Forum

Rozmowy wolne i frywolne

e-rachunki

• Autor: jola Data: 2010-01-22 15:51:22

Większośc swoich rachunków dostaję drogą elektroniczną ,chcę założyć konto internetowe ,żeby od razu je płacić.Mam małe pytanko czy muszę gdzieś zgłaszać albo wypisywać coś korzystając z takiej formy rozliczenia ,czy wystarczy zrobic przelew na podane konto gazowni ,elektrowni itp.Może doradzicie mi jaki bank jest najlepszy ,myślałam o banku śląskim konto direct.

• Autor: falkor Data: 2010-01-22 15:58:34

Ja korzystam z mBanku. Tam składa się "zamówienie" tzw. zlecenia stałego, podaje się nr konta i kwotę oraz datę, kiedy ma dany przelew wychodzić. Nie kosztuje to nic. Tak samo jak założenie konta, prowadzenie i jego internetowa obsługa. Przelew z mBanku na inny rachunek w mBanku jest darmowy, na pozostałe kosztuje 0,50 zł.
    Podobne rozwiązanie ma chyba takze Inteligo, nie orienuję się tylko w opłatach.

• Autor: Shaera Data: 2010-01-22 16:23:08

Hmm... Ale przelewy z mBanku do innego banku przecież też są darmowe... Nie kosztują nawet tego 0,50 zł. Też mam tam konto

• Autor: falkor Data: 2010-01-22 16:32:18

Sprawdziłem - rzeczywiście. Mam przedawnione dane :) Kiedy zakładałem tam konto (parę lat temu), ta opłata jeszcze była.

• Autor: Shaera Data: 2010-01-22 16:58:49

Zgadza się ^^ Ja zakładałam w zeszłym ^^ A to zniesienie opłat za przelewy jest bodajże od 11 lutego 2008 (info STĄD) ^^
    A TUTAJ strona mBank-u z rachunkami (z kolei TUTAJ masz FAQ) - jola, może się skusisz ^^

• Autor: till Data: 2010-01-22 15:59:00

Ja korzystam z mBanku od kilku lat i jestem z niego zadowolona... stałe zlecenia wykonuje się trzema kliknięciami w klawiaturę na krzyż, a pobierane opłaty za przelewy do innych banków nie są wysokie... ze Śląskim nie miałam nigdy do czynienia.

• Autor: ekkore Data: 2010-01-22 16:39:41

W Mbanku nie ma opłat od konta ROR.
    Opłaty tylko pobierane są od tych godpodarczych - 1 zł za przelew.

Ja sobie bardzo chwalę - założenie proste, nikt nie pyta o dochody, nie każe deklarować wpłat miesięcznych.
    Mnie to konto służy do robienia przelewów - ze "stacjonarnego" ROR (który nie jest najtańszy, ale nie mogę z niego zrezygnować) przelewam potrzebną kwotę na przelew.
    Chętnie przeszłabym z całością do mBanku - tyle, że nie mam u siebie ani placówki, ani bankomatu euronetu - więc wypłata gotówki, niezbędna w małym mieście trochę nadszarpnęłaby moje finanse

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-01-22 16:57:44

Jeśli chodzi o płatność takich rachunków jak gaz, prąd kiedy nie są one stałe lecz za każdym razem inne można zgłosić do gazowni itd ale wdedy oni wysyłają rachunek do banku i to bank robi przelwe do gazowni. Tak tez można zrobić w przypadku telefoni komurkowej.

ja mam konto w banku śląskim i jestem zadowolona. za przelewy nie płace i jest ok tylko ja mam konto klasyczne.

• Autor: till Data: 2010-01-22 17:04:55

W mBanku jest opcja "odbiorców zdefiniowanych"- przy pierwszej płatności wpisuję wszystkie niezbędne dane rachunku i później co miesiąc zmieniam tylko należną kwotę, bez konieczności wklepywania tych samych danych oraz bez konieczności potwierdzania za każdym razem nowym hasłem.
    Ogólnie lubię mBank :)

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-01-22 17:18:11

masz racje jest taka opcja chyba we wszystkich bankach ale ja pisałam o opcji kiedy nie musisz zaglądac na konto tylko wszystko dzieje sie automatycznie a jak dla mnie to luksus. :))))

• Autor: till Data: 2010-01-22 17:23:05

Z jednej strony to fajne, ale ja wolę wiedzieć, ile w danym miesiącu za co zapłaciłam... dlatego nigdy nie zdecydowałam się na takie bezpośrednie obciążanie rachunku, tylko co miesiąc zaglądam do przesłanej mi faktury, kręcę z niedowierzaniem głową i płacę...

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-01-23 10:13:30

Do domu również dostajesz notkę ile za co płacisz

• Autor: vikunia Data: 2010-01-22 18:57:32

Mam 4 konta w ING banku sląskim i 2 w m banku. Polecam oczywiście Mbank. Zero oplat, zero kolejek do kasy

• Autor: emeska1974 Data: 2010-01-22 19:10:56

mam konto w PKO rowniez internetowe i nie narzekam - robie przelewy sama za 0,50 zł lub daje zlecenie stałe ale to kosztuje ok 3 zł.

• Autor: asiula76 Data: 2010-01-22 19:33:23

Ja korzystam z konta internetowego ponad dwa lata,nie muszę mieć polecenia zapłaty.Mam za to odbiorcy zaufani i tylko zmieniam kwotę jaka przelewam i gotowe.Sama place wszystkie rachunki i nigdzie nie trzeba tego zgłaszać.Jestem bardzo zadowolona,zawsze po wypłacie siadam i place wszystko co trzeba,bez stania w kolejkach.Place prowizje co prawda ale tylko do innego banku i tylko 0,50zl a nie 2,50 jak na poczcie.Pozdrawiam.

• Autor: Hoffka85 Data: 2010-01-23 00:14:20

W niektórych bankach kiedyś żądali przy stałych zleceniach, żeby podać górną granicę kwoty za zlecenie. Miało to chronić klientów przed bezkrytycznym zapłaceniem przez bank, z konta klienta, z sufitu wziętego, rachunku np. za telefon, na 10000.

• Autor: Shanna Data: 2010-01-23 08:34:02

Ja mam konto w citihandlowy. Co prawda place sporo za prowadzenie konta (moj wybor) ale przelewy mam darmowe.

• Autor: jola Data: 2010-01-24 11:01:47

Dziękuję za odpowiedzi i cenne rady ,pozdrawiam .

• Autor: smakosia Data: 2010-01-24 17:32:17

Ja mam konto w BPH. Miesięcznie płacę 2,50 za prowadzenie konta. Rachunki płacę przez internet sama - zero kosztów.  Mam w tym banku kredyt. Raty pobierają sami za co również nie ponoszę dodatkowych opłat.

Ta oferta mBanku wygląda faktycznie korzystnie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu