i trzeba to uwzglednić nawet jak gotujemy w zwykłym garnku.
Ja również gotuję krupnik i ryż w szybkowarze , nic się nie zatyka , trzeba tylko zapełnia garnek odpowiednio ( nie za dużo) ja mam zaznaczoną pojemnośc
Masz rację, szybkowar oszczędza bardzo dużo czasu, a co za tym idzie energii ( prądu czy gazu). Jest chyba dlatego niepopularny, ponieważ były czasy ( jakieś 15 lat temu), że zdarzały się "wybuchy" szybkowarów i mięso lądowało na suficie. kuchnia cała do mycia. Choć nie wiem czy to prawda, bo o mięsie na suficie słyszałam bardzo często, ale o poparzeniach już nie, więc to chyba wyobraźnia ludziom za bardzo pracowała.
Te "wybuchy", to bzdura. Takie "wypadki" mogły się zdarzyć tylko ludziom, którzy nie umieli użytkować szybkowarów, gotowali w nich jak w normalnych garnkach. Pamiętam jak kupiłam sobie pierwszy szybkowar, podczas pobytu u mojej kuzynki. Miałam taki upatrzony sklep gospodarczy, w którym trafiały się różne ciekawe rzeczy. Kiedyś właśnie były szybkowary węgierskie. Nasłuchałam się wtedy od kobitek o tych szybkowarach różności, o wybuchach też. Kupiłam, bo zawsze lubiłam nowinki w kuchni. Przytargałam toto do domu. Kuzynka ucieszyła się, że kupiłak sobie Kuktę, bo tak nazywali te szybkowary. Przyniosłam i mówię " a teraz poproszę o szybki kurs gotowania w szybkowarze". Podstawowa zasada, szybkowar należy wypełnić do 3/4 wysokości, nie wolno otwierać szybkowara, aż do momentu schłodzenia, lub odparowania. Wszystko jest dokładnie napisane w instrukcji. Ja mam jeszcze instrukcję obrazkową do szybkowarów węgierskich. Gotowanie w szybkowarach to przede wszystkim oszczędność czasu, i pieniędzy. Gorąco polecam wszystkim gotowanie w szybkowarach, sama gotuję w nich (teraz szybkowary nowej generacji) około 30 lat.
WIELE OSÓB ZAINTERESOWANYCH JEST GOTOWANIEM W SZYBKOWARZE LECZ NIE WIEDZĄ ILE CZASU NALEŻY POŚWIĘCIĆ NA GOTOWANIE DANEJ POTRAWY.
CZAS LICZONY JEST OD MOMENTU ROZPOCZĘCIA SYCZENIA CZYLI GOTOWANIA
TABELA GOTOWANIA W MINUTACH W ILOŚCI 500 g.
1/MIĘSO WOŁOWE
1.1 Pieczeń duszona 25
1.2 Gulasz 20
1.3 Pieczeń 15
1.4 Klops 10
1.5 Rolada 20
1.6 Pieczeń z dzika 30
1.7 Ozór 40
1.8 Bitki 30
2/MIĘSO WIEPRZOWE
2.1 Pieczeń 20
2.2 Gulasz 20
2.3 Golonka 30
2.4 Zeberka 20
2.5 Wieprzowina gotowana 15
2.6 Flaki 15-20
3/MIĘSO CIELĘCE
3.1 Pieczeń 20
3.2 Gulasz 15
3.3 Ozór 30
3.4 Serce cielęce 25
3.5 Mięso cielęce duszone 25
3.6 Nerki 10
4/ DRÓB I DZICZYZNA
4.1 Kurczę 25
4.2 Kogut 25
4.3 Kurczę pieczone 15
4.4 Królik 20
4.5 Gołąb 10
4.6 Kaczka 25
4.7 Gęś 30
4.8 Zając 20
4.9 Sarna 25
4.10 Dzik 30
5/INNE POTRAWY
5.1Strączkowe nie moczone 25
5.2 Kasze /krupy/ 25
5.3 Grysik 5
5.4 Płatki owsiane 5
5.5 Kluski 7
5.6 Ryż 10
5.7 Zupa z drobiu 20
5.8 Zupa z wołowiny 25
5.9 Zupa ogonowa 30
6/RÓŻNE
6.1 Knedle 8
6.2 Ryby 8
6.3 Rosół 20
6.4 Grzyby od gatunku 10-25
7/JARZYNY
7.1 Groszek,fasolka 8
7.2 Fasolka szparagowa 5
7.3 Groch ,fasola 12
7.4 Kalafior 4
7.5 Karotka marchew 7
7.6 Marchew 12
7.7 Kalarepa 4
7.8 Kwaśna kapusta 8
7.9 Seler 8
7.10 Szparagi 5
7.11 Szpinak 3
7.12 Rzodkiew 8
7.13 Kapusta 8
7.14 Czerwone buraki 25
7.15 Ziemniaki 8
7.16 Ziemniaki w mundurkach 10
Mam nadzieję, że te informacje się przydadzą.Dodatkowo przypominam, że aby otworzyć gorący szybkowar należy go wstawić od razu do zimnej wody lub polać zimną wodą.
