Forum

Pomysł czy Problem?

kurczak po cygańsku

  • Autor: kornellka1 Data: 2010-01-23 13:05:31

    Wiele lat temu w programie telewizyjnym wystąpiła cyganka w roli kucharki.Przedstawiła potrawę,która do dzisiaj "siedzi w mojej głowie".Był to kurczak pod ciastem.Ciastem rozwałkowanym  jak na makaron przykrywa się kurczaka w porcjach na dużej patelni.Tyle zapamiętałam.Cygańskiej kuchni nie ma  wśród Kuchni Narodów,a szkoda.Romowie na pewno mają ciekawe przepisy.Czekam,może ktoś zna ten przepis?

  • Autor: ania205 Data: 2010-01-23 17:25:55

    tak...ja mam ten przepis ..właśnie z telewizji..zapisałam jak tylko go znajdę .i chwilkę będę miała..to Ci napiszę  przepis....pozdro...

  • Autor: ania205 Data: 2010-01-23 20:00:21

    kornellka 1.... oto przepis ..ja mam zapisane jako ;

    KURA W CIEŚCIE
    Całą kurę pokroić w jak najmniejsze porcje - ugotować.Wrzucić na olej obsmażyc z obu stron, posypac przyprawami ;pieprzem, papryką w proszku ,przyprawą do kurczaka-ułożyć mięso ściśle na patelni podlać odrobiną wody .Zrobić ciasto z 0,5 kg. mąki i wody...tyle ile zabierze...całość ciasta rozwałkować butelką na okrągły placek wielkości tej patelni..i położyc na mięsie przykryć pokrywką i:: dusić kilka minut .Ciasto po uduszeniu zdjąć na talerz a na nim ułożyć porcje kury. Mam jeszcze z tego programu zapisane jedno danie ;Wątróbka po cygańsku"którą robiłam i jest smaczna jeżeli jesteś zainteresowane to mogę innym razem ci napisać, bo tej kury nie próbowalam to nie wiem jak smakuje..pozdrawiam i życze smacznego.Ania.!

Przejdź do pełnej wersji serwisu