dziękuję lajanie własnie tego potrzebowałam.Przyznam że w szybkowarze gotowałam jedynie goląbki i mleko skondensowane.A jak ugotować zupę?wszystko wrzucić czy jak/
Ja w szybkowarach gotuję od 15 lat. Dobrze mieć co najmniej dwa, większy i mniejszy. Gotuję w nich prawie wszystko, nawet gulasz. Jednak szybkowar nie nadaje się do gotowania krupniku i zup z sypanym ryżem, ponieważ ziarenka zatykają odpowietrznik. Nie mogłabym się już chyba przestawić na wszystkie normalne garnki.
Użytkownik ewka63 napisał w wiadomości:
> Ja w szybkowarach gotuję od 15 lat. Dobrze mieć co najmniej dwa, większy i
> mniejszy. Gotuję w nich prawie wszystko, nawet gulasz. Jednak
> szybkowar nie nadaje się do gotowania krupniku i zup z sypanym ryżem,
> ponieważ ziarenka zatykają odpowietrznik. Nie mogłabym się już chyba
> przestawić na wszystkie normalne garnki.
Nie wiem skąd masz takie informację,że nie można gotować krupniku czy ryżu w szybkowarze.Gotuję od lat i krupnik i ryż i grochówkę i inne strączkowe.Wiadomo,że są to produkty pęczniejace podczas gotowania i trzeba to uwzglednić nawet jak gotujemy w zwykłym garnku.
Ja również gotuję krupnik i ryż w szybkowarze , nic się nie zatyka , trzeba tylko zapełnia garnek odpowiednio ( nie za dużo) ja mam zaznaczoną pojemnośc
Bo ile razy gotowałam krupnik, to mi się zatykało.
Użytkownik ewka63 napisał w wiadomości:
> Bo ile razy gotowałam krupnik, to mi się zatykało.
Może za wysoko zapełniasz?
Z tego co widze to szybkowar to duża oszczędność czasu i pieniędzy więc dlaczego są dość mało popularne? chyba że się myle.
Warto kupić taki szybkowar??? I jaki to koszt??
Masz rację, szybkowar oszczędza bardzo dużo czasu, a co za tym idzie energii ( prądu czy gazu). Jest chyba dlatego niepopularny, ponieważ były czasy ( jakieś 15 lat temu), że zdarzały się "wybuchy" szybkowarów i mięso lądowało na suficie. kuchnia cała do mycia. Choć nie wiem czy to prawda, bo o mięsie na suficie słyszałam bardzo często, ale o poparzeniach już nie, więc to chyba wyobraźnia ludziom za bardzo pracowała.
Te "wybuchy", to bzdura. Takie "wypadki" mogły się zdarzyć tylko ludziom, którzy nie umieli użytkować szybkowarów, gotowali w nich jak w normalnych garnkach. Pamiętam jak kupiłam sobie pierwszy szybkowar, podczas pobytu u mojej kuzynki. Miałam taki upatrzony sklep gospodarczy, w którym trafiały się różne ciekawe rzeczy. Kiedyś właśnie były szybkowary węgierskie. Nasłuchałam się wtedy od kobitek o tych szybkowarach różności, o wybuchach też. Kupiłam, bo zawsze lubiłam nowinki w kuchni. Przytargałam toto do domu. Kuzynka ucieszyła się, że kupiłak sobie Kuktę, bo tak nazywali te szybkowary. Przyniosłam i mówię " a teraz poproszę o szybki kurs gotowania w szybkowarze". Podstawowa zasada, szybkowar należy wypełnić do 3/4 wysokości, nie wolno otwierać szybkowara, aż do momentu schłodzenia, lub odparowania. Wszystko jest dokładnie napisane w instrukcji. Ja mam jeszcze instrukcję obrazkową do szybkowarów węgierskich. Gotowanie w szybkowarach to przede wszystkim oszczędność czasu, i pieniędzy. Gorąco polecam wszystkim gotowanie w szybkowarach, sama gotuję w nich (teraz szybkowary nowej generacji) około 30 lat